Ongekend goede start voor nieuwe boek William Cortvriendt: Lichter

door | 1 februari 2018 | Column Koen | 0 Reacties

Het is druk in het Schiller Hotel op het Rembrandtplein. Het is 23:30 en de live uitzending van RTL Late Night is net voorbij.

De sfeer is uitgelaten. Humberto Tan zoekt op Spotify naar mooie drumsolo’s en krijgt de dansers en lachers op zijn hand. Golden Earing-drummer Cesar Zuiderwijk staat in een hoek te grijnzen met een biertje en ik sta met Bram Bakker (psychiater en uitgever), Hermen Grasman (marathonloper en vormgever) en William Cortvriendt (arts en auteur) na te praten.

We zijn een gelukkig kwartet.

Cortvriendt heeft zijn nieuwe boek Lichter goed in de schijnwerpers gezet.

In de eerste week zijn er al meer dan 15.000 boeken verkocht. Een ongekend aantal voor Nederlandse begrippen in één week.

Wat maakt het boek zo bijzonder?

Hoe kan het dat Lichter massaal wordt gelezen?

Lichter claimt op het omslag de oplossing te hebben om overgewicht te lijf te gaan.

Waarom we steeds dikker worden en waarom meer bewegen of minder eten niet helpt

En daarnaast staat:

En hoe we juist blijvend kunnen afvallen door lekker eten met veel gezonde vetten

Het onderwerpt leeft.

Meer dan 50% van de Nederlanders is te dik en overgewicht is de voorbode van Diabetes Type II, hoge bloeddruk, hartklachten en meer lichamelijk leed. Natuurlijk willen mensen met overgewicht weten wat ze daaraan kunnen doen. En arts William Cortvriendt legt de oplossing niet bij diëten, meer sporten een maagverkleining of wilskracht. De oplossing zit hem in minder insuline, dus minder koolhydraten en méér volvette producten en eiwitten. Niet hongeren, maar goed vet eten tot je verzadigd bent.

Het klinkt te simpel en te mooi om waar te zijn.

De zoveelste goeroe die iets roept wat een hype wordt?

Het succes van Cortvriendt zit hem voor de helft in zijn boodschap: stop met je dieet, verwacht niet teveel van sport maar eet vet (wel gezond: vis, noten, boter, yoghurt) en vers (broccoli, avocado, eieren, vers vlees, verse vis) en voor de helft in zijn ijver.

Cortvriendt las maar liefst 450 onderzoeken en doet geen uitspraak zonder te verwijzen naar wetenschappelijk onderbouwde literatuur. Van hypes en goeroes gaan de nekharen van Cortvriendt rechtovereind staan en hij blijft altijd kalm.

Op TV, op de radio en in de kranten blijft Cortvriendt altijd de wijze, vriendelijke vader die het beste met je voorheeft. En dat zijn boodschap klopt bewees hij eerder al in het TV-programma Hoe word ik 100 waar deelnemers snel gewicht verloren en van hun medicatie afkwamen. Meer over het programma vind je hier.

Is het boek de aanjager die een einde maakt aan diabetes II en overgewicht in Nederland?

Het is 23:55 uur en Bram, Hermen, William en ik staan nog steeds te praten. Humberto Tan komt erbij staan en er komt iemand langs die vraagt wat we willen drinken. Tan neemt een water. Ik heb wel zin in een biertje maar twijfel of dat wel gepast is op een avond waar we praten over overgewicht, gezond eten, goed voor jezelf zorgen. William zegt:

 “Ik lust wel een lekker biertje. We hebben ten slotte wat te vieren.”

Ook Bram en Hermen nemen een biertje en we proosten op Lichter.

Halverwege het tweede biertje vraag ik aan William wat hij hoopt dat er gebeurt met Lichter. Het kan alle kanten op. Wil hij 200.000 exemplaren verkopen? 400.000 lezers (dat iedereen het boek ook uitleent)? Of wil hij dat mensen elkaar op gaan zoeken om samen hun overgewicht aan te pakken? Hoopt hij dat het Voedingscentrum zijn adviezen overneemt?

William denkt even na en zegt:

“Wat ik vurig hoop, is dat elke arts hier kennis van neemt en zijn/haar patiënten met overgewicht goede voedingsadviezen meegeeft, in plaats van medicijnen.”

 

Proost!

 

Onderwerpen van deze column:

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Koen de Jong

Koen de Jong

auteur en oprichter van sportrusten.nl

Koen de Jong  is oprichter van Sportrusten (sportrusten.nl). Samen met andere auteurs schreef hij niet minder dan zeven boeken over onder andere trainen op hartslag, kou, ademhaling, vogels kijken en een marathon lopen. 

Lees hier columns over de volgende onderwerpen:

Dr. Maaike de Vries vertelt in Burn Baby Burn hoe jij je lichaamseigen vetten verbrandt, op die manier kilo’s verliest en volop energie wint. Met een paar simpele trucks laat zij zien hoe je ervoor zorgt dat je biologie zich niet tegen je keert, maar juist vóór je werkt.

29,95