Veel gevallen van hoge bloeddruk zijn een gevolg van verkeerde voeding. Het is niet logisch om hoge bloeddruk dan te behandelen met medicijnen.

In een interview legt arts Willliam Cortvriendt uit wat je zelf kunt doen om je hoge bloeddruk te verlagen.

Ik interviewde Cortvriendt in het tuinhuisje van Mirjam Langendijk en Aart Vierhouten in de rustige bossen van Hilversum. Terwijl er een specht druk tegen een boom stond te hakken en de roodborstjes af en aan vlogen, stelde ik Cortvriendt de vraag wat je als patiënt zelf kunt doen bij een hoge bloeddruk.

Want de ervaring leert dat veel patiënten wel medicijnen krijgen, maar niet altijd tips meekrijgen om zelf hun bloeddruk mee te verlagen.

En dat is vreemd.

Want hoge bloeddruk is vaak een direct gevolg van wat je eet.

En ook te genezen door simpelweg anders te eten.

Zijn bloeddrukmedicijnen wel goed?

Hoge bloeddruk is een bekende risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Medicijnen kunnen de kans op een dodelijke hartaanval tot wel 20% verlagen. Alle lof voor de farmaceuten op dit vlak. Dat vervelende bijwerkingen op de koop worden toegenomen is logisch. Toch is het goed om te weten dat een medicijn niet het enige is dat je bloeddruk laat zakken, er zijn dingen die je zelf kunt doen, die maar liefst vier keer effectiever zijn.

Bekijk het antwoord van arts William Cortvriendt op de vraag wat je zelf kunt doen bij hoge bloeddruk:

Zelf je hoge bloeddruk verlagen? 2 tips:

  1. Eet (flink) minder koolhydraten en suiker*
  2. Ga een halfuur wandelen per dag (ja echt, dat helpt enorm)

Waarschuwing: verlaag nooit op eigen houtje de dosering van je medicijnen, doe dat altijd in overleg met je arts.

Uiteraard kun je de film en de tekst uit dit artikel naar hartelust delen in je eigen netwerk. Ook mag je tekst en film kopiëren en gebruiken op je eigen website.

Op je gezondheid.

* Wil je weten welke ingrediënten je beter wel en welke ingrediënten je beter niet kunt eten? Vraag hier de lijst op met ingrediënten.

Wil je er meer over lezen, lees dan een eerdere column van William hierover:
Zelf je hoge bloeddruk verlagen.