Mayonaise: lekker, maar ook gezond?

door | 28 februari 2017 | Recepten | 9 reacties

Mayonaise, ja dat is natuurlijk het eerste wat je moet laten staan als je wilt afvallen. Of niet? 

Lees in de column van William hoe het nu echt zit met vetten.

Want van vet word je niet vet. Dus ja, wel mayonaise! Maak je je mayonaise zelf dan weet je precies wat erin zit en vooral ook wat niet. Want suiker, nee dat past niet in een goede mayonaise.

Deze mayonaise smaakt heerlijk romig en een tikkeltje fris. Varieer naar hartelust en voeg eens kruiden toe of gebruik een ander soort azijn. Dip er rauwe groenten in, doe een dot mayonaise bij je geroosterde groenten (friet) of gebruik het als basis voor bijvoorbeeld je zelfgemaakte makreel- of eiersalade.

Eet smakelijk!

Mayonaise is een dikmakende saus, want aan de meeste mayonaises wordt suiker toegevoegd en meestal worden niet de beste oliën gebruikt. Maak daarom je mayonaise zelf zodat je precies weet wat erin zit, en wat niet!

INGREDIËNTEN | 220 MILLILITER

  • 2 eidooiers
  • 2 tl witte balsamicoazijn
  • 2 tl mosterd
  • 200 ml milde olijfolie
  • witte peper en zout

BEREIDINGSTIJD

5 minuten

BEREIDING

Manier 1

Meng in een kom de eidooiers, azijn en mosterd.

Voeg daarna druppelsgewijs de olijfolie toe. Elke keer als de olie is opgenomen, voeg je meer toe. Op een gegeven moment kun je een straaltje olie in de kom laten lopen terwijl je goed roert.

Manier 2

Met deze methode hoeven de eieren niet gesplitst te worden.

Gebruik dus 2 hele eieren in plaats van 2 eidooiers.

Doe alle ingrediënten in een hoge smalle kom. Het is belangrijk dat de kom niet veel breder is dan de staafmixer. Zet de staafmixer op de bodem en houd de kom iets schuin. Zet de staafmixer aan en trek hem heel langzaam omhoog.

Breng eventueel op smaak met witte peper en zout.

Tip!
Voor je begint nog een belangrijke tip: alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn.

 

9 Reacties

  1. Els Algra

    Hoe zit dat nu precies met rauwe eieren die erin gaan? En het risisco op salmonella daardoor?

    Ik dacht dat je dat tegenwoordig beter niet meer kunt doen.

    Antwoord
    • Margot

      Dag Els,
      Ik was altijd mijn eieren vlak voordat ik ze gebruik (niet eerder)om die reden. Het staat ook leuk beschreven op deze site: http://groenevrouw.nl/rauwe-eieren/

      Vriendelijke groet, Margot.

      Antwoord
    • Stephan

      Met extra milde olijfolie van het huismerk Gewoon heb je geen scherpe smaak.

      Ik doe vaak bij het recept nog een paar teentjes knoflook dan heb je een prima Aoli.

      Manier 2 met de staafmixer kom je makkelijk op een halve liter en als het te dik wordt beetje water toevoegen.

      En als je een wat vettige smaak proeft doe er dan een heel klein beetje meer azijn bij tot dat je het lekker vindt.

      Succes !

      Antwoord
  2. Katrien

    Beste,
    Hoe lang bewaard deze mayo in de ijskast?
    Alvast bedankt
    Katien

    Antwoord
  3. Ines

    Ik heb dit recept geprobeerd, maar vond zelfs de mildste olijfolie nog veel te scherp smaken voor een mayo zoals we deze gewoon zijn, dus heb ik de olie door avocado-olie vervangen. Heel lekker maar de mayo heeft wel een lichtgroen kleurtje (wat best wel leuk op je bord is).

    Antwoord
  4. Rijs

    Mag het ook met koolzaadolie ipv olijfolie ? Heb gehoord dat dat zeker zo goed is ,maar ik ben geen kenner van wat is goed en wat niet

    Antwoord
  5. Ineke

    Wat is het verschil tussen witte balsamicoazijn en witte wijnazijn ?
    Heb voor de mayonaise witte balsamico nodig, maar kan hem niet gekocht krijgen, adviseren ze telkens de witte wijnazijn.

    Antwoord
    • Wilme de Roin

      Als je googled op balsamico kom je dit online tegen en kun je het bestellen.

      Mvg. Wilme de Roon

      Antwoord
  6. melissa

    Ik begrijp niet goed hoe je een rauw ei kan wassen? Ik heb gekeken op de site, maar het lijkt me niet te werken als je de schil van een rauw ei wast, voor de inhoud zelf. Of zie ik dit verkeerd?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Prins van den Bergh

Prins van den Bergh

kok

Prins Marcia van den Bergh is bekend van 24Kitchen, is mede-auteur van de bestseller Hoe word je 100? Het Kookboek en en was adviseur en kok voor de leefstijlprogramma’s van voedingleeft.nl.

Heb je de smaak te pakken?

 

Lees dan het kookboek van Hoe word je 100?

Hoe word je 100 kookboek William CortvriendtLanger en gezonder leven en ook nog lekker eten? Het kan!

Prins van den Bergh en William Cortvriendt zorgen met Hoe word je 100? Het kookboek voor een doorbraak.

Het kookboek bevat gemakkelijke recepten met natuurlijke ingrediënten en dat levert heerlijke gerechten op. 

Dr. Maaike de Vries vertelt in Burn Baby Burn hoe jij je lichaamseigen vetten verbrandt, op die manier kilo’s verliest en volop energie wint. Met een paar simpele trucks laat zij zien hoe je ervoor zorgt dat je biologie zich niet tegen je keert, maar juist vóór je werkt.

29,95

Meer boeken van William Cortvriendt