Beschrijving
Vroeger dachten we dat een hartinfarct een typische mannenziekte was. Het waren namelijk de mannen die risicofactoren als roken, drinken en stress in hun leven hadden. De sterfte ten gevolge van hart- en vaatziekten bij vrouwen is anno 2017 echter gestegen. Het is zelfs doodsoorzaak nummer 1. Vaak onnodig en de reden is schrijnend. Veel cardiologen, huisartsen en vrouwen zelf hebben nog onvoldoende kennis over het vrouwenhart.
Het vrouwenhart wordt weliswaar begeerd, maar ook ernstig miskend. Cardiologe dr. Janneke Wittekoek heeft als missie om het vrouwenhart op de kaart te zetten, zodat er minder vrouwen zullen sterven aan hart en vaatziekten.
Artsen nemen de klachten van vrouwen met een hartprobleem niet serieus. Dat komt omdat het klachtenpatroon van hart- en vaatziekten, de diagnostiek en de behandeling, gebaseerd zijn op grote klinische studies die zijn gedaan met mannen. Die kennis blijkt niet helemaal van toepassing op het vrouwenhart, met als gevolg dat tienduizenden vrouwen met hartklachten naar huis worden gestuurd met de mededeling: ‘gefeliciteerd mevrouw, met uw hart is alles prima! Het zal de stress wel zijn of de overgang’.
Zoals dat gebeurde bij Suzanne, een 45-jarige moeder en carrièrevrouw, die midden in het hectische leven stond en bij haar huisarts klaagde over hartkloppingen en een onaangenaam gevoel bij haar borst. Jarenlang kampte ze met onbegrepen hartklachten totdat ze plotseling op de Intensive Care belandde vanwege een groot hartinfarct.
Lees hier een column van William over het boek.
Over de auteur Janneke Wittekoek
Wittekoek voltooide haar specialisatie tot cardioloog in 2008 en begon vervolgens een carrière als ondernemer in de zorg. In 2013 opende ze een expertisecentrum voor hart en gezondheid, gespecialiseerd in zowel behandeling als preventie van hart- en vaatziekten, met daarbij speciale aandacht voor vrouwen.
Ze was te zien als deskundige in de televisieprogramma’s: Over dokters, Hoe word ik 100, Bizarre eters, Je lijf je leven en Galileo.