Maar eet jij suiker met mate? Ben je lactose-intolerant? Of wil of kun je geen tarwe eten? Dan bak je gewoon zelf. Verse geurende warme pepernoten. Net uit de oven. Daar kan niets tegen op.
En het is ook nog eens leuk om te doen. Of in elk geval simpel. Zelfs de onweerstaanbare chocolade variant, maak je snel en gezond. Dus voor je ten prooi valt aan die supermarktbaksels.. aan de slag.
Recept voor gezonde pepernoten
Zonder lactose, geraffineerde suikers en tarwe. Mét veel gezondheidsvoordelen en onweerstaanbaar subtiel zoetkruidige smaak.
Ingrediënten:
* 150 gram spelt- of boekweitmeel
* 50 gram amandelmeel, lees hier waarom noten gezond zijn
(notenallergie? Vervang dit dan door extra spelt/boekweitmeel)
* 2 theelepels speculaaskruiden
(geen speculaaskruiden in huis? Maak het zelf met wat snufjes nootmuskaat, kaneel, gemberpoeder, kruidnagel, witte peper en eventueel kardemom)
* 4 theelepels kaneel, lees hier waarom kaneel gezond is>
* 5 eetlepels kokosolie
* 4 eetlepels plantaardige amandelmelk
(of een andere noten-, soja-, rijst- of kokosmelk)
Optioneel:
* 20 gram kokosbloesemsuiker
Eet jij al lang geen suiker, dan smaken ze jou ook zeker zonder!
Gezonde pepernoten, aan de slag:
1 Verwarm de oven voor op 175 graden
2 Verwarm het kokosvet tot vloeibare olie
3 Giet in een kom samen met alle ingrediënten
4 Meng alles goed door elkaar tot een deeg
5 Kneed er balletjes van, en druk ze plat tot pepernoten
Is het deeg te droog? Voeg dan extra melk toe. Is het te nat, voeg dan nog wat extra meel toe. Lukt het niet om er balletjes van te draaien? Plaats het deeg een tijdje in de koelkast.
6 Verdeel de pepernoten op een bakplaat met bakpapier
7 Plaats voor 20 minuten in de voorverwarmde oven
8 Wacht zeker totdat de kruidnoten lichtbruin kleuren
Krokante tip: voor een knapperig kruidnootje, nog even geduld. Laat ze even afkoelen buiten de oven, dan zijn ze in no time krokant.
Gezonde chocolade pepernoten
Extra ingrediënten:
* twee eetlepels rauwe cacao poeder
* 25 milliliter amandelmelk (of melk naar keuze)
* 5 gram kokosolie (ongeveer 1 flinke theelepel)
Aan de slag voor gezonde chocolade pepernoten
1 Warm de amandelmelk en kokosolie op laag vuur
2 Roer de rauwe cacaopoeder door het mengsel
3 Doop de pepernoten in de warme chocolade
4 Plaats ze op een bord in de koelkast
5 Laat de chocolade even uitharden, nog max een half uurtje geduld
Een laatste voordeel van zelf gezonde pepernoten maken? Je hele huis ruikt heerlijk!
afbeelding is van Linda Peek:Â lekkeretenmetlinda.nl.
Ik vind dit niet echt koolhydraat arm spelt of boekweitmeel kokosbloemsuiker is ook suiker dus mischien beperkt maar niet kh arm
Dit recept is niet koolhydraatarm er zit kokossuiker in en dat is gewoon suiker daarbij zijn spelt en boekweit wel goede suikers maar dan nog te veel,koolhydraten
Kruidnootjes.
45gr. (zachte) Boter.
100gr. Amandelmeel.
1 eiwit (van één ei)
2 el. Koek & Speculaas kruiden.
4 el. Stevia poeder.
1 el. Melk.
2 el. (15 gr.) Kokosbloem (blijft het deeg te nat voeg dan nog wat extra toe)
Snufje Zout.
Meng en kneed alle ingrediënten samen en maak er kleine bolletjes van, leg ze op een ovenplaat met bakpapier (druk ze iets plat).
Bakken in een voorverwarmde oven 20 – 25 minuten op 180°C
Daarna in de oven laten afkoelen. Met de deur open.
Boudewijnsmult Koolhydraatarm vind mij op facebook