Vorige week maakte Prins met de deelnemers van Hoe word ik 100? een heerlijk pastagerecht: Pasta courgetti met bolognesesaus. Een pastagerecht zonder snelle koolhydraten en daardoor zeer geschikt voor de deelnemers die van hun aandoeningen en/of overgewicht af proberen te komen.

Het was een dolle boel in de keuken, maar met een mooi resultaat! Iedereen wist een volwaardige en zeer smakelijke maaltijd te bereiden.

Heb je nu ook trek gekregen en zin dit zelf te maken? Hieronder vindt je het recept. Het is makkelijk te maken, binnen een half uur zet je deze maaltijd op tafel.

Tip! Met een Spirelli (of groentenslijper) maak je gemakkelijk slierten van o.a. courgette. Heb je deze niet? Je kunt de courgette ook eerst in de lengte in dunne plakken snijden en daarna in dunne reepjes.

Pasta courgetti met bolognesesaus

Ingrediënten 2 personen

  • 200 g biologisch gehakt (half-om-half)
  • ½ winterwortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ rode peper
  • 2 takjes rozemarijn
  • scheut rode wijn
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 4 tomaten of 1 blik tomaten (400 g)
  • 2 kleine courgettes (of 1 grote)
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • olijfolie, om in te bakken
  • zout en peper

Bereidingstijd

  • 25 minuten

Bereiding

Haal het gehakt uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.

Schil de wortel, halveer en snijd in dunne plakjes. Snijd ook de bleekselderij in dunne plakjes. Pel en snipper de ui en pel en hak de knoflook fijn. Snijd de rode peper in dunne plakjes.

Verhit een scheut olijfolie in een grote koekenpan en bak hierin op middelhoog vuur de ui in circa 2 minuten glazig. Voeg dan de wortel, bleekselderij, knoflook, rode peper en rozemarijn takjes toe en bak nog circa 3 minuten. Roer af en toe.

Voeg het gehakt toe en bak het bruin en rul in circa 4 minuten. Breng op smaak met zout en peper.

Voeg een scheut rode wijn toe en laat deze inkoken. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak circa 1 minuut mee. Snijd de tomaten in blokjes en voeg toe of voeg het blik tomaten toe. Laat het geheel nog 15 minuten pruttelen. Voeg eventueel wat extra water toe als de saus te droog wordt.

Was ondertussen de courgettes en maak er met de spirelli grove slierten van. Verhit een scheut olijfolie in de koekenpan en bak de courgetteslierten circa 3 minuten. Bak niet te lang, want de courgette mag niet papperig worden. Giet eventueel overtollig vocht af.

Rasp de Parmezaanse kaas.

Haal de rozemarijntakjes uit de saus. Verdeel de courgetteslierten over de borden en serveer met de bolognesesaus en de geraspte Parmezaanse kaas.

Tip!

Roer eventueel 1 eetlepel crème fraîche door de bolognesesaus om hem minder ‘zuur’ te maken. Het is ook lekker en staat prachtig om het gerecht te garneren met wat verse basilicumblaadjes.

Heeft u de smaak te pakken?

Alle recepten die te zien zijn in het televisieprogramma Hoe word ik 100? staan ook in het Hoe word je 100 kookboek.