Zoals de Zuid Amerikanen zeggen; “A good broth resurrects the dead’.
Tip: ook als je niet ziek bent is deze Oosterse kippensoep een fijne maaltijd, gewoon, omdat het zo lekker is!
INGREDIËNTEN VOOR 2 PERSONEN
- 3 cm verse gember
- 600 ml kippenbouillon (zie recept hieronder)
- 1 grote ui
- 2 tenen knoflook
- 1 Chinese koolÂ
- 300 gram kippenvlees (achtergehouden van de bouillon, recept hieronder)
- 1/2 tl chilivlokken
- optioneel; rood pepertje
- peper en zout
- Ghee of kokosolie (om in te bakken)*
*Ghee is pure geklaarde boter. Het kan zonder schadelijke effecten hoog worden verhit en geeft geen smaakje mee. Het is een eeuwenoud gebruik in de Indiase keuken.Â
BEREIDING
Snijd de gember in dunne plakjes en voeg toe aan de bouillon.
Verwarm de kippenbouillon in een pannetje
Pel de ui en snijd in halve ringen. Pel de knoflook en snijd in dunne plakjes.
Snijd de kool in dunne reepjes.
Verhit een eetlepel Ghee en bak hierin de ui en de knoflook in circa 3 minuten goudbruin om middelhoog vuur.
Voeg de stukjes kippenvlees toe, bestrooi met gemalen chilivlokken, peper en zout en bak rondom lichtbruin.
Schep in een diep bord en giet daarna de hete bouillon eroverheen.
Garneer eventueel met wat ringetjes rode peper.Â
KIPPENBOUILLON
Gebruik voor het trekken van de bouillon met 1 kip ongeveer 4 liter water. Als je een 1/2 kip kunt krijgen bij de poelier kun je uiteraard ook minder bouillon maken. Het is wel ideaal om in 1 keer een grote pan te maken en in te vriezen en/ of koelkast.Â
INGREDIËNTEN
- 1 hele kip, kies een kip die echt buiten heeft geleefdÂ
- 2 el azijn
- 1 grote ui
- 2 wortelen
- 3 stengels bleekselderij
- klein bosje verse peterselie
- peperkorrels
- keltisch zeezoutÂ
BEREIDING
Snijd de kip in grove stukken (of vraag je poelier dit te doen). Doe de kip in een grote pan, zet ruim onder water. Voeg de azijn, de ui, wortelen, bleekselderij, peperkorrels en zout toe en laat zo 30 minuten staan. Breng daarna aan de kook en verwijder het schuim wat omhoog borrelt (zo blijft je bouillon mooi helder).
Als het kookt, zet dan laag. Laat met de deksel schuin op de pan 30 minuten heel zachtjes koken. Verwijder dan de kip. Laat deze even afkoelen en pluk de kip. Het kippenvlees bewaar je apart in een bakje in de koelkast. Alle botten, vellen, harde delen doe je weer terug in de pan en laat je nog minimaal 5,5 uur heel zachtjes koken. Hoe langer je de bouillon laat pruttelen (tot 24 uur) hoe geconcentreerder en sterker je bouillon wordt. De laatste 10 minuten voeg je de peterselie toe. Giet de bouillon af.
Je kunt de bouillon in de koelkast of in de vriezer bewaren. Als de bouillon afkoelt drijft het vet, de gelatine omhoog. Gooi dit niet weg! Bij het opwarmen vermengt het zich weer met de bouillon en juist in die gelatine zit een hoop goeds. Voor gebruik kun je de bouillon eventueel aanlengen met water als deze te zout/ sterk is. Deze bouillon is geweldig als basis voor soepen en sauzen maar ook zo als opkikkertje.
Het kippenvlees gebruiken we voor het recept van de Oosterse kippensoep. Wat over is kun je 3 dagen in de koelkast bewaren en is onder andere heerlijk als je het mengt met wat verse bieslook en mayonaise, voor op een koolhydraat arme cracker.
Eet smakelijk!
Heeft u de smaak te pakken?
Alle recepten die te zien zijn in het televisieprogramma Hoe word ik 100? staan ook in het Hoe word je 100 kookboek.
Ziet er lekker uit, maar wat doe je met de kool, mee bakken?
Hoi Jo, we hebben het even bij Prins gecheckt en jazeker, de kool bak je mee! Veel succes bij het maken!
Klinkt lekker idd. En de ui, wortelen & bleekselderij in de bouillon? Fijnsnijden of heel laten? Na bereiding eruit halen of juist niet?
Voor bouillon maken, groentes grof snijden en na bereiding geheel door grove zeef of vergiet. Alleen de vloeistof met evt toevoeging van wat geplukt vlees.
Ik kan absoluut niet tegen gember. Kan ik de gember ook door iets anders vervangen?
Ik ben wel heen gevoelig voor een hoop kruiden/specerijen.
Mvg.conny van t pad.