Op eerste kerstdag werd ik zoals iedereen wakker met het nieuws dat George Michael op slechts 53-jarige leeftijd plotseling was overleden ten gevolge van hartfalen.

George Michael was ongetwijfeld een van de meest getalenteerde musici van de afgelopen decennia die bovendien fantastisch kon zingen, ook als het om composities van anderen ging. Iedereen die zijn indrukwekkende liveversies van Queen’s ‘Somebody to love’ en Elton John’s ‘Goodbey yellow brick road’ heeft gehoord zal dit beamen.

George Michael overleden aan slechte voeding?

De gezondheid van George Michael was al een paar jaar eerder in het nieuws vanwege een levensgevaarlijke longontsteking, maar verder hoorden we niet veel meer over hem. Tot eerste kerstdag dus. Nog diezelfde dag verschenen op het internet vrij recente foto’s van hem waarna ik het meteen wist: George Michael was overleden aan de gevolgen van chronische voedselvergiftiging door verkeerde voeding! Hij zag er dik en vermoeid uit met een bijna onherkenbaar, ernstig opgeblazen gezicht. Wat was hier aan de hand?

George Michael leed bijna zeker aan het zogenaamde metabool syndroom. Dat is de benaming die medici tegenwoordig gebruiken voor een stofwisselingsstoornis met een combinatie van allerlei symptomen zoals verstoorde bloedwaarden van suiker, cholesterol en triglyceriden, verhoogde bloeddruk en veelal overgewicht. Meestal gaat dit gepaard met een toegenomen buikomvang, verminderde weerstand tegen infecties en een overigens meestal niet genoemd gezwollen gezicht. Lezers van mijn boeken zullen weten dat de diepere oorzaak ligt in het totaal uit balans zijn van het voedingspatroon door de consumptie van te veel industrieel bereide voeding en te weinig verse voeding. Daardoor ontstaat een tekort aan natuurlijke vetten en krijgt het lichaam juist te veel suiker en overige koolhydraten binnen.

Vers, vetrijk en koolhydraatarm

Door de combinatie van een te hoog bloedsuiker en daardoor het hoge gehalte aan insuline worden zout en vocht vastgehouden, wat een van de verklaringen is voor de vaak gevonden hoge bloeddruk en het gezwollen gezicht. Wanneer mensen vervolgens overstappen op verse, vetrijke en koolhydraatarme voeding treedt bijna altijd binnen twee weken bloeddrukverlaging op met een onmiddellijk verlies aan (overtollig) gewicht van meerdere kilo’s. Dit komt vooral door het snelle verlies van het teveel aan zout en water en (nog) niet zozeer door de pas later optredende afname van vetweefsel.

Ook de deelnemers aan de tv-serie Hoe word ik 100 leden allemaal in meer of mindere mate aan het metabool syndroom. Net als twee derde van de Amerikaanse volwassenen en ongeveer de helft van de Nederlandse en Belgische bevolking! Na zijn succesvolle behandeling drukte deelnemer John van der Heiden het kernachtig uit met de volgende woorden:

‘Ik wil nooit meer zo’n plofkop hebben als vroeger!’

John is ondertussen van zijn vele symptomen verlost waaronder hoge bloeddruk, cholesterol, pijnklachten en diabetes. In het filmpje hieronder vertelt hij erover.

Waarschijnlijk heeft hij het nooit geweten

Helaas is George Michael er waarschijnlijk nooit op gewezen hoe betrekkelijk eenvoudig hij van zijn gezwollen uiterlijk en alle andere onderliggende symptomen af had kunnen komen. En waarmee ook zijn plotselinge hartfalen bijna zeker voorkomen had kunnen worden. Hij had in dat geval waarschijnlijk nog decennialang kunnen genieten van zijn uitzonderlijke talenten en verworven rijkdom.