Hoe word je 100 recept lijnzaadcrackers

door | 17 november 2016 | Recepten | 32 reacties

Deze lijnzaadcrackers gemaakt van zaden zijn ook lekker om zo te eten als je ze extra kruidig maakt. De mildere cracker is lekker om te beleggen met kaas, ei, eiersalade, makreelsalade, notenpasta en nog veel meer. Eigenlijk kun je het met van alles beleggen!

INGREDIËNTEN | 10 CRACKERS

  • 125 g gebroken lijnzaad
  • 25 g sesamzaad
  • 50 g zonnebloempitten
  • 50 g pompoenpitten
  • 1 tl zout
  • 180 ml water
  • 3 el gedroogde kruiden naar keuze (Provençaalse, Italiaanse, oregano)

BENODIGDHEDEN

  • bakpapier
  • deegroller of fles

BEREIDINGSTIJD

10 minuten voorbereidingstijd +
30 minuten weken +
25 minuten oven

BEREIDING

Meng de zaden en pitten met het zout in een kom en voeg het water toe. Laat dit 30 minuten staan.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Na 30 minuten hebben de zaden en pitten het vocht opgenomen en is het mengsel een beslag geworden. Meng de gedroogde kruiden erdoorheen.

Verdeel het beslag over de bakplaat. Leg daarna nog een vel bakpapier eroverheen en rol uit met een deegroller (of gebruik een lege fles).

Verwijder het bovenste vel bakpapier en bak de crackerplak circa 25 minuten in de oven tot knapperig.

Snijd de crackerplak na het bakken in gelijke stukken cracker en laat ze afkoelen. Als de crackers niet droog genoeg zijn, kun je ze na het snijden omkeren en nog even in de oven verwarmen. Hierdoor wordt de onderkant van de zadencrackers mooi droog en knapperig.

Tip!

Voor zeewiercrackers: vervang 1/4 van het water door tamari of sojasaus en laat hier de zaden in weken. In plaats van de gedroogde kruiden snijd je 1/2 norivel in dunne reepjes. Meng dit door de zaden en maak verder volgens bovenstaand recept.

 

32 Reacties

  1. Margreet

    Als je voordat je gaat bakken vast even met een mes insnijdt,kun je na hetbl bakken er mooie rechte plakken van breken.

    Antwoord
    • Moniek beijers

      Goed idee , nu heb ik meer brokken

      Antwoord
    • Trudie

      Er staatvdat je bij de crackers soyasaus kan gebruiken wele is dat dan??

      Antwoord
  2. Elsloekie

    Wow wat een lekkere crackers. Ik verheug me op morgen ochtend,dan eet ik er met kaas. Mmmm

    Antwoord
  3. Monique

    Ze zijn heerlijk!

    Antwoord
  4. Hanneke

    Op de site van het voedingscentrum staat dat je gebroken lijnzaad alleen met mate mag eten (“Een beperkt en tijdelijk gebruik van 15 tot 45 gram gebroken lijnzaad per dag”) wegens gevaar voor effecten van blauwzuur (ademhaling/hart). Is het niet verstandig om dat erbij te zetten? Ik hoorde dit ook niet in het programma. Als die crackers zo lekker zijn…. dan is er kans dat mensen er te veel van eten 😉

    Antwoord
  5. Breed

    ik wil mijn suikerspiegel verlagen

    Antwoord
  6. Marja

    Ik krijg het niet echt deegachtig zeg maar..
    Het blijven een beetje losse zaden en pitten.
    Hoe doen jullie dat?

    Antwoord
    • Huib

      Probeer iets meer water toe te voegel en maal eventueel het lijnzaad wat fijner…

      Antwoord
    • Mathilda

      Je kunt eventueel ook een gedeelte wat fijnslaan in de foodprocessor, dan is de binding wat makkelijker.

      Antwoord
  7. Fred

    Ik heb ze gemaakt en ze zijn goed gelukt.
    Lekker knapperig maar tijdens de luch waren ze allemaal zacht geworden.
    Ik had er niks op gedaan.

    Iemand een idee waarom dit is gebeurt?

    Alvast bedankt

    Antwoord
    • Berthine

      Lijnzaad heeft de eigenschap vocht te blijven opnemen uit zijn omgeving. Luchtdicht afsluiten vermindert het zacht worden.Is je cracker alsnog te zacht, dan voor gebruik eventjes in de oven op 150 graden en dan is ‘ie weer heerlijk knapperig!

      Antwoord
    • Karen

      De grotere stukken kunnen ook evt in een broodrooster opgepiept worden.

      Antwoord
      • Fred

        Bedankt!!
        Ga ik zeker proberen

        Antwoord
    • Christina

      Even in de mGnetron op 1000 watt
      Droog je ze na, uitproberen hoe lang. Dat werkt fantastisch.

      Antwoord
  8. Liesbeth

    Hoeveel kcal bevatten deze crackers?

    Antwoord
    • Berthine

      Ik heb het recept aangehouden en daaruit 10 crackers gehaald. Ik kom per cracker op 110 kcal

      Antwoord
      • Berthine

        Herstel…139 kcal.
        Ik kan het in de reactie niet aanpassen, vandaar deze rectificatie

        Antwoord
  9. Huib

    Ik heb hetzelfde als Fred. De vrackers worden zo zacht als oude speculaasjes. Na het bakken snijd en keer ik ze. Ik bak ook de onderkant nog even en dan koud laten worden en opgeborgen in een blik. Wat moet ik anders doen?

    Antwoord
    • Monique

      Ik had dat de eerste keer ook. De tweede keer heb ik ze veel dunner gemaakt en nu zijn ze na 3 dagen nog heerlijk knapperig.

      Antwoord
  10. Kick

    Wie wil er nu niet gezond 100 worden. Nou wij wel. Gisteren waren onze kinderen en 1 van de kleinkinderen erbij en die hebben genoten van de lijnzaadcrackers. Tijdens de lunch gelijk maar de ‘lijnzaadcrackers met hummus en zalm’ gemaakt uit “Het kookboek” Wat heerlijk, zelf de critici in het gezin waren verbaast van de lekkere smaak (en het feit dat ik het gemaakt had). De schaal met de hummus crackers was helemaal leeg.
    Bedankt Prins. Goed recept, goed boek.

    Antwoord
  11. Karen

    Ik heb nu meerdere recepten uit het kookboek gemaakt en ik moet zeggen, allemaal even lekker. En zeer goed te doen voor iemand die helemaal niet van koken houd. Wij eten echt heerlijk en nog gezond ook!

    Antwoord
  12. Hajo

    De recepten die ik geprobeerd heb zijn heerlijk! Zelfs als je zoutloos eet. Maar mijn vraag is: zijn er ook alternatieven voor een smallere beurs? Als ik anderen enthousiast wil maken is de reactie….’maar dat is toch veel te duur voor een gezin??’
    Een andere vraag is: zijn er ook recepten voor gezonde mensen die [nog ] gezonder willen gaan leven?

    Antwoord
  13. Loes

    Heeft iemand misschien enig idee hoe lang deze crackers houdbaar zijn? Ik bewaar ze natuurlijk op een luchtdichte en donkere plek.

    Antwoord
  14. Chantal

    Ik heb ze direct na de uitzending al gemaakt, zonder de kruiden, dat wist ik toen nog niet. Prima gelukt, mooie rechte crackers. Ik, en ook mijn man, vond het alleen heel erg naar vis smaken! Echt heel vreemd, vies ook. Hoe kan dat?

    Antwoord
  15. Annette

    Hoe komt het at mijn lijnzaad crackers uit elkaar vallen? Als ik ze wil snijden vallen ze uit elkaar, heb alleen maar zaden!!!!!

    Antwoord
  16. Cees

    Ikzelf gebruik 12 taartvormpjes (tortellettes, Action €2 voor 6). De vormpjes invetten. Om alle 12 te vullen heb je 37 gram per stuk nodig. Met de bolle kant van een eetlepel aandrukken. Gebroken lijnzaad gebruiken (of anders malen in een koffiemolen of iets dergelijks). Dit is het ‘cement’ van de cracker. Na het bakken goed laten afkoelen, uit de bakjes halen en opbergen in een afgesloten doos, in de broodtrommel. Blijft ongeveer een week knapperig. Vergeet de kruiden niet. Veel plezier, Cees

    Antwoord
  17. jose

    waar vind ik een checklijst, waarop vermeld war onbeperkt gegeten mag worden, wat minder en wat liever helemaal niet.
    Ik wil n.l. de lijst kopieeren,zodat ik hem aan de kastdeur kan hangen.

    bdankt alvast voor het antwoord

    Antwoord
  18. Swaney

    Nu net de eerste plaat verbrand uit de oven gehaald. Ik ben toch echt geen beginner qua koken.

    Antwoord
  19. antoinette

    ik wil deze crackers maken maar vraag me af of ik gepelde of ongepelde zonnebloem en pompoen pitten moet nemen

    Antwoord
    • Henkie

      Ongepeld heeft de voorkeur, dan val je namelijk ook meteen kilo’s af van het dagenlang pellen voordat je een cracker kunt bakken. Succes!

      Antwoord
  20. Bianca

    Hoeveel van deze crackers mag je eigenlijk eten? Ze zeggen dat je bij deze leefwijze mag eten tot je verzadigd bent. In het kookboek staan er steeds twee, maar daar red ik het niet mee tot het avondeten hoor! Mag het eventueel ook als tussendoortje rond een uur of drie met een plakje kaas? Dan zou ik er dus drie op een dag eten. Want eerlijk gezegd vind ik het tot nu toe best honger lijden terwijl dat niet de bedoeling is volgens mij.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

team hoe word je 100

team hoe word je 100

kok

Prins Marcia van den Bergh is bekend van 24Kitchen, is mede-auteur van de bestseller Hoe word je 100? Het Kookboek en en was adviseur en kok voor de leefstijlprogramma’s van voedingleeft.nl.

Heb je de smaak te pakken?

 

Lees dan het kookboek van Hoe word je 100?

Hoe word je 100 kookboek William CortvriendtLanger en gezonder leven en ook nog lekker eten? Het kan!

Prins van den Bergh en William Cortvriendt zorgen met Hoe word je 100? Het kookboek voor een doorbraak.

Het kookboek bevat gemakkelijke recepten met natuurlijke ingrediënten en dat levert heerlijke gerechten op. 

William Cortvriendt legt in Kankervrij uit wat kanker is en gaat op zoek naar de onderliggende oorzaken voor het ontstaan van deze ziekte. Het boek biedt belangrijke handvatten voor wat je zelf kunt doen ter preventie en hoe je zelf je kansen op het overleven van kanker aanmerkelijk kunt verbeteren.

29,95

Meer boeken van William Cortvriendt