Mayonaise, ja dat is natuurlijk het eerste wat je moet laten staan als je wilt afvallen. Of niet? Lees in de column van William hoe het nu echt zit met vetten.

Want van vet word je niet vet. Dus ja, wel mayonaise! Maak je je mayonaise zelf dan weet je precies wat erin zit en vooral ook wat niet. Want suiker, nee dat past niet in een goede mayonaise.

Deze mayonaise smaakt heerlijk romig en een tikkeltje fris. Varieer naar hartelust en voeg eens kruiden toe of gebruik een ander soort azijn. Dip er rauwe groenten in, doe een dot mayonaise bij je geroosterde groenten (friet) of gebruik het als basis voor bijvoorbeeld je zelfgemaakte makreel- of eiersalade.

EET SMAKELIJK!e

Mayonaise is een dikmakende saus, want aan de meeste mayonaises wordt suiker toegevoegd en meestal worden niet de beste oliën gebruikt. Maak daarom je mayonaise zelf zodat je precies weet wat erin zit, en wat niet!

INGREDIËNTEN | 220 MILLILITER

  • 2 eidooiers
  • 2 tl witte balsamicoazijn
  • 2 tl mosterd
  • 200 ml milde olijfolie
  • witte peper en zout

BEREIDINGSTIJD

5 minuten

BEREIDING

Manier 1

Meng in een kom de eidooiers, azijn en mosterd.

Voeg daarna druppelsgewijs de olijfolie toe. Elke keer als de olie is opgenomen, voeg je meer toe. Op een gegeven moment kun je een straaltje olie in de kom laten lopen terwijl je goed roert.

Manier 2

Met deze methode hoeven de eieren niet gesplitst te worden.

Gebruik dus 2 hele eieren in plaats van 2 eidooiers.

Doe alle ingrediënten in een hoge smalle kom. Het is belangrijk dat de kom niet veel breder is dan de staafmixer. Zet de staafmixer op de bodem en houd de kom iets schuin. Zet de staafmixer aan en trek hem heel langzaam omhoog.

Breng eventueel op smaak met witte peper en zout.

Tip!
Voor je begint nog een belangrijke tip: alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn.

 

Heeft u de smaak te pakken?

Alle recepten die te zien zijn in het televisieprogramma Hoe word ik 100? staan ook in het Hoe word je 100 kookboek.