Op zoek naar superpoep

door | 22 maart 2022 | Hoe word je 100 | 1 reactie

De samenstelling van onze darmflora blijkt grote invloed uit te oefenen op onze gezondheid. Goede bacteriën versterken ons immuunsysteem en verkleinen de kans op onder meer overgewicht, diabetes en kanker.

Bacteriën leven met ons samen op en in ons lichaam, onder meer op onze huid, bij vrouwen in de vagina, en vooral in groten getale in ons maagdarmstelsel. Recent onderzoek toont in toenemende mate het belang van deze micro-organismen aan voor de preventie van ziekten, en zeer recent ook hun mogelijke rol bij het genezen van chronische ziekten, waaronder obesitas tot zelfs kanker. Wetenschappers zijn op zoek naar de bacteriën die hierbij belangrijk zijn en kijken bij welke mensen deze bacteriën kunnen worden geïsoleerd uit hun ontlasting, om die aan andere mensen te kunnen toedienen.

Het is al langere tijd bekend dat bepaalde bacteriën op de huid en in de vagina kunnen beschermen tegen infecties. Ook weten we dat bacteriën die als zogenaamde probiotica worden verkocht in bijvoorbeeld yoghurt of als supplementen kunnen helpen bij het voorkomen en bestrijden van darmirritaties.

Maar wie had zelfs nog maar enige jaren geleden kunnen denken dat de aard en diversiteit van onze darmbacteriën een rol spelen bij het voorkomen van overgewicht, obesitas, diabetes en depressies, bij de effectiviteit van ons immuunsysteem en de bestrijding van kanker? Zo is aangetoond dat de nieuwe veelbelovende immuuntherapie beter werkt bij kankerpatiënten bij wie sprake is van een veelzijdige darmflora.

Zo blijkt ook uit onderzoek dat kinderen die in de eerste zes maanden na de geboorte behandeld zijn met antibiotica later veel meer overgewicht en obesitas vertonen. Uit onderzoek in de VS is ook gebleken dat in staten waar meer antibiotica aan kinderen worden voorgeschreven er vervolgens ook meer obesitas onder kinderen voorkomt. De meest logische conclusie lijkt dat deze antibiotica een dermate blijvend effect op de darmflora hebben dat de vertering en opname van voedselbestanddelen en mogelijk ook de stofwisseling zodanig veranderen dat er (ongewenste) gewichtstoename optreedt.

Opvallend is ook dat kinderen die worden geboren via een keizersnee al op vroege leeftijd meer last krijgen van overgewicht en allergieën. Ook hier wordt gedacht aan een bacteriële oorzaak. Tijdens de natuurlijke geboorte komt de mond van de baby in aanraking met de natuurlijke vaginale micro-organismen van de moeder. Deze organismen zijn de eerste bacteriën die het maagdarmkanaal van de baby gaan bewonen, wat bij een keizersnee niet gebeurt.

“Kinderen die in de eerste zes maanden na de geboorte behandeld zijn met antibiotica vertonen later veel meer overgewicht.”

Het is ondertussen ook duidelijk geworden dat onze bacterieflora ten gevolge van ons westerse dieet – met veel industrieel bewerkte voeding, veel koolhydraten en suiker en relatief weinig verse groenten – veel minder divers is geworden en daarmee ook veel minder gezond. Volgens sommige wetenschappers is het bacteriebestand in onze darmen zelfs onderhevig aan zogenaamde microbiële massa-extinctie, waarbij slechts een beperkt aantal bacteriesoorten kan overleven.

Natuurlijk zijn leefstijlveranderingen de beste remedie om dit te herstellen. Maar helaas is dit, ondanks alle adviezen en het toenemende bewustzijn bij artsen, voor de meeste mensen een uitzonderlijk moeilijke opgave gebleken. Het is dan ook niet verrassend dat wetenschappers op zoek zijn naar manieren om de aard van de bacteriën in de darmen zodanig te veranderen dat we minder vatbaar worden voor gewichtstoename en zo mogelijk ook blijvend van overgewicht of obesitas afkomen. Microbiële flora bij slanke mensen blijken namelijk wezenlijk te verschillen van die bij mensen met obesitas. Bovendien is gebleken dat slanke muizen, wanneer ze de bacteriële flora van dikke muizen of van dikke mensen krijgen toegediend, in gewicht toenemen.

Inmiddels zijn de eerste experimenten gedaan met – het klinkt wat onsmakelijk –
de orale toediening van capsules met ontlasting van slanke mensen aan patiënten met ernstig overgewicht. Hierdoor wordt de bacteriële flora van mensen met overgewicht gedeeltelijk vervangen door de flora van slanke mensen, die blijkbaar minder gevoelig zijn voor gewichtstoename. Op dit moment lopen er verschillende onderzoeken, waarvan de eerste resultaten hoopgevend zijn, maar zeker nog niet voldoende om deze behandeling als eerstelijnstherapie voor te schrijven.

Ook voor de behandeling van kanker wordt gezocht naar ontlasting van mensen die zeer gezond zijn en beschikken over een uitzonderlijk effectief afweersysteem. Om een en ander te bewerkstelligen heeft men in een onderzoekscentrum in Adelaide, Australië een speciale donorbank opgericht op zoek naar de ultieme superpoep met de juiste bacteriën. Tot nu toe blijkt slechts ongeveer 3 procent van alle donoren daadwerkelijk bacteriestammen in hun ontlasting hebben waardoor die geldt als waarschijnlijke superpoep.

Het idee is om hieruit verschillende soorten bacteriën te isoleren, vervolgens te vermenigvuldigen en beschikbaar te stellen in een capsule voor orale toediening en te testen als therapie voor een aantal psychische en lichamelijke aandoeningen.

Uiteindelijk hoopt men zo een bibliotheek met gezonde bacteriën op te bouwen waarvan de relatie van elke bacteriestam met bepaalde gezondheidseffecten bekend wordt. Mogelijk wordt in een later stadium de samenwerking tussen de bacteriestammen ontrafeld.

Dit is een veelbelovende tak van onderzoek, die nog wel vele jaren en waarschijnlijk miljarden dollars en euro’s zal vergen voordat het resulteert in veilige en bewezen effectieve geneesmiddelen. Daarbij is het ontnuchterend dat wanneer vrijwilligers overstappen van het standaard westerse industrieel bewerkte dieet naar een voedselpatroon met meer natuurlijke vetten en vooral veel verse groenten, zo mogelijk nu en dan aangevuld met bonen en gefermenteerd voedsel zoals zuurkool, hun ontlasting zich vaak al na twee weken gaat bewegen richting superpoep. Met alle voordelen voor hun gezondheid van dien.

Afbeelding afkomstig van Pixabay.

 

 

Onderwerpen van deze column:

 

1 Reactie

  1. Aaltjen

    Een hoopvol artikel om gewoon gezond te eten

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

webredactie

webredactie

 

De webredactie is verantwoordelijk voor het ‘Hoe word je 100’ blog over gezonde voeding en gezonde leefstijl.

Heb je de smaak te pakken?

 

Dr. Maaike de Vries vertelt in Burn Baby Burn hoe jij je lichaamseigen vetten verbrandt, op die manier kilo’s verliest en volop energie wint. Met een paar simpele trucks laat zij zien hoe je ervoor zorgt dat je biologie zich niet tegen je keert, maar juist vóór je werkt.

29,95

Meer boeken van William Cortvriendt