INGREDIËNTEN | 10 CRACKERS
- 125 g gebroken lijnzaad
- 25 g sesamzaad
- 50 g zonnebloempitten
- 50 g pompoenpitten
- 1 tl zout
- 180 ml water
- 3 el gedroogde kruiden naar keuze (Provençaalse, Italiaanse, oregano)
BENODIGDHEDEN
- bakpapier
- deegroller of fles
BEREIDINGSTIJD
10 minuten voorbereidingstijd +
30 minuten weken +
25 minuten oven
BEREIDING
Meng de zaden en pitten met het zout in een kom en voeg het water toe. Laat dit 30 minuten staan.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Na 30 minuten hebben de zaden en pitten het vocht opgenomen en is het mengsel een beslag geworden. Meng de gedroogde kruiden erdoorheen.
Verdeel het beslag over de bakplaat. Leg daarna nog een vel bakpapier eroverheen en rol uit met een deegroller (of gebruik een lege fles).
Verwijder het bovenste vel bakpapier en bak de crackerplak circa 25 minuten in de oven tot knapperig.
Snijd de crackerplak na het bakken in gelijke stukken cracker en laat ze afkoelen. Als de crackers niet droog genoeg zijn, kun je ze na het snijden omkeren en nog even in de oven verwarmen. Hierdoor wordt de onderkant van de zadencrackers mooi droog en knapperig.
Tip!
Voor zeewiercrackers: vervang 1/4 van het water door tamari of sojasaus en laat hier de zaden in weken. In plaats van de gedroogde kruiden snijd je 1/2 norivel in dunne reepjes. Meng dit door de zaden en maak verder volgens bovenstaand recept.
Als je voordat je gaat bakken vast even met een mes insnijdt,kun je na hetbl bakken er mooie rechte plakken van breken.
Goed idee , nu heb ik meer brokken
Er staatvdat je bij de crackers soyasaus kan gebruiken wele is dat dan??
Degene waar geen, of zo min mogelijk suiker in zit.
Wow wat een lekkere crackers. Ik verheug me op morgen ochtend,dan eet ik er met kaas. Mmmm
Ze zijn heerlijk!
Op de site van het voedingscentrum staat dat je gebroken lijnzaad alleen met mate mag eten (“Een beperkt en tijdelijk gebruik van 15 tot 45 gram gebroken lijnzaad per dag”) wegens gevaar voor effecten van blauwzuur (ademhaling/hart). Is het niet verstandig om dat erbij te zetten? Ik hoorde dit ook niet in het programma. Als die crackers zo lekker zijn…. dan is er kans dat mensen er te veel van eten 😉
Blauwzuur wordt afgebroken door verhitting, wat het voedingscentrum zegt, geldt voor rauw lijnzaad. Een casavewortel bevat ook heel veel baluwzuur, als je die rauw eet, ga je dood, maar casavekroepoek is onschadelijk.
https://toverleven.cultu.be/giftig-eetbaar
ik wil mijn suikerspiegel verlagen
Ik krijg het niet echt deegachtig zeg maar..
Het blijven een beetje losse zaden en pitten.
Hoe doen jullie dat?
Probeer iets meer water toe te voegel en maal eventueel het lijnzaad wat fijner…
Je kunt eventueel ook een gedeelte wat fijnslaan in de foodprocessor, dan is de binding wat makkelijker.
Ik heb ze gemaakt en ze zijn goed gelukt.
Lekker knapperig maar tijdens de luch waren ze allemaal zacht geworden.
Ik had er niks op gedaan.
Iemand een idee waarom dit is gebeurt?
Alvast bedankt
Lijnzaad heeft de eigenschap vocht te blijven opnemen uit zijn omgeving. Luchtdicht afsluiten vermindert het zacht worden.Is je cracker alsnog te zacht, dan voor gebruik eventjes in de oven op 150 graden en dan is ‘ie weer heerlijk knapperig!
De grotere stukken kunnen ook evt in een broodrooster opgepiept worden.
Bedankt!!
Ga ik zeker proberen
Even in de mGnetron op 1000 watt
Droog je ze na, uitproberen hoe lang. Dat werkt fantastisch.
Hoeveel kcal bevatten deze crackers?
Ik heb het recept aangehouden en daaruit 10 crackers gehaald. Ik kom per cracker op 110 kcal
Herstel…139 kcal.
Ik kan het in de reactie niet aanpassen, vandaar deze rectificatie
Ik heb hetzelfde als Fred. De vrackers worden zo zacht als oude speculaasjes. Na het bakken snijd en keer ik ze. Ik bak ook de onderkant nog even en dan koud laten worden en opgeborgen in een blik. Wat moet ik anders doen?
Ik had dat de eerste keer ook. De tweede keer heb ik ze veel dunner gemaakt en nu zijn ze na 3 dagen nog heerlijk knapperig.
Wie wil er nu niet gezond 100 worden. Nou wij wel. Gisteren waren onze kinderen en 1 van de kleinkinderen erbij en die hebben genoten van de lijnzaadcrackers. Tijdens de lunch gelijk maar de ‘lijnzaadcrackers met hummus en zalm’ gemaakt uit “Het kookboek” Wat heerlijk, zelf de critici in het gezin waren verbaast van de lekkere smaak (en het feit dat ik het gemaakt had). De schaal met de hummus crackers was helemaal leeg.
Bedankt Prins. Goed recept, goed boek.
Ik heb nu meerdere recepten uit het kookboek gemaakt en ik moet zeggen, allemaal even lekker. En zeer goed te doen voor iemand die helemaal niet van koken houd. Wij eten echt heerlijk en nog gezond ook!
De recepten die ik geprobeerd heb zijn heerlijk! Zelfs als je zoutloos eet. Maar mijn vraag is: zijn er ook alternatieven voor een smallere beurs? Als ik anderen enthousiast wil maken is de reactie….’maar dat is toch veel te duur voor een gezin??’
Een andere vraag is: zijn er ook recepten voor gezonde mensen die [nog ] gezonder willen gaan leven?
al jaren koop ik mijn lijnzaad bij de vogelafdeling. Veeeel goedkoper. De kleine vuiligheden pik er eruit. Wat zo een klein vogeltje kan verdragen…
Heeft iemand misschien enig idee hoe lang deze crackers houdbaar zijn? Ik bewaar ze natuurlijk op een luchtdichte en donkere plek.
Bij mij bijna eindeloos. Als ze maar luchtdicht zijn.
Ik heb ze direct na de uitzending al gemaakt, zonder de kruiden, dat wist ik toen nog niet. Prima gelukt, mooie rechte crackers. Ik, en ook mijn man, vond het alleen heel erg naar vis smaken! Echt heel vreemd, vies ook. Hoe kan dat?
Hoe komt het at mijn lijnzaad crackers uit elkaar vallen? Als ik ze wil snijden vallen ze uit elkaar, heb alleen maar zaden!!!!!
Ikzelf gebruik 12 taartvormpjes (tortellettes, Action €2 voor 6). De vormpjes invetten. Om alle 12 te vullen heb je 37 gram per stuk nodig. Met de bolle kant van een eetlepel aandrukken. Gebroken lijnzaad gebruiken (of anders malen in een koffiemolen of iets dergelijks). Dit is het ‘cement’ van de cracker. Na het bakken goed laten afkoelen, uit de bakjes halen en opbergen in een afgesloten doos, in de broodtrommel. Blijft ongeveer een week knapperig. Vergeet de kruiden niet. Veel plezier, Cees
waar vind ik een checklijst, waarop vermeld war onbeperkt gegeten mag worden, wat minder en wat liever helemaal niet.
Ik wil n.l. de lijst kopieeren,zodat ik hem aan de kastdeur kan hangen.
bdankt alvast voor het antwoord
Nu net de eerste plaat verbrand uit de oven gehaald. Ik ben toch echt geen beginner qua koken.
ik wil deze crackers maken maar vraag me af of ik gepelde of ongepelde zonnebloem en pompoen pitten moet nemen
Ongepeld heeft de voorkeur, dan val je namelijk ook meteen kilo’s af van het dagenlang pellen voordat je een cracker kunt bakken. Succes!
Hoeveel van deze crackers mag je eigenlijk eten? Ze zeggen dat je bij deze leefwijze mag eten tot je verzadigd bent. In het kookboek staan er steeds twee, maar daar red ik het niet mee tot het avondeten hoor! Mag het eventueel ook als tussendoortje rond een uur of drie met een plakje kaas? Dan zou ik er dus drie op een dag eten. Want eerlijk gezegd vind ik het tot nu toe best honger lijden terwijl dat niet de bedoeling is volgens mij.
Ik gebruik allerlei mogelijke pitten en zaden en licht gemalen hazelnoten, want die worden hier verbouwd en allerlei wisselende kruiden en heb geen bakpapier maar wel ouwel en dat werkt ook. De bovenkant druk kiemt een eetlepel glad. Als het maar net dik genoeg is, zijn ze heerlijk. Altijd verrassend.