Deze lijnzaadcrackers gemaakt van zaden zijn ook lekker om zo te eten als je ze extra kruidig maakt. De mildere cracker is lekker om te beleggen met kaas, ei, eiersalade, makreelsalade, notenpasta en nog veel meer. Eigenlijk kun je het met van alles beleggen!

INGREDIËNTEN | 10 CRACKERS

  • 125 g gebroken lijnzaad
  • 25 g sesamzaad
  • 50 g zonnebloempitten
  • 50 g pompoenpitten
  • 1 tl zout
  • 180 ml water
  • 3 el gedroogde kruiden naar keuze (Provençaalse, Italiaanse, oregano)

BENODIGDHEDEN

  • bakpapier
  • deegroller of fles

BEREIDINGSTIJD

10 minuten voorbereidingstijd +
30 minuten weken +
25 minuten oven

BEREIDING

Meng de zaden en pitten met het zout in een kom en voeg het water toe. Laat dit 30 minuten staan.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Na 30 minuten hebben de zaden en pitten het vocht opgenomen en is het mengsel een beslag geworden. Meng de gedroogde kruiden erdoorheen.

Verdeel het beslag over de bakplaat. Leg daarna nog een vel bakpapier eroverheen en rol uit met een deegroller (of gebruik een lege fles).

Verwijder het bovenste vel bakpapier en bak de crackerplak circa 25 minuten in de oven tot knapperig.

Snijd de crackerplak na het bakken in gelijke stukken cracker en laat ze afkoelen. Als de crackers niet droog genoeg zijn, kun je ze na het snijden omkeren en nog even in de oven verwarmen. Hierdoor wordt de onderkant van de zadencrackers mooi droog en knapperig.

Tip!

Voor zeewiercrackers: vervang 1/4 van het water door tamari of sojasaus en laat hier de zaden in weken. In plaats van de gedroogde kruiden snijd je 1/2 norivel in dunne reepjes. Meng dit door de zaden en maak verder volgens bovenstaand recept.

Heeft u de smaak te pakken?

Alle recepten die te zien zijn in het televisieprogramma Hoe word ik 100? staan ook in het Hoe word je 100 kookboek.