Update: hoe gaat het met Caroline?

door | 2 november 2017 | Televisieprogramma | 2 reacties

Hoe gaat het met de kandidaten van het televisieprogramma Hoe word ik 100? Is hun levensstijl daadwerkelijk veranderd, houden ze het vol, gebruiken ze minder medicijnen?

Wij zijn hier benieuwd naar en daarom elke maand een Q&A met één van de kandidaten. Deze maand spreken we Caroline!

Naam

Caroline van Leuven

Leeftijd

55 jaar

Reden voor deelname aan het programma

Ik heb meegedaan omdat ik het gevoel had dat mijn gezondheid aan het afglijden was, ondanks alle inspanningen die ik deed om een gezond leefpatroon te hanteren nadat er een hartindicatie bij me was vastgesteld. Daarbij was ik me ook bewust van het zwaard van Damocles dat boven mijn hoofd hing i.v.m. erfelijke factoren. Ik wist al wel dat levensstijl een belangrijke component was om in de hand te houden, maar wist niet goed hoe dit radicaal naar behoeven om te draaien.

In een eerdere behandel- en herstelperiode had ik mijn levensstijl naar mijn idee al wel omgegooid: ik had een tijd een eetpatroon gehanteerd waarin ik alle suikers en dierlijk voedsel een tijd gemeden heb. Ik ben intensiever gaan sporten en gaan hardlopen met mijn cardioloog. Verder de reguliere dingen als minder afspraken maken, ’s avonds vaker thuis zijn, tijdig naar bed en voelen wat goed voor me was. Aanvankelijk zette dit zoden aan de dijk. Toch bleek dit niet de oplossing te zijn. De klachten werden namelijk niet minder, ik bleef hartstikke moe en ik kon die eetgewoonten niet volhouden.

Omdat ik er zelf niet uitkwam wat ik nou moest doen, kwam bij mij de gedachte op om een leefstijlcoach in te schakelen. Terwijl hier nog over nadacht kwam de vraag of ik mee wilde doen aan het programma ‘Hoe word ik 100?’. Daar heb ik toen direct ja op gezegd! Op de vraag aan mijn cardioloog wat deze deelname mij zou opleveren, antwoordde zij “Precies de begeleiding die je nodig hebt”. Het ging hier namelijk om een secure begeleiding door een multidisciplinair behandelteam, die vanuit verschillende invalshoeken naar zaken kijkt. Dat het dan voor het oog van heel Nederland zou gebeuren, nam ik op de koop toe. De doelstelling was gezond worden en het vertrouwen in mijn lichaam en gezondheid terugkrijgen.

Hoeveel kilo’s en/of cm’s ben je verloren tijdens het programma?

Ca. 11 kilo en 12 cm in omvang (= 2 kledingmaten).

Voor mij ging het alleen niet om de kilo’s en de centimeters, alhoewel ik daar ten tijden van de opnames wel waarde aan hechtte. Uiteindelijk ging het mij om hele andere dingen. Ergens moest er in mijn levensstijl meer veranderen dan voeding en bewegen alleen.
Ik had een leefpatroon dat paste bij mijn leven (bizar, dat je zo gewend aan iets kan zijn zonder dat je je er van bewust van bent dat het eigenlijk niet in orde is). De verklaring die ik had voor de dingen die niet orde waren kwamen uiteindelijk neer op “het zal er wel bij horen”. Maar dat bleek niet te kloppen. Het zat ‘m dus juist in mijn leefpatroon. Toen ik hiermee aan de slag ging, realiseerde ik me pas hoe slecht ik me voelde, hoe ongelofelijk het herstelproces was en hoe ik met dingen omging. Uiteindelijk is de winst op het stress-aspect het meest doorslaggevend geweest in het proces van levensstijlveranderingen, daarna ging de rest vanzelf mee in de slipstream. Stress kun je op allerlei manieren definiëren, maar wat het voor mijzelf betekent, merkte ik pas veel later.

Hoe voelde je je na het programma?

Na het programma voelde ik me als herboren. Niet alleen voelde ik me fitter, ook had ik het gevoel dat er allerlei patronen waren doorbroken en dat er een soort mist in mijn hoofd was opgetrokken. Alsof ik wakker was geworden en in een andere staat van aanwezigheid verkeerde.

Hoe gaat het nu met je?

Met mij gaat het goed. Ik pas veel aspecten van de levensstijl die we in het programma kregen aangereikt nog dagelijks toe. Ik hou me zo veel mogelijk aan het voedingspatroon, dat bevalt me goed. Als ik daar op ga inleveren, merk ik direct dat dit gevolgen heeft op mijn gezondheid.

Ik loop nog altijd hard en probeer twee keer per week te sporten. Ik ben veel buiten, stel mijn grenzen goed, zeg veel nee tegen dingen als ik ook maar even waarneem dat iets niet goed voelt en neem de tijd voor mezelf om ruimte te maken voor ontspanning (beeldhouwen, naar de bioscoop, sociale contacten, etc.).

Onderhoud je nog steeds een gezonde leefstijl?

Ja, mijn levensstijl onderhoud ik sinds het programma zeker. Ik handhaaf de richtlijnen voor de voeding. Ik kook zo vers mogelijk en als het niet in het programma past, eet ik het niet. Gebeurt het wel eens dat ik een dag slecht voor mezelf zorg qua eten en bewegen, dan voel ik direct het effect de volgende dag. Zo gewend is mijn lichaam aan een gezonde levensstijl. Maar omdat ik dol op koken ben, een echtgenoot heb die graag wil dat ik bak en kinderen heb die dol zijn op helpen en verschillende dingen proberen, is en blijft het heel moeilijk om de “junkmarge” in mijn voedingspatroon zo beperkt mogelijk te houden. Maar dit gaat dus steeds beter!

En ik sport natuurlijk. Sterker nog, ik zou liever meer dan minder sporten. Ik ben veel buiten. Ik probeer zoveel mogelijk te ontspannen, al kan dit natuurlijk altijd beter, maar goed, stressvolle omstandigheden kan ik helaas niet (altijd) vermijden. Hierom probeer ik wel consequent per situatie te bekijken wat ik kan doen en om zo goed mogelijk mijn grenzen te bewaken. Het is keihard werken – elke dag weer – om hier greep op te houden. Ik vind het razend fascinerend om te ervaren hoe het zelfsturend proces hierin werkt. Echt indrukwekkend hoe je jezelf kunt finetunen.

Is het lastig om een gezonde levensstijl vast te houden?

Wat ik er lastig aan vind is om elke dag hetzelfde niveau te handhaven. Er is meer in het dagelijks leven dan een levensstijl die aandacht vraagt. Plannen vind ik vaak lastig, want ik ben niet alleen en er zijn veel zaken die aandacht vragen. Dus om dat allemaal in goede banen te leiden en dan ook nog voldoende ontspanning te creëren is soms een behoorlijke een tour.

Heb je nog steeds contact met de andere kandidaten?

Nee, ik heb geen contact met andere deelnemers meer.

Heb je nog contact met de begeleiders?

Ja, ik heb nog wel contact met de begeleiders. Janneke Wittekoek is mijn cardioloog en haar zie ik nog regelmatig. William spreek ik zo af en toe. Met Heleen heb ik soms nog contact via internet of we spreken elkaar onder een lunch. Bij Sanne ga ik dit najaar weer mijn yoga oppakken. Voor meer contact is geen ruimte omdat we nou eenmaal allemaal onze werkzaamheden hebben.

Heb je een boodschap voor andere mensen die kampen met welvaartsziekten?

Het leven is zo veel meer waard als je fit en gezond bent! Het kost een tijdje inspanning om een nieuwe levensstijl in te voeren. Zoek voor jezelf de juiste mix. Je zal na een tijdje merken hoeveel je aan plezier en levenskwaliteit wint, en dat het de gok waard is om er die inspanning ook te leveren. Achteraf zeg je; “had ik dit allemaal maar eerder geweten”.

Bovendien is het echt indrukwekkend dat je met een gezonde levensstijl je medicatiegebruik terugbrengt. Je kunt het dus voor een belangrijk deel echt allemaal zelf doen! Je hebt het zelf voor een deel in de hand, dus neem die verantwoordelijkheid.

 

 

Onderwerpen van deze column:

 

2 Reacties

 1. Catharina

  Super dat het nog steeds goed gaat met Caroline. Wat zij zegt over een keer afwijken van gezond eten dat je dat dan de volgende dag merkt is bij mij ook zo en daardoor blijf je erg gemotiveerd

  Antwoord
 2. Kees Melis

  Dag Caroline,
  Ik heb je op gezocht omdat jouw verandering ook wordt omschreven in het boek Lichter van William Cortvriendt. Zelf inmiddels 14 kg en 12 cm buikontrek afgevallen. Bij veradering van patronen soms lastg om niet weer in het oude patroon te vallen. Ik voel me prima maar ben er nog niet.
  Het gaat je goed!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

team hoe word je 100

team hoe word je 100

 

De webredactie is verantwoordelijk voor het ‘Hoe word je 100’ blog over gezonde voeding en gezonde leefstijl.

Heb je de smaak te pakken?

 

Dr. Maaike de Vries vertelt in Burn Baby Burn hoe jij je lichaamseigen vetten verbrandt, op die manier kilo’s verliest en volop energie wint. Met een paar simpele trucks laat zij zien hoe je ervoor zorgt dat je biologie zich niet tegen je keert, maar juist vóór je werkt.

29,95

Meer boeken van William Cortvriendt