Hoe vaak moet je eten?

door | 22 juni 2018 | Hoe word je 100 videoserie | 1 reactie

Het lijkt zo'n makkelijke vraag, hoe vaak moet je nu per dag eten? Het grappige is dat het ook echt makkelijk is. Gewoon zoals vroeger: drie keer per dag.

William legt het uit in bovenstaande video.

Koen: Hoe vaak moet ik nu eten per dag?

William: Ja, een hele goede vraag.

Mensen die aan overgewicht lijden of aan diabetes die krijgen vaak van hun diëtisten of arts het advies om meerdere keren per dag te eten bijvoorbeeld 5 of 6 keer. Het idee erachter is dat er dan geen hoge bloedsuikers in het bloed optreden waardoor er minder diabetes medicatie nodig zou zijn.

De waarheid is echter of anders.

Want wat er gebeurt als mensen zo vaak gaan eten is dat telkens -dus elke vijf of zes keer of misschien zelfs wel meer keren dat ze per dag gaan snacken- krijgen ze weer hoge insulinespiegels in hun bloed. Die insuline spiegels in je bloed zeggen tegen je lichaam “we gaan nu vet opslaan”. Dus die mensen staan de hele dag door in vetopslag.

Gewoon drie keer per dag

Wat ze moeten gaan doen is andere voeding gaan eten en dat kunnen ze gewoon drie keer per dag doen. De reden is dat als je gezond gaat eten – dus gewone verse, volverse koolhydraatarme voeding- dan blijf je vier vijf misschien zelf al zes uur lang verzadigd en heb je die die snacks ook helemaal niet meer nodig.

Het eerste wat die mensen altijd tegen me zeggen wanneer ze mijn voedingsadviezen volgen is “Ik heb tussendoor helemaal geen honger meer”.

Wat er dan gebeurt is: ze krijgen niet langer zes of zeven keer per dag een insulinepiek, ze krijgen drie keer per dag een ‘insuline heuveltje’. Dan krijgen ze dus geen vetopslag meer en als die insuline zo laag blijft, zegt dat eigenlijk tegen je lichaam “Je moet nu vet gaat verbranden!” dus mensen gaan heel snel afvallen.

 

 

 

 

Onderwerpen van deze column:

 

1 Reactie

  1. Lot

    Sinds een tijdje probeer ik deze website te volgen. Ik haak echter af omdat de llay-out zo slecht is. De balk met FB twitter etc is zo groot en het lettertype van de tekst ook zodat ik op goede laptop slechts 6-8 regels per keer zie en dat is slecht lezen.
    Jammer want de info is wel goed

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

webredactie

webredactie

 

De webredactie is verantwoordelijk voor het ‘Hoe word je 100’ blog over gezonde voeding en gezonde leefstijl.

Heb je de smaak te pakken?

 

William Cortvriendt legt in Kankervrij uit wat kanker is en gaat op zoek naar de onderliggende oorzaken voor het ontstaan van deze ziekte. Het boek biedt belangrijke handvatten voor wat je zelf kunt doen ter preventie en hoe je zelf je kansen op het overleven van kanker aanmerkelijk kunt verbeteren.

29,95

Meer boeken van William Cortvriendt