Een voorgerecht met verse vijgen en buffelmozzarela, gevolgd door een kip met salie en citroen uit de oven en geroosterde groenten. Om het diner feestelijk af te sluiten maken we een chocolademousse met passievrucht. Je kunt met kerst dus ook helemaal in de Hoe word je 100-stijl blijven!
Let op! Marineer de kip een aantal uren van tevoren.
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 hele (grote) kip
- 1 bosje verse salie
- 4 teentjes knoflook
- 1 biologische citroen
- 100 ml witte wijn
- 4 pastinaken
- 500 g wortelen
- 1 kleine pompoen
- 200 g fetakaas
- 1 pot Taggia-olijven
- extra vierge olijfolie
- peper en zout
Bereiding
Verwijder eventueel het touwtje dat om de kip heen zit.
Wrijf de kip rondom in met peper en zout, doe ook wat peper en zout in de buikholte.
Hak de salie fijn. Pel de knoflook en hak fijn. Meng de salie met de knoflook en 100 milliliter olijfolie. Knijp de citroen uit en meng door de olijfolie .Wrijf de kip hiermee in, vergeet de binnenkant niet. Haal het vel bij de borst en de poten los en probeer zo veel mogelijk olie ertussen te stoppen. Stop de twee uitgeknepen citroenhelften in de buikholten.
Doe de kip in een plastic zak en laat in de koelkast minimaal 4 uur marineren.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
De kip
Leg de kip in een braadslee (of ovenschaal) en zet circa 1 uur in de oven. Na elke 20 minuten haal je de kip even uit de oven, draai je deze om en schep je het vocht en vet over de kip heen zodat hij niet uitdroogt. Na ongeveer 1 uur, of als de kip mooi goudbruin is, is hij klaar.
Test of de kip gaar is. De poten moeten dan makkelijk loskomen en als je in het vlees prikt moet er helder vocht uit komen.
Wikkel de kip in aluminiumfolie en houd warm. Zet de braadslee op het vuur. Of giet, als je een ovenschaal gebruikt, het vocht over in een pan met dikke bodem. Zorg ook dat je de aanbaksels losmaakt en gebruikt.
Giet de wijn bij de braadslee of het pannetje en roer goed door elkaar, laat het even inkoken tot een jus.
De groenten
Verwijder terwijl de kip in de oven staat de schil van de pastinaken en wortelen en snijd ze in de lengte in lange repen. Was de pompoen goed en snijd deze ook in lange repen. Je kunt ook kant-en-klare pompoenblokjes kopen (koeling supermarkt) om het zware snijwerk te vermijden.
Doe alle groenten in een grote ovenschaal. Overgiet rijkelijk met olijfolie, breng op smaak met peper en zout en hussel goed om.
Schuif de groenten de laatste 25 minuten bij de kip in de oven (ernaast of eronder).
Verkruimel de feta over de geroosterde groenten en schep de olijven erdoorheen.
Serveer met de kip en de jus.
Wat kan je gebruiken in plaats van wijn en geitenkaas
Hoi Trudie,
De wijn kun je vervangen door wat bouillon (al dan niet met citroensap).
De feta kun je vervangen door saladekaasblokjes (ziet er hetzelfde uit als feta, maar is gemaakt van koeienmelk). Ik denk dat op zich gewone geraspte kaas, hüttenkäse of in blokjes gesneden mozzarella ook prima kan. De mozzarella kun je eventueel nog marineren in een dressing van 1 theelepel citroensap, 3 theelepels olijfolie, zout, peper en wat Italiaanse kruiden.
Wil je een heel kaasloos alternatief, dan kun je de kaas gewoon weglaten of edelgistvlokken er over strooien (laat iedereen zichzelf bedienen, want het ziet er niet erg lekker uit, als je die er van tevoren over strooit). Dan krijg je meteen een stoot B-vitaminen binnen.