In aflevering 2 van Hoe Word ik 100? gaan de deelnemers koken onder leiding van Prins van den Bergh.

Aflevering 2: koken

In de tweede aflevering maken de laatste twee deelnemers van Hoe word ik 100 zich klaar voor hun nieuwe leven.

Voormalig buschauffeur Ria (61) gebruikt 22 verschillende soorten medicatie per dag. Ze heeft onder andere last van de longziekte COPD, diabetes, hartproblemen en een huidziekte. Ook Gelein (66), voormalig schoolhoofd, heeft diabetes type 2. Hierdoor heeft hij ook last gekregen van polyneuropathie en kan als gevolg daarvan zijn hobby, goochelen, niet meer uitoefenen.

Verder leren de zes deelnemers van Hoe word ik 100 in deze aflevering wat gezond eten is en hoe ze dit moeten klaarmaken. De deelnemers staan te trappelen om hun ongezonde leefstijl aan te pakken en om te buigen.

hoewordje100-willam-closeupWilliam

Door het format van de televisieserie Hoe word ik 100? werd ik voor de uitdaging gesteld of we met het aanpassen van de levensstijl van een aantal zieke mensen deze in de beperkte tijd dat ze gevolgd zouden worden ook daadwerkelijk beter zouden kunnen maken.

Nu zit er nogal een verschil tussen het langer jong en gezond blijven door een juiste levensstijl en het  proberen te herstellen van ziekte en schade die reeds is aangericht doordat ons lichaam vaak al levenslang verkeerd is gevoed en onderhouden.

Toch had ik inmiddels diverse berichten gekregen van voorheen zieke mensen die met de door mij aanbevolen andere levensstijl opmerkelijke resultaten hadden bereikt, met name wat betreft het verliezen van overtollig gewicht en met het omkeren van diabetes.

Ik pakte dus de handschoen op en ben samen met de tv-producent op zoek gegaan naar mogelijke deelnemers met ziektes en aandoeningen waarvan aangenomen kon worden dat deze positief zouden reageren op de door mij voorgeschreven veranderingen in levensstijl.

Hoewel het gehele team er vanaf het begin vertrouwen in had dat we gaandeweg belangrijke verbeteringen in de gezondheid bij de deelnemers zouden waarnemen, stonden we toch al binnen een maand enigszins versteld van de snelheid van de veranderingen.

Optimistisch

De deelnemers begonnen onmiddellijk overtollig gewicht te verliezen en bij de diabeten konden de dagelijkse insuline-injecties al snel volledig worden gestaakt. Bovendien vertoonden de bloedwaarden van alle deelnemers naast grote verbeteringen in de suikerstofwisseling ook gunstige veranderingen in nagenoeg alle bloedwaarden, waaronder de vetten en het cholesterol, en daalde hun vaak verhoogde bloeddruk.

De deelnemers voelden zich allemaal binnen een paar weken veel gezonder, zagen er veel beter en jonger uit, konden weer beter bewegen en sporten en roemden het ‘nieuwe eten’ als bijzonder lekker. In een paar weken tijd waren de in eerste instantie wat teneergeslagen kandidaten blije, optimistische mensen geworden die hard op weg waren om weer in volle gezondheid en met volle teugen van het leven te genieten.

hoewordje100-prins-closeupPrins

Het was voor mij als kok een fantastische uitdaging om met de deelnemers aan de slag te gaan. Ik heb hun weekschema’s gemaakt met recepten voor ontbijt, lunch en diner. Al deze recepten voldeden aan de adviezen en leefstijl richtlijnen van het Medisch team o.l.v. William Cortvriendt. Mijn passie en grote uitdaging was dit te vertalen in praktische, haalbare en vooral smakelijke gerechten. Want eten moet in mijn ogen vooral ook heel lekker zijn!

Tijdens de tweede aflevering volgen alle deelnemers een kookworkshop bij mij. Zodat ze vol goede moed daarna zelf van start kunnen in de keuken. De kookworkshop was de leukste kookworkshop die ik ooit heb gegeven. Wat een prachtige mensen! We hebben zoveel gelachen.

Basiskennis

Maar ook heb ik mij verbaasd over de basiskennis van sommige deelnemers. Het verschil tussen sla en basilicum, nog nooit een wortel hebben gesneden. Niet weten hoe je een ui snijdt. Je ziet het as woensdag allemaal terug hoe dat er in de keuken aan toe ging!

Marianne was van geen vriezer en geen oven, maar wel een magnetron. Binnen mum van tijd is zij tijdens het programma omgeslagen naar iemand die met plezier in de keuken staat. En mij zelfs op een gegeven moment haar recept voor kaasbroodjes mailde (die ze in haar nieuwe oven maakt!).


hoewordje100_aflevering2
Aflevering 2 (16 november 2016)21:20 · NPO 1 · 48 minuten

 

Heeft u de smaak te pakken?

Alle recepten die te zien zijn in het televisieprogramma Hoe word ik 100? staan ook in het Hoe word je 100 kookboek.