De overtollige kilo’s vlogen eraf!

door | 10 november 2016 | Televisieprogramma | 7 reacties

In het nieuwe MAX-programma Hoe word ik 100? volgt arts, onderzoeker en HP/De Tijd-columnist William Cortvriendt zes mensen die lijden aan welvaartsziektes, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, overgewicht en stress.

De resultaten van het programma noemt hij spectaculair: ‘Onmiddellijk vlogen de overtollige kilo’s eraf.”

Hoe word ik 100 Televisieprogramma

In het programma Hoe word ik 100?, gebaseerd op Cortvriendts gelijknamige bestseller, proberen de deelnemers gedurende vijf maanden van hun aandoeningen en medicatie af te komen. De tv-serie werd gemaakt met de methode en analyses van Cortvriendt, die een leidende medische rol vervult en de deelnemers van de gerichte adviezen voorziet. “De deelnemers krijgen geen dieet voorgeschoteld waarin je ongezond honger moet lijden en waarmee je tijdelijk wat kunt afvallen”, zegt Cortvriendt. “De deelnemers mochten eten zoveel ze wilden, maar wel anders. Vooral zo min mogelijk industrieel bewerkte voeding, maar juist veel volvette verse producten met beperking van suiker en andere koolhydraten zoals pasta, brood en rijst.”

Het resultaat na de vijf maanden noemt Cortvriendt ronduit spectaculair: “Onmiddellijk vlogen de overtollige kilo’s eraf. Binnen een aantal dagen tot weken verdween de diabetes, de verhoogde bloeddruk daalde, het cholesterol normaliseerde en gewrichtspijnen namen af of verdwenen zelfs geheel. Een van de deelnemers begon met negen verschillende medicijnen en na vijf maanden was er nog slechts één van over. Nu, een aantal maanden na het programma, verbetert de gezondheid van de voorheen zieke deelnemers nog steeds en het verloren overgewicht is niet meer teruggekomen.”

Motivatie van de deelnemers

Reden voor het succes noemt Cortvriendt onder andere de gegeven adviezen en de motivatie van de deelnemers zelf. “De verbeteringen tijdens het programma overtroffen onze eigen verwachtingen. Binnen een week konden diabeten die al jarenlang hoge doseringen insuline spoten daarmee stoppen. Andere veranderingen, zoals het voldoende verbeteren van de lichamelijke conditie, namen wel wat meer tijd in beslag. Het resultaat laat zien dat we zelf enorme verbeteringen in onze gezondheid kunnen bewerkstelligen, juist als we ernstig ziek zijn.”

Eerder dit jaar betoogde Cortvriendt dat vele welvaartsziekten zoals diabetes type 2 worden veroorzaakt door een chronische voedselvergiftiging en ook als zodanig moet worden behandeld. “In plaats van dat artsen onmiddellijk naar hun receptenboek grijpen voor bijvoorbeeld bloeddruk- en cholesterolverlagende medicijnen zouden ze moeten aanraden de verkeerde voeding te veranderen. Het programma laat op een indrukwekkende manier zien hoe krachtig die andere voeding werkt.”

Welvaartsziekten

Volgens Cortvriendt zijn de veranderingen in levensstijl niet moeilijk en kunnen deze zelf door iedereen worden doorgevoerd. “Er wordt echter heel veel onzin beweerd dat totaal niet op enige wetenschap is gebaseerd. In Het actieboek en Het kookboek uit de Hoe word ik 100?-serie staan alle adviezen en recepten die in de tv serie zijn gebruikt en zijn volledig gebaseerd op een grondige analyse van wetenschappelijke publicaties.”

Naar de televisieserie

 

Onderwerpen van deze column:

 

7 Reacties

 1. Sjoukje

  ben sinds een kleine 3 weken bezig met dit programma en ben benieuwd wat bij mij voor een resultaten het oplevert. Vind het volgen van het TV programma erg leuk om te zien. Fijn dat het bij de anderen zo’n geweldig effect heeft. Hoop dat Prins nog een vervolg op het kookboek schrijft. Haar recepten zijn erg lekker.

  Antwoord
 2. Karel Platen

  De aankomende feestdagen zijn een slecht moment om te veranderen van levensstijl. Ik heb dus al een goed voornemen voor 2017. Ik heb inmiddels dé boeken van William en Prins in huis. Zeer verhelderend! en ik kijk met verbazing naar de tv uitzendingen. Ik ben zelf ook veel te zwaar met alle bijkomende problemen. Hopelijk werkt het voor mij ook dit programma. Ben benieuwd of er bij mij in Capelle aan den IJssel ook een groep wordt opgericht.

  Antwoord
 3. Nancy

  Ben nu bijna 2 weken bezig en mijn gewicht is nog geen kilogram gewijzigd. Ben 50 jaar en heb veel last van de menopauze. Is echter niet bemoedigend wanneer je 2 weken bezig bent zonder resultaat.

  Antwoord
 4. webredactie

  Beste Nancy,

  Op basis van deze beperkte gegevens kan ik geen goed antwoord geven. Ik heb vooral gegevens nodig zoals:
  Lengte en gewicht?
  Wat eet je per dag en wanneer?
  Hoelang bestaat het overgewicht al?
  Medicatie?
  Groeten,

  William Cortvriendt

  Antwoord
  • Sandra

   Ik heb hetzelfde verhaal, zou graag een leidraad willen hebben. Ik ben al een tijdje hiermee bezig, maar val niet af. Zou graag 8-10 kg kwijt willen. Ben 51, 1.57m lang en 74 kg. Ben niet in de overgang. Graag uw advies. Welke boek van u kan ik het beste lezen ? Receptenboeken heb ik genoeg.

   Antwoord
 5. Delia

  Ik heb al 24 geen hypofyse meer en kwam alleen maar bij. Het enige wat hielp om af te vallen was een gastric bypass.
  Door meer vetten en betere koolhydraten te eten en zoetstoffen te mijden begint het eindelijk te lukken om mijn gewicht zelf op peil te houden en heb ik eindelijk na jaren geen honger meer na de maaltijd.

  Bedankt

  Antwoord
 6. webredactie

  Aan Delia: Zonder hypofyse wordt het een heel andere verhaal omdat je dan een aantal essentiële hormonen mist waardoor de natuurlijke regeling van je gewicht niet meer kan werken. In jouw geval is de gastric bypass dus een goede beslissing geweest.

  Aan Sandra: Het boek Lichter geeft meer informatie en in het kookboek Hoe word je 100 staan recepten gebaseerd op de Hoe word je 100 methode inclusief een handige ingrediëntenlijst.

  Groet, William Cortvriendt

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

team hoe word je 100

team hoe word je 100

 

De webredactie is verantwoordelijk voor het ‘Hoe word je 100’ blog over gezonde voeding en gezonde leefstijl.

Heb je de smaak te pakken?

 

Dr. Maaike de Vries vertelt in Burn Baby Burn hoe jij je lichaamseigen vetten verbrandt, op die manier kilo’s verliest en volop energie wint. Met een paar simpele trucks laat zij zien hoe je ervoor zorgt dat je biologie zich niet tegen je keert, maar juist vóór je werkt.

29,95

Meer boeken van William Cortvriendt