Wat is de oorzaak van overgewicht?

door | 5 juni 2018 | Hoe word je 100 videoserie | 3 reacties

Het antwoord op de vraag wat de oorzaak is van overgewicht komt uit onverwachte hoek.

 

 

Koen: Wat is de oorzaak van overgewicht?

William: …Waar de oorzaak wel licht is dat we verkeerd zijn gaan eten.

Dat verkeerde eten waar we ongeveer sinds de jaren ’70 mee zijn begonnen, eerst in de Verenigde Staten en in Nederland wat later (in de jaren tachtig) dat is onder invloed gekomen van de overheid zelf.

De overheid stond aan de basis van de stijging van overgewicht

Die overheid stond aan de basis van de verandering van onze voeding en met name het uithalen van de vetten waarvan gedacht werd dat het hart- en vaatziekten veroorzaakten. Dat heeft de een hele epidemie van overgewicht getrieerd.

We zien in amerika dat er een officieel voedingsadvies is gekomen in 1977 wat in 1978 tot een explosie van overgewicht en -vijf tot tien jaar later een explosie van diabetes heeft geleid. Diabetes is eigenlijk de belangrijkste eerste complicatie van het ’te dik zijn’.

In alle landen waar dat voedingsadvies is doorgevoerd van vetarm naar vetvrij eten hebben we precies dezelfde ontwikkeling gezien, ook in nederland en ook in belgië en in eigenlijk alle landen.

De laatste jaren is men eigenlijk bezig dit voedingsadvies -gewild of ongewild maar het gebeurt natuurlijk op een gegeven moment gewoon- door te voeren in landen als India, toch vrij traditionele landen voor wat voeding betreft, ook landen als Zuid-korea en japan, en we zien daar weer exact hetzelfde optreden.

Voeding als een soort karton

Koen: Dus op het moment dat die overheid adviseert, joh haal de vetten eruit, wat komt er dan in de plaats van die vetten, we moeten tenslotte toch wat eten?

William: Ja, je hebt niet zoveel keus natuurlijk. Wat er gebeurt is dat die -in eerste instantie- natuurlijke voedingsmiddelen die gaan naar de fabriek. Dan worden de vetten eruit gehaald en met de vetten haal je eigenlijk ook de meeste smaakstoffen eruit. De meeste stoffen die wij kunnen proeven dat zijn namelijk vet oplosbare stoffen en die verdwijnen.

Wat er overblijft, is ja, een soort karton, een smakeloze substantie en daar worden om te beginnen koolhydraten aan toegevoegd, die op zetmeel zijn gebaseerd zoals granen en meestal ook aardappelproducten.

Dan is het nog niet helemaal op smaak en moeten er e-nummers aan worden toegevoegd die smaak en kleur aan de voeding geven. En vooral de primaire smaakstoffen suiker en zout.

En dat zie je ook als je de verpakte voeding koopt, de zogenaamde processed of industrieel bereide voeding, die niet meer van de natuur komt, .. nou kijk maar eens achter op het etiket.

Dat is precies wat erop staat.

 

Onderwerpen van deze column:

 

3 Reacties

 1. Ria

  Mag je dan zoveel vet eten, als je zelf wilt? Of is het dan slecht voor cholesterol ?

  Antwoord
  • Ab Bosman

   Beste Ria,
   Met deze leefgewoonte ga je gewoon voldaan van tafel en heb je geen last van een hongergevoel tussendoor. Juist door voldoende te eten hou je deze manier van eten makkelijk vol. Daarbij komt ook nog dat je gewicht meestal wat naar beneden gaat en je meer energie krijgt. Ik ben ervaringsdeskundige want ik doe dit al 3 jaar en ben vanaf dag één medicijn vrij (Twee jaar pillen geslikt voor Diabetes mellitus 2). Wel onder controle van een diabetes-deskundige omschakelen als je medicijnen gebruikt! Ik eet heel veel groenten veel eiwitten en (goede) vetten en heb juist daardoor een lagere cholesterol waarde gekregen! Ik vind het nog steeds verbazingwekkend dat . Zelfs mijn vrouw kon het niet geloven terwijl ze erbij zat toen de praktijkondersteuner ons de getallen liet zien. Bovendien heeft mijn vrouw door deze manier van eten weer een normale bloeddruk gekregen. Tel uit je winst! Succes met de nieuwe leefgewoonte.

   Antwoord
 2. Elly

  Ff een vraagje, wat voor een soort vetten moet je dan eten, olijfolie ,boter,roomboter,cocosolie.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

webredactie

webredactie

 

De webredactie is verantwoordelijk voor het ‘Hoe word je 100’ blog over gezonde voeding en gezonde leefstijl.

Heb je de smaak te pakken?

 

Dr. Maaike de Vries vertelt in Burn Baby Burn hoe jij je lichaamseigen vetten verbrandt, op die manier kilo’s verliest en volop energie wint. Met een paar simpele trucks laat zij zien hoe je ervoor zorgt dat je biologie zich niet tegen je keert, maar juist vóór je werkt.

29,95

Meer boeken van William Cortvriendt