William in gesprek met Bram Bakker

door | 6 juli 2022 | Hoe word je 100, selectie | 3 reacties

Als onderdeel van de podcast serie de Balanskliniek, gaat Bram Bakker uitgebreid in gesprek met William over een gezonde leefstijl en hoe de gezondheidszorg er in Nederland voorstaat. En.. hoe gaat William eigenlijk zelf om met stress?

In de serie De Balanskliniek gaat Bram Bakker – oud psychiater en tevens uitgever van Uitgeverij Lucht, in gesprek met allerlei professionals, veelal werkzaam in de zorg.

Zo ook William Cortvriendt.

Hij vertelt over zijn ouders die beiden zeer oud werden – zijn moeder leeft zelfs nog: ze is 103 jaar oud (!) –  hun gezonde leefstijl en wat William daar zelf (onbewust) van mee kreeg. Hoewel Nederland geen officiële Blue Zone kent – gebieden waar de mensen zeer oud worden en gezond leven – deden zijn ouders wel alles ‘goed’ net zoals de mensen in diezelfde Blue Zones.

 • ze aten gezond (altijd verse groenten en fruit)
 • we bewogen veel
 • ze hadden weinig stress
 • ze hadden een omvangrijk sociaal netwerk
 • ze genoten van het leven

William vertelt hoe dit leidde tot zijn zoektocht naar hoe je gezond kan leven. Hij las meer dan 10.000 wetenschappelijke artikelen en bestudeerde alles wat hij over het onderwerp kon vinden. Het resulteerde in de bestseller Hoe word je 100 en alle daarop volgende boeken over gezonde leefstijl.

Een interessant gesprek waarbij Bram William scherp houdt. Hoe zit het eigenlijk met leefstijl geneeskunde in Nederland. Waarom loopt dat achter bij andere landen? En wat behelst dit eigenlijk?

 

 

 

Onderwerpen van deze column:

 

3 Reacties

 1. Mariëtte Cortvriendt

  Ha William,
  Leuk om jouw stem en verhaal weer te horen. Blijft boeiend.
  Ik geloof in deze leefstijl…
  En ik ben ook wijzer geworden over de familiegeschiedenis. Eén kwartje meer is weer gevallen….
  Groetjes, Mariëtte

  Antwoord
 2. Dory

  Ik heb al jaren een gezonde leefstijl. En toch is er een jaar geleden een melanoom geconstateerd.
  Ik sport 3x per week, wandel en fiets veel.
  Eet echt gezond met weinig vlees of vis.
  En toch geconfronteerd met kanker….Dus een garantie is het zeker niet!

  Antwoord
 3. William Cortvriendt

  Beste Dory, Nee, dat klopt. Leefstijl geeft geen garanties dat je gezond blijft, evenmin dat het dragen van een veiligheidsgordel je altijd volledig beschermt bij een auto ongeluk. Het gaat echt om kansen en soms heb je ondanks de nodige ‘veiligheidsmaatregelen’ gewoon pech. In elk geval laat onderzoek na onderzoek zien dat juist wanneer je al kanker hebt het zeer is aan te raden een gezonde leefstijl aan te houden.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

webredactie

webredactie

 

De webredactie is verantwoordelijk voor het ‘Hoe word je 100’ blog over gezonde voeding en gezonde leefstijl.

Heb je de smaak te pakken?

 

Dr. Maaike de Vries vertelt in Burn Baby Burn hoe jij je lichaamseigen vetten verbrandt, op die manier kilo’s verliest en volop energie wint. Met een paar simpele trucks laat zij zien hoe je ervoor zorgt dat je biologie zich niet tegen je keert, maar juist vóór je werkt.

29,95

Meer boeken van William Cortvriendt