Koen had welgeteld maar één vraag nodig. Hoe zit het met alcohol? William legt uit hoe het zit.

Uit de Hoe word je 100 videoserie van William Cortvriendt

Koen: Hoe zit het met alcohol? 

William: Ja, om te beginnen: van alcohol wordt je niet dik. 

Je hoort wel eens: die meneer – het gaat meestal om heren – die heeft een bierbuik of bierbuikje. Dat is  is niet juist. 

Van bier krijg je geen bierbuik maar wel van het eten van verkeerde voeding of het drinken van verkeerde voeding zoals frisdranken of vruchtensappen waar heel veel suiker in zit. 

Drink met mate

Alcohol op zich kan, maar wel met een hele grote maar … en die is dat voor vrouwen je niet meer dan 1 glas per dag drinkt en voor mannen 1 á 2 glazen, een beetje afhankelijk van je lichaamsomvang.

Jij (wijst naar Koen) bent een stuk kleiner dan ik, bij jou zou ik zeggen: één glas en ik mag dan misschien één a twee glazen maar zeker niet meer, want alcohol is in principe voor ons lichaam een toxische stof, een vergiftigde stof en als we daar teveel van nemen, ja dan gaat het op en gegeven moment fout. 

Dat zie je ook bij heel veel mensen, met name 50-plussers die wat meer tijd hebben, die om 5 uur al aan het eerste drankje beginnen, dat er veel te veel wordt gedronken. 

Dan wil ik nog een kleine opmerking maken over de soort alcohol.

Het heet al heel lang dat rode wijn gezonder zou zijn dan dan andere alcoholische dranken. Dat is eigenlijk niet echt waar. Of je nou witte wijn of rode wijn of bier of sterke drank neemt, dat is allemaal potentieel schadelijk.

Vermijdt de suikerhoudende varianten

Maar let wel bij één ding op, behalve dat je er niet teveel van drinkt, zorg dat je de suikerhoudende varianten mijdt. En suikerhoudende varianten zoals zoete wijn of de zoete cocktail drankjes zoals de Pisang Ambons van deze wereld enzovoort. 

Hou je gewoon bij de alcoholische dranken die niet gezoet zijn.