Minder eten heeft geen zin als u wilt afvallen

door | 3 februari 2018 | Column William | 0 Reacties

Dikke mensen krijgen vaak te horen dat ze te veel eten en onvoldoende bewegen. Maar met minder eten en meer bewegen slaagt bijna niemand erin om blijvend af te vallen. Wat werkt dan wel?

Stel dat u behoort tot die helft van de Nederlandse volwassenen die aan overgewicht of obesitas lijdt en u besluit er wat aan te gaan doen. U hoeft in elk geval niet lang te zoeken naar de oplossing. Iedereen – inclusief uw arts of diëtist – zal u namelijk vertellen dat u te dik bent geworden omdat u te weinig discipline hebt om tijdig te stoppen met eten. De remedie zou dus eenvoudig moeten zijn, namelijk meer bewegen en minder eten.

Meer bewegen en minder eten werkt niet

Nu is het effect op je lichaamsgewicht van zowel meer bewegen als hongerlijden uitvoerig beschreven in tachtig verschillende onderzoeken, waarvan de resultaten in een zogenaamd meta-onderzoek zijn gecombineerd. Stel dat u 100 kilo weegt en het vervolgens serieus gaat aanpakken, waarbij u gedurende twee jaar viermaal per week een halfuur gaat joggen. Na die periode gaat u opnieuw op de weegschaal staan en u weegt nu… 99 kilo.

Inderdaad, door twee jaar meer intensief bewegen verlies je gemiddeld slechts één procent van je lichaamsgewicht! Een collega van u die ook 100 kilo woog, heeft het anders aangepakt en heeft maar liefst vier jaar lang een caloriebeperkend dieet gevolgd en de bijbehorende honger getrotseerd. Haar gewicht bedraagt na die vier jaar 97 kilo, wat ook niet direct een succes te noemen valt. Tja, hadden jullie meer bewegen maar moeten combineren met het beperken van calorieën. En inderdaad, een persoon met een startgewicht van 100 kilo weegt na het combineren van vier jaar joggen met hongerlijden ‘nog slechts’ 96 kilo…

Deze resultaten kun je nauwelijks succesvol noemen, nog ervan afgezien dat volgens onderzoek minder dan tien procent van diegenen die calorieën minderen, in staat is om dit zelfs maar één jaar lang vol te houden. Een en ander wordt nog schrijnender als we beseffen dat ons gewicht – zo is aangetoond – na het stoppen met caloriebeperkende voeding door het welbekende jojo-effect niet alleen razendsnel terugkomt, maar dat er vaak ook nog eens extra overgewicht bij komt!

“Door twee jaar meer intensief bewegen verlies je gemiddeld slechts één procent van je lichaamsgewicht”

Het zal dus duidelijk zijn dat er iets volledig mis is met de heersende opvatting over de oorzaken van en remedies tegen overgewicht en obesitas.

Oorzaken overgewicht

Gelukkig wijzen de geschiedenis en de recente wetenschap ons op de werkelijke oorzaken van obesitas. Dit fenomeen blijkt namelijk niet zomaar uit de lucht te zijn komen vallen. In 1977 adviseerde de Amerikaanse overheid burgers om minder vetten en juist meer koolhydraten te eten. Koren op de molen van de voedingsmiddelenindustrie, die met de spotgoedkope en langdurig houdbare granen als grondstof een goudmijn kon aanboren in de vorm van industrieel bewerkte voeding.

De gevolgen hiervan lieten niet lang op zich wachten. Er trad nagenoeg onmiddellijk een explosie van gewichtstoename op, die na enige jaren werd gevolgd door een dito toename in gevallen van diabetes. Nu kan een dergelijke opeenvolging van gebeurtenissen natuurlijk toeval zijn, maar dit argument vervalt omdat in de navolgende decennia in elk land dat het Amerikaanse vetarme voedingsadvies heeft opgevolgd, precies hetzelfde is gebeurd, ook in Nederland.

De wetenschap heeft ondertussen ontrafeld hoe dit komt. Industrieel bewerkte vetarme voeding blijkt namelijk tot abnormaal hoge bloedsuikergehaltes te leiden en daarmee tot te hoge spiegels van het hormoon insuline. Insuline is voor de regeling van ons lichaamsgewicht met afstand het belangrijkste hormoon en geeft onder meer het signaal af dat er meer vet moet worden opgeslagen.

Oplossing: bloedsuikerspiegels laag houden

De remedie is verrassend simpel en bestaat uit het zo laag mogelijk houden van de bloedsuikerspiegels en daarmee van de insulinespiegels. Als we dat doen, gaat ons lichaam automatisch vet verbranden en voilà… we vallen vanzelf af tot een normaal gewicht! En je houdt je insuline juist níet laag door minder calorieën en minder vet te eten.

Wat wel werkt, is om vers en vooral volvet te eten, met zo min mogelijk koolhydraatrijke producten zoals brood, rijst, pasta en aardappelen, en om frisdranken volledig te vermijden. Eet verder tot je verzadigd bent, maar niet meer dan driemaal per dag, waarmee je vermijdt dat je insulinespiegel door tussendoortjes de gehele dag hoog is.

Ondertussen zijn met deze methode al vele duizenden patiënten behandeld, met bijna honderd procent succes. Een behoorlijke vooruitgang dus ten opzichte van het aloude advies om meer te bewegen en minder te eten, dat op de langere termijn juist nagenoeg altijd faalt.

Hoewel u er niet verder door zult afvallen, raad ik u toch aan om ook meer te gaan bewegen. Bewegen is ontzettend goed voor onder meer hart en bloedvaten, en u zult er ook beter en gespierder uitzien. Naast gezonder zijn is dat laatste toch wat we stiekem allemaal willen.

Afbeelding door Daniel Reche van Pixabay.

 

 

Onderwerpen van deze column:

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

William Cortvriendt

William Cortvriendt

arts en auteur

William Cortvriendt (1956) heeft na het afronden van zijn artsenstudie bij verschillende medische organisaties directiefuncties vervuld. Ook werkte hij als consultant bij McKinsey & Company en werd een veelgevraagd adviseur.

Hij is tevens auteur van diverse bestsellers  over de relatie tussen leefstijl, gezondheid en ziekte. In 2015 schreef hij Hoe word je 100? over gezond oud worden dat in 2016 werd gevolgd door Hoe word je 100 het kookboek.  In Lichter (2017) behandelde hij overgewicht. 

In het nieuwe boek Kankervrij van William Cortvriendt wordt duidelijk uitgelegd wat kanker is, hoe het ontstaat, hoe we het in de meeste gevallen kunnen voorkomen, en wat we zelf kunnen bijdragen aan onze eigen strijd om kanker te overleven.

William is getrouwd en heeft drie volwassen kinderen. Hij woont en werkt in de Verenigde Staten, Spanje en Malta.

Heb je de smaak te pakken?

 

Bij kanker wordt vaak een belangrijk onderdeel van de behandeling gemist: leefstijl. In Het handboek bij kanker geeft William Cortvriendt praktische handvatten en begeleiding voor het gericht aanpassen van onze leefstijl.

23,99

Meer boeken van William Cortvriendt