Deze pompoenpuree met gestoomde spruitjes, gehaktbal en salade is het ideale gerecht voor een druilerige herfstavond. Vooral de pompoen met dat snufje nootmuskaat geeft het gerecht die extra warme, volle smaak die zo goed past bij dit jaargetijde.
INGREDIËNTEN
- 400 gram pompoen (hele of kant en klare blokjes vers of uit de vriezer)
- 400 gram spruiten
- 300 gram half om half gehakt (biologisch en/of grasgevoed)
- 1 ei
- 2 tomaten
- 1/2 komkommer
- 1 kleine rode ui
- roomboter
- 1 tl paprikapoeder
- nootmuskaat
- extra vierge olijfolie
- azijn
- peper en zout
BEREIDING
Pompoenpuree
Was de pompoen. Snijd door het midden en verwijder de pompoenpitten met een lepel. Snijd de pompoen in grove stukken. Of wanneer je kant en klare pompoenblokjes gebruikt kun je dit uiteraard overslaan. Doe de pompoen in een pan en zet net onder water. Breng aan de kook en laat nog circa 8 minuten koken tot de pompoenblokjes zacht zijn. Giet het water af en pureer de pompoen met een staafmixer glad of gebruik een pureestamper. Voeg een klontje roomboter toe en breng op smaak met een snufje nootmuskaat, peper en zout.
Gehaktballen
Neem een kom en meng hierin het gehakt, ei, paprikapoeder, peper en zout. Kneed goed door elkaar en vorm er 2 grote of 4 kleine gehaktballen van. Hoe groter de gehaktballen hoe langer ze nodig hebben om gaar te worden.
Verhit in een koekenpan een eetlepel roomboter of ghee (geklaarde boter). Braad hierin op hoog vuur de gehaktballen rondom bruin aan in circa 4 minuten. Zet het vuur laag en laat daarna nog circa 12 minuten sudderen tot de gehaktballen vanbinnen gaar zijn. Haal de gehaktballen uit de pan en blus de pan met een scheutje bouillon, rode wijn of water om extra jus te maken. Laat kort inkoken en serveer met de gehaktballen.
Spruitjes
Doe de spruitjes in een stoommandje, zet in een pan met een laagje kokend water en stoom zo op het vuur in circa 8 minuten gaar. Je kunt de spruitjes ook koken, zet ze dan net onder water.
Rauwkost
Was de tomaat en snijd in partjes. Pel de ui en snijd in dunne ringetjes. Was de komkommer en snijd in blokjes. Doe alle groenten in een kom en meng door elkaar. Giet er olijfolie en een beetje azijn overheen.
Eet smakelijk!
Alle recepten die te zien zijn in het televisieprogramma Hoe word ik 100? staan ook in het Hoe word je 100 kookboek.
Lekker recept.
En hoe maak ik de Oosterse kippesoep die in de nieuwsbrief staat?
Tine: dat recept zie je als je boven in de rode balk op Recepten klikt.
Bedankt Prins! Heerlijk, had nog een heel stuk pompoen over haha dus.. Jammie… Vanavond op het menu 😉 fijn dat je deze recepten deelt 👍
Ik doe de pompoenblokjes insmeren met olie dan op 180 gr in de oven 20 min dan met een staafmixer en een klontje roomboter zo is de pompoen steviger en en niet meer zo nat