Kip met citroen en salie uit de oven en geroosterde groenten (kerstmenu)

door | 22 december 2016 | Recepten | 2 reacties

Dit recept maakt deel uit van het Hoe word je 100 – kerstmenu dat we hebben samengesteld.

Een voorgerecht met verse vijgen en buffelmozzarela, gevolgd door een kip met salie en citroen uit de oven en geroosterde groenten. Om het diner feestelijk af te sluiten maken we een chocolademousse met passievrucht. Je kunt met kerst dus ook helemaal in de Hoe word je 100-stijl blijven!

Let op! Marineer de kip een aantal uren van tevoren.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 hele (grote) kip
  • 1 bosje verse salie
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 biologische citroen
  • 100 ml witte wijn
  • 4 pastinaken
  • 500 g wortelen
  • 1 kleine pompoen
  • 200 g fetakaas
  • 1 pot Taggia-olijven
  • extra vierge olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

Verwijder eventueel het touwtje dat om de kip heen zit.

Wrijf de kip rondom in met peper en zout, doe ook wat peper en zout in de buikholte.

Hak de salie fijn. Pel de knoflook en hak fijn. Meng de salie met de knoflook en 100 milliliter olijfolie. Knijp de citroen uit en meng door de olijfolie .Wrijf de kip hiermee in, vergeet de binnenkant niet. Haal het vel bij de borst en de poten los en probeer zo veel mogelijk olie ertussen te stoppen. Stop de twee uitgeknepen citroenhelften in de buikholten.

Doe de kip in een plastic zak en laat in de koelkast minimaal 4 uur marineren.

Verwarm de oven voor op 200 °C.

De kip

Leg de kip in een braadslee (of ovenschaal) en zet circa 1 uur in de oven. Na elke 20 minuten haal je de kip even uit de oven, draai je deze om en schep je het vocht en vet over de kip heen zodat hij niet uitdroogt. Na ongeveer 1 uur, of als de kip mooi goudbruin is, is hij klaar.

Test of de kip gaar is. De poten moeten dan makkelijk loskomen en als je in het vlees prikt moet er helder vocht uit komen.

Wikkel de kip in aluminiumfolie en houd warm. Zet de braadslee op het vuur. Of giet, als je een ovenschaal gebruikt, het vocht over in een pan met dikke bodem. Zorg ook dat je de aanbaksels losmaakt en gebruikt.

Giet de wijn bij de braadslee of het pannetje en roer goed door elkaar, laat het even inkoken tot een jus.

De groenten

Verwijder terwijl de kip in de oven staat de schil van de pastinaken en wortelen en snijd ze in de lengte in lange repen. Was de pompoen goed en snijd deze ook in lange repen. Je kunt ook kant-en-klare pompoenblokjes kopen (koeling supermarkt) om het zware snijwerk te vermijden.

Doe alle groenten in een grote ovenschaal. Overgiet rijkelijk met olijfolie, breng op smaak met peper en zout en hussel goed om.

Schuif de groenten de laatste 25 minuten bij de kip in de oven (ernaast of eronder).

 

Verkruimel de feta over de geroosterde groenten en schep de olijven erdoorheen.

Serveer met de kip en de jus.

 

2 Reacties

  1. Trudie

    Wat kan je gebruiken in plaats van wijn en geitenkaas

    Antwoord
    • Lieve

      Hoi Trudie,

      De wijn kun je vervangen door wat bouillon (al dan niet met citroensap).

      De feta kun je vervangen door saladekaasblokjes (ziet er hetzelfde uit als feta, maar is gemaakt van koeienmelk). Ik denk dat op zich gewone geraspte kaas, hüttenkäse of in blokjes gesneden mozzarella ook prima kan. De mozzarella kun je eventueel nog marineren in een dressing van 1 theelepel citroensap, 3 theelepels olijfolie, zout, peper en wat Italiaanse kruiden.

      Wil je een heel kaasloos alternatief, dan kun je de kaas gewoon weglaten of edelgistvlokken er over strooien (laat iedereen zichzelf bedienen, want het ziet er niet erg lekker uit, als je die er van tevoren over strooit). Dan krijg je meteen een stoot B-vitaminen binnen.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Prins van den Bergh

Prins van den Bergh

kok

Prins Marcia van den Bergh is bekend van 24Kitchen, is mede-auteur van de bestseller Hoe word je 100? Het Kookboek en en was adviseur en kok voor de leefstijlprogramma’s van voedingleeft.nl.

Heb je de smaak te pakken?

 

Lees dan het kookboek van Hoe word je 100?

Hoe word je 100 kookboek William CortvriendtLanger en gezonder leven en ook nog lekker eten? Het kan!

Prins van den Bergh en William Cortvriendt zorgen met Hoe word je 100? Het kookboek voor een doorbraak.

Het kookboek bevat gemakkelijke recepten met natuurlijke ingrediënten en dat levert heerlijke gerechten op. 

Dr. Maaike de Vries vertelt in Burn Baby Burn hoe jij je lichaamseigen vetten verbrandt, op die manier kilo’s verliest en volop energie wint. Met een paar simpele trucks laat zij zien hoe je ervoor zorgt dat je biologie zich niet tegen je keert, maar juist vóór je werkt.

29,95

Meer boeken van William Cortvriendt