Hoe val je wél in slaap?

door | 14 juni 2018 | Column Koen | 10 reacties

Halverwege het gesprek op een terras bij hotel De Witte Bergen laat arts Aline Kruit een korte stilte vallen. Ze denkt na over hoe het begon: een boek schrijven over slapeloosheid.

‘Het frustreerde me enorm dat ik patiënten niet kon helpen met hun slapeloosheid,’ zegt de arts.

Kruit ziet veel patiënten met psychische klachten. En één van de gemene delers van bijna al haar patiënten is slapeloosheid. Daar kan ze echter niets mee doen. De psychische klachten vragen acute hulp en over de behandelingen bij slaapproblemen is ze niet enthousiast.

‘Natuurlijk zijn er online en in boeken wel goeie tips te vinden. Maar,’ vervolgt de arts: ‘er zitten ronduit schadelijke adviezen tussen.’

“Een advies waar Kruit een hekel aan heeft is de tip om uit bed te gaan als je niet kunt slapen.”

Hoe je omgaat met slapeloosheid

‘Het idee dat je uit bed moet gaan als je niet kunt slapen komt van cognitieve gedragstherapie. Je moet volgens die therapie je bed niet associëren met wakker liggen maar met slapen. Dus als je niet kunt slapen is het advies om uit bed te gaan tot je moe bent. Ik ben het daar niet mee eens.

Het bed ís het probleem niet. Hoe je omgaat met slapeloosheid, dát is het probleem. Slapen is niets doen. Kalmte. Overgave. ’s Nachts opstaan is het tegenovergestelde.’

Ze begint te stralen als ze vertelt over een Amerikaans boek dat ze las met een andere aanpak bij slapeloosheid. Deze aanpak beschreef hoe mensen anders met slapeloosheid om konden gaan en het hielp. Patiënten van Kruit gingen beter slapen door de adviezen. Ze specialiseerde zich in slaap (zie haar website over slaap).

Het Amerikaanse boek kon de arts echter niet aanraden aan patiënten, daarvoor was het met teveel jargon geschreven. Dus schreef ze zelf een boek: Slapen is niets doen.

In het boek staan handige tips om (niet) te doen:

  • Stop op tijd met TV, smartphones en computer
  • Wees matig met koffie en alcohol

Tot zover niets nieuws. Maar ze moedigt ook aan om je ademhaling te observeren zonder hem te veranderen en ze schrijft dat je gedachten kunt zien als reclames op langsrijdende auto’s: je ziet ze wel, maar je hoeft er niets mee.

Met het medicijn melatonine is ze uiterst voorzichtig. Slapeloosheid wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door stress, spanning en verkeerde slaapgewoonten. Dus niet door een tekort aan melatonine. Als je dan toch melatonine neemt, raakt de normale aanmaak verstoort. Dus wees voorzichtig met melatonine.

“Slapen is niets doen. Kalmte. Overgave.”

Heb jij nog tips voor mensen die moeilijk slapen? Laat een reactie achter.

Wil je meer weten over het boek Slapen is nietsdoen?  lees dan een interview met Aline Kruit.

Je kan het boek ook direct bestellen.

in slaap vallen Slapen is niets doen Aline Kruit quote

 

 

 

Onderwerpen van deze column:

 

10 Reacties

  1. only you

    Kan je gerust verzekeren dat deze levensstijl niet best voor de burger is al dat gestress?
    Ben zelf hopelijk op tijd uitgestapt, werd me eerlijk gezegd teveel, maar slapen doe ik nog steeds slecht!

    Antwoord
  2. Dick Luijten

    Ik(70+) kan je gerust verzekeren dat een paar druppeltjes (2 a 4) wietolie (zelf gemaakt van m’n eigen planten) mij iedere nacht een geweldig goede nachtrust bezorgd. Ik doe dat nu een jaar of 5 en ik ben nog immer vitaal, gezond en levenslustig. Ik gebruikte mijn wietolie tijdens mijn wandeltocht vanuit Nederland naar Spanje (Santiago de Compostella) en iedereen verbaasde zich altijd over hoe ik gewoon doorsliep met veel snurkende pelgrims in de slaapzaal. Ik gebruik m’n wietolie ook tijdens het slapen (weer in en slaapzaal) tijdens de Vierdaagse wandeltochten in Nijmegen…. en ben daarna weer helemaal fris om weer 50 kilometer te lopen. Ik kan het gebruik van wietolie aan iedereen aanraden die met slaap problemen of stoornissen te kampen heeft.

    Antwoord
    • Dine

      Ha Dick, domme vraag misschien maar hoe kom je aan die planten/wietolie? Dit klinkt heel goed,

      Antwoord
      • Dick Luijten

        Hoi Dini, weet niet of je wel eens een tomatenplantje of een courgette plant vanuit een zaadje hebt groot gebracht …. maar als je dat kunt dan kun je ook een wietplant c.q. cannabisplant groot brengen. Ik heb mijn cannabisplanten gewoon in m’n tuin staan… tussen de aardbeien, courgettes en de aalbessen. Leuke hobby trouwnes.. ik kan het iedereen aanraden … Van mijn cannabisplanten maak ik zelf mijn eigen wietolie. Als je meer wilt weten schrijf dan een mail naar luijtenadvies@gmail.com dan stuur ik je ook wat zaadjes toe om het uit te proberen.

        Antwoord
  3. Elisabeth

    Ook bij mij helpt wietolie. Ik slaap heerlijk na jaren van slapeloosheid. Mijn hele gezondheid is met sprongen vooruit gegaan. Door eindelijk te kunnen slapen is mijn leven met 1000% verbeterd. Doe alles weer met heel veel energie.

    Antwoord
  4. Tineka

    Als ik niet kan slapen, dan denk ik: dan heb ik nu de gelegenheid om te bidden. Gebed geeft rust en je valt ervan in slaap.

    Antwoord
    • Aline Kruit

      Klopt Tineka, bidden kan je in een kalme staat brengen waarin de slaap welkom is!

      Antwoord
  5. BeeDee

    Staat er ook wat in het boek over histamine?
    Ik kan histamine niet goed afbreken en omdat deze stof (mede) de hersenen actief en alert houdt, is het ’s avonds lastig om in slaap te komen (ik ben gewoon te wakker) en is de kwaliteit van mijn slaap veel minder, zodat ik ’s ochtends niet uit mijn bed te branden ben (ik wordt dan gewoon niet wakker).
    Het schijnt dat 1 % van de mensheid histamine niet goed kan afbreken. Dat zou heel wat slaapproblemen kunnen verklaren.
    Ik probeer nu voeding en drank die veel histamine bevat te laten staan. Het gaat nu beter met slapen: ik lig eerder in bed, slaap meer en beter en wordt meestal fitter wakker.
    Wie ergens allergisch voor is en ook histamine niet goed afbreekt, heeft een dubbel probleem: door een allergie komt er histamine vrij in het lichaam (die maak je zelf aan) en ook deze wordt dan niet snel afgebroken, zodat je daar nog meer last van krijgt dan van alleen voedingsmiddelen met histamine. Het effect komt daar dan bovenop en dit kan tot nog meer slaapproblemen leiden.
    Ik hoop dat hierover ook iets in het boek staat.

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. 5 boeken over stress | Hoe word je 100 - […] Lees hier een eerdere column over haar boek […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Koen de Jong

Koen de Jong

auteur en oprichter van sportrusten.nl

Koen de Jong  is oprichter van Sportrusten (sportrusten.nl). Samen met andere auteurs schreef hij niet minder dan zeven boeken over onder andere trainen op hartslag, kou, ademhaling, vogels kijken en een marathon lopen. 

Lees hier columns over de volgende onderwerpen:

Dr. Maaike de Vries vertelt in Burn Baby Burn hoe jij je lichaamseigen vetten verbrandt, op die manier kilo’s verliest en volop energie wint. Met een paar simpele trucks laat zij zien hoe je ervoor zorgt dat je biologie zich niet tegen je keert, maar juist vóór je werkt.

29,95