Aflevering 2: Koken

door | 16 november 2016 | Televisieprogramma | 30 reacties

In aflevering 2 van Hoe Word ik 100? gaan de deelnemers koken onder leiding van Prins van den Bergh.

Aflevering 2: koken

In de tweede aflevering maken de laatste twee deelnemers van Hoe word ik 100 zich klaar voor hun nieuwe leven.

Voormalig buschauffeur Ria (61) gebruikt 22 verschillende soorten medicatie per dag. Ze heeft onder andere last van de longziekte COPD, diabetes, hartproblemen en een huidziekte. Ook Gelein (66), voormalig schoolhoofd, heeft diabetes type 2. Hierdoor heeft hij ook last gekregen van polyneuropathie en kan als gevolg daarvan zijn hobby, goochelen, niet meer uitoefenen.

Verder leren de zes deelnemers van Hoe word ik 100 in deze aflevering wat gezond eten is en hoe ze dit moeten klaarmaken. De deelnemers staan te trappelen om hun ongezonde leefstijl aan te pakken en om te buigen.

hoewordje100-willam-closeupWilliam

Door het format van de televisieserie Hoe word ik 100? werd ik voor de uitdaging gesteld of we met het aanpassen van de levensstijl van een aantal zieke mensen deze in de beperkte tijd dat ze gevolgd zouden worden ook daadwerkelijk beter zouden kunnen maken.

Nu zit er nogal een verschil tussen het langer jong en gezond blijven door een juiste levensstijl en het  proberen te herstellen van ziekte en schade die reeds is aangericht doordat ons lichaam vaak al levenslang verkeerd is gevoed en onderhouden.

Toch had ik inmiddels diverse berichten gekregen van voorheen zieke mensen die met de door mij aanbevolen andere levensstijl opmerkelijke resultaten hadden bereikt, met name wat betreft het verliezen van overtollig gewicht en met het omkeren van diabetes.

Ik pakte dus de handschoen op en ben samen met de tv-producent op zoek gegaan naar mogelijke deelnemers met ziektes en aandoeningen waarvan aangenomen kon worden dat deze positief zouden reageren op de door mij voorgeschreven veranderingen in levensstijl.

Hoewel het gehele team er vanaf het begin vertrouwen in had dat we gaandeweg belangrijke verbeteringen in de gezondheid bij de deelnemers zouden waarnemen, stonden we toch al binnen een maand enigszins versteld van de snelheid van de veranderingen.

Optimistisch

De deelnemers begonnen onmiddellijk overtollig gewicht te verliezen en bij de diabeten konden de dagelijkse insuline-injecties al snel volledig worden gestaakt. Bovendien vertoonden de bloedwaarden van alle deelnemers naast grote verbeteringen in de suikerstofwisseling ook gunstige veranderingen in nagenoeg alle bloedwaarden, waaronder de vetten en het cholesterol, en daalde hun vaak verhoogde bloeddruk.

De deelnemers voelden zich allemaal binnen een paar weken veel gezonder, zagen er veel beter en jonger uit, konden weer beter bewegen en sporten en roemden het ‘nieuwe eten’ als bijzonder lekker. In een paar weken tijd waren de in eerste instantie wat teneergeslagen kandidaten blije, optimistische mensen geworden die hard op weg waren om weer in volle gezondheid en met volle teugen van het leven te genieten.

hoewordje100-prins-closeupPrins

Het was voor mij als kok een fantastische uitdaging om met de deelnemers aan de slag te gaan. Ik heb hun weekschema’s gemaakt met recepten voor ontbijt, lunch en diner. Al deze recepten voldeden aan de adviezen en leefstijl richtlijnen van het Medisch team o.l.v. William Cortvriendt. Mijn passie en grote uitdaging was dit te vertalen in praktische, haalbare en vooral smakelijke gerechten. Want eten moet in mijn ogen vooral ook heel lekker zijn!

Tijdens de tweede aflevering volgen alle deelnemers een kookworkshop bij mij. Zodat ze vol goede moed daarna zelf van start kunnen in de keuken. De kookworkshop was de leukste kookworkshop die ik ooit heb gegeven. Wat een prachtige mensen! We hebben zoveel gelachen.

Basiskennis

Maar ook heb ik mij verbaasd over de basiskennis van sommige deelnemers. Het verschil tussen sla en basilicum, nog nooit een wortel hebben gesneden. Niet weten hoe je een ui snijdt. Je ziet het as woensdag allemaal terug hoe dat er in de keuken aan toe ging!

Marianne was van geen vriezer en geen oven, maar wel een magnetron. Binnen mum van tijd is zij tijdens het programma omgeslagen naar iemand die met plezier in de keuken staat. En mij zelfs op een gegeven moment haar recept voor kaasbroodjes mailde (die ze in haar nieuwe oven maakt!).


hoewordje100_aflevering2
Aflevering 2 (16 november 2016)21:20 · NPO 1 · 48 minuten

 

Heeft u de smaak te pakken?

Alle recepten die te zien zijn in het televisieprogramma Hoe word ik 100? staan ook in het Hoe word je 100 kookboek.

 

Onderwerpen van deze column:

 

30 Reacties

 1. Roelie Jonkman

  Mag ik het weekmenu dat de deelnemers ook krijgen
  Heel mooi programma

  Antwoord
  • bert bax

   graag zou ik het weekmenu van de deelnemers ontvangen.

   Antwoord
   • Ida Vogelzang

    Dat weekmenu van de deelnemers zou ik ook wel graag willen ontvangen.

    Antwoord
    • Antsje

     Graag ontvang ik ook de weekmenu’s van de deelnemers.

     Antwoord
   • Lammy

    Graag zou ik ook het weekend van u krijgen

    Antwoord
  • Jannie

   Ik wil ook wel het weekmenu van de deelnemers.
   Zeker een heel mooi programma.
   Is het weekmenu ergens te koop of te bestellen?
   Groetjes Jannie

   Antwoord
  • E menting

   Ik wil ook grraag het weekmenu hebben mag dat

   Antwoord
   • Liesbeth Hamans

    Graag zou ik het weekmenu óók willen ontvangen.
    Kan dat per mail?
    Dank en vriendelijke groet,
    Liesbeth

    Antwoord
   • Anneke

    Ik zou graag het weekmenu wat de deelnemers gekregen hebben ook,ontvangen.

    Antwoord
  • Elly Faber

   Kunnen andere mensen ook de menu krijgen of kopen voor een redelijke prijs. Ik moet ook afvallen

   Antwoord
  • Annette

   Graag zou ik de recepten/weekmenu’s ontvangen om diabetes 2 om te keren. Alvast voor je bericht

   Antwoord
  • gj.schierbeek@outlook.com

   graag het weekmenu mailen! mooie recepten die ik zou willen maken.

   Antwoord
  • wilma frijstein

   ik zou graag een weekmenu ontvangen wil van me medicijnen af voor diabetes kunnen jullie me helpen

   Antwoord
   • Angela

    Beste Prins,
    Ik heb diabetes type 2 ,gebruik medicijnen en zou graag daarvan willen afkomen.
    Zou ik het dagmenu aub van je kunnen krijgen?
    Heel mooi programma
    Alvast bedankt
    Angela
    . .

    Antwoord
  • Thea v d Meijs

   Graag zou ik het weekmenu willen ontvangen,dat de deelnemmers ook ontvangen.
   Vind het een super programma

   Antwoord
  • Anneke

   Ik zou graag het weekmenu wat de deelnemers gekregen hebben ook,ontvangen

   Antwoord
 2. ger

  mooi programma en ik wil ook heel graag het weekmenu.
  gr. ger.

  Antwoord
 3. wilma kuik

  mag ik het recept van de ontbijtkoeken

  Antwoord
 4. Thea Prins

  ik heb diabetes 2, mijn gewicht is goed maar mijn suiker moet omlaag, is daar een menu voor?
  vr.gr. Thea Prins

  Antwoord
 5. Maria

  Prachtig programma ik ben ook bezig met het in de gaten houden van mijn suikerspiegel en zou graag het weekmenu hebben

  Antwoord
 6. Ria Arends

  Ik zou graag het kookboekje aanschaffen welke gebruikt werd tijdens de uitzending van 16 november.
  Hierin de recepten voor ontbijt, lunch en diner.

  Kunt u de prijs hiervan aangeven en waar deze te koop is.

  Antwoord
 7. Prins

  Heel veel dank voor jullie enthousiaste reacties. Ik heb zelf ook met zoveel plezier de aflevering van gisteren bekeken. Alle recepten die de deelnemers hebben ontvangen staan in ons kookboek (kijk in het hoofdmenu van deze site bij boeken). Dit boek staat vol heerlijke recepten voor: ontbijt, lunch, diner, basis, tussendoortjes & drankjes

  Antwoord
  • Carla

   Beste Prins, ik heb het kookboek aangeschaft maar het recept voor de pasta staat er helaas niet in. Dat is toch wel heel erg jammer. Zou je het recept alsnog kunnen mailen. Dank.

   Antwoord
 8. Patricia

  Hoe kom ik aan dat recept van die pasta met courgette

  Antwoord
 9. Sonja Goed

  Ik zou ook heel graag het weekmenu ontvangen, ik heb diabetes type 1, al 41 jaar en dat heeft voor veel schade in mijn lichaam gezorgd. Ik ben moeilijk in te stellen en zou dolgraag via het menu willen kijken of er ook bij mij winst te behalen is.
  Ik heb een insulinepomp en weet dat dat voor altijd mijn vriendje zal blijven maar als ik verdere schade kan voorkomen, dan natuurlijk dolgraag…

  Antwoord
 10. Liduin

  wat een fijn programma en wat goed om met de mensen zelf te gaan koken, ook ik zou graag meer en beter zelf willen gaan koken, heb daar nu ook echt de tijd voor en zin in, ik ben al heerlijk weer volop aan het sporten, die speciale groentesnijder heb ik al gekocht, met alle ingredienten, nu het recept nog, kan ik mijn zussen ook meteen verrassen en op de gezonde weg helpen.
  ik was vooral voor de deelnemers met diabetes erg blij dat het zo’n geweldig goede invloed op hen heeft, maar wat ik niet snap is, waarom zijn er dan nog zoveel diabetes 2 patienten als je met een week goed eten en ik denk ook sporten, daar al vanaf kunt zijn? onkunde of misschien onwil van de mensen of tekort aan goede, duidelijke info naar die mensen toe. heel veel succes voor allen

  Antwoord
 11. Annelies

  Waar kan je die spagetti-groenteslijper kopen?

  Antwoord
 12. Angela

  Beste Prins,heb diabetes type 2 gebruik medicijnen en wil er graag vanaf .
  Zou ik t dagmenu lijst van je kunnen krijgen.
  Alvast bedankt
  Gr angela

  Antwoord
 13. webredactie

  Het recept Pasta courgetti met bolognesesaus kwam voor in de televisieserie maar staat niet in het kookboek. We hebben het recept wel online gezet. Hij staat bij de recepten. Je kan het hier bekijken.

  – Webredactie Hoe word je 100

  Antwoord
 14. Mara Caka

  EEN DING IS JAMMER, de link over Marianne interview en recept werken niet(meer). en die over et spaghetti-recept ook niet. volgende keer beter.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

team hoe word je 100

team hoe word je 100

 

De webredactie is verantwoordelijk voor het ‘Hoe word je 100’ blog over gezonde voeding en gezonde leefstijl.

Heb je de smaak te pakken?

 

Dr. Maaike de Vries vertelt in Burn Baby Burn hoe jij je lichaamseigen vetten verbrandt, op die manier kilo’s verliest en volop energie wint. Met een paar simpele trucks laat zij zien hoe je ervoor zorgt dat je biologie zich niet tegen je keert, maar juist vóór je werkt.

29,95

Meer boeken van William Cortvriendt