Pepsi en het Diabetesfonds: een goed huwelijk?

door | 1 oktober 2018 | Column Koen | 10 reacties

Voor research struin ik op internet op zoek naar koolhydraatarme ontbijtjes en bij de eerste website die opduikt voel ik me wat ongemakkelijk.

Ik komt terecht op ontbijtchecker.nl. Bekijk de website hier.

Klinkt goed. Ze hebben precies wat ik zoek: Vergelijk verschillende ontbijtopties en kies bewust.

Het wordt helemaal mooi als ik zie dat het een website is van het Diabetes Fonds. Hanneke Dessing is directrice van het Diabetes Fonds.

Op de website staat:

Voedselkeuzes, we maken er iedere dag meer dan 200. De omgeving waarin we deze keuzes maken: te ongezond. En wat suiker betreft: te veel. De gezonde keuze maken is niet makkelijk. Mede hierdoor krijgen we dagelijks maar liefst 1,5 tot 2 keer te veel suiker binnen.

Dat moet anders, vinden we bij het Diabetes Fonds. Zeker als je beseft dat meer dan de helft van de volwassenen in ons land overgewicht heeft. En wie overgewicht heeft, loopt een groter risico op diabetes type 2. Meer dan 1 miljoen Nederlanders hebben inmiddels deze vorm van diabetes, en daar komen er per week 1.000 bij. Conclusie: de gezonde keuze moet voor iedereen de makkelijke keuze worden.

En dus hebben we onze zevenmijlslaarzen aangetrokken. Vanuit onze onafhankelijke rol als kennisinstituut helpen we mensen om hun suikerinname te beperken en gezonder te leven.

Tot zover niets aan de hand

Maar dan komt de ‘cookiemelding’ in beeld. Je weetwel zo’n bericht over privacy op een website. Ik klik hem eerst onnadenkend weg. Na een halve minuut dringt pas tot me door wat er bij de cookiemelding stond. Stond dat er echt? Of heb ik het me verbeeld? Ik kan me niet voorstellen dat ik het goed las, voor de zekerheid sluit ik de pagina en toets ik de url opnieuw in om de cookiemelding opnieuw op te laten komen.

Het staat er echt!

 

Wacht even.

Ik zit op een website – ontbijtchecker.nl – om te zien wat een gezond ontbijt is. Het Diabetesfonds werkt ermee samen en benadrukt dat te veel suiker een groot probleem is en dat overgewicht en diabetes een epidemie is van grote omvang. En de website is van PepsiCo.

‘What the fuck?!’ Sorry, maar dat zei ik hardop tegen mijn laptop. Dit kan toch niet waar zijn.

Pepsi verkoopt cola, 7UP, sportdranken, icetea en tig andere producten boordevol suiker. En het Diabetesfonds werkt daarmee samen?

Ontbijtgranen mét toegevoegde suiker.

Wat is hier aan de hand?

De website ontbijtchecker.nl blijkt campagne te voeren voor Quaker, ontbijtgranen mét toegevoegde suiker. Quaker is een merk van PepsiCo – een bedrijf dat vermoedelijk veel geld wil verdienen. Maar dat niet alleen want met Quaker wil PepsiCo ook de wereld verbeteren dus doen ze minder suiker in hun producten.

Ik ben wat sceptisch (understatement) en vind het gek dat het Diabetesfonds samen met PepsiCo campagne voert.

Maar ik neem toch aan dat de directrice van het Diabetesfonds een zeer slimme vrouw is, die mensen met diabetes wil helpen. Dus ik zie vast wat over het hoofd.

Stel dat iemand altijd een Quaker ontbijt neemt en het Diabetesfonds krijgt het voor mekaar dat Quaker minder suiker in zijn ontbijt doet, dan is dat natuurlijk prachtig. Een dikke pluim als Hanneke Dessing dat gelukt is.

Maar de winst die Quaker maakt, wordt dat budget niet gewoon gebruikt voor de best verkopende producten van PepsiCo: de cola?

En wat is de reden dat de foto’s op ontbijtchecker geen foto’s laten zien van Griekse yoghurt met noten? Door veel voedingsexperts toch hét gezonde ontbijt voor mensen met diabetes.

Want hoe minder suiker, hoe beter, toch?

En dan heb je een liever een ontbijt zonder toegevoegde suiker, in plaats van een ontbijt met minder toegevoegde suiker.

Heb jij je diabetes type 2 omgekeerd? Dan hoor ik graag welk ontbijt je nam.

Voorlopig kijk ik toch even niet op ontbijtchecker.nl, wat een gezond ontbijt via PepsiCo voelt niet helemaal lekker.

 

Onderwerpen van deze column:

 

10 Reacties

  1. José Brouwer

    Ik heb vier jaar geleden al diabetes2 omgekeerd, en ik ontbijt inderdaad met volle griekse yoghurt met zaden, noten en wat blauwe bessen!

    Antwoord
    • Koen de Jong

      Dat is goed nieuws José, dank voor het delen. Groet, Koen

      Antwoord
  2. Elly

    Ik heb sinds 2 maanden mijn diabetes omgekeerd met volle kwark, beetje lijnzaad en blauwe bessen als ontbijt.
    Met daarnaast alle leefstijlaanpassingen.

    Antwoord
    • Koen de Jong

      Gefeliciteerd Elly, dat is een mooie bericht.

      Antwoord
  3. Monique

    Koolhydraatarme crackers van Atkins met kaas of vleeswaren óf Griekse yoghurt/kwark met aardbeien, blauwe bessen en aalbessen (wel afgewogen).

    Antwoord
  4. Marianne Martens-Niemeijer

    Volle Griekse Yoghurt (zelf gemaakt van biologische volle melk 🙂 ) met biologische noten (zelf gebrand) en biologische blauwe bessen. Soms een klein beetje extra fruit.

    Antwoord
  5. bdb

    Suikerpatienten missen zuurstof Masha Anthonissen-Kotousova
    Het aantal suikerpatiënten neemt in de laatste decennia explosief toe en in is in de laatste 20 jaar verdubbeld. Waarom gebeurt dit?

    De theorie van het ontstaan van suikerdiabetes werd ontwikkeld door Dr. K.P. Buteyko nog in het begin van de 60-er jaren van de 20-ste eeuw. Deze theorie is gebaseerd op de bekende wetten van de fysiologie.

    1. Door veel factoren van de hedendaagse levensstijl krijgen steeds meer mensen chronische hyperventilatie, terwijl zij dit meestal niet beseffen. Hyperventilatie (“diepe ademhaling”) levert geen extra zuurstof aan ons arteriële bloed (dit was vastgesteld door J. S. Haldane meer dan een eeuw geleden). Al bij normale ademhaling is de hemoglobine van ons bloed bijna maximaal (met 98%) met zuurstof verzadigd.

    2. Als gevolg van hyperventilatie daalt het koolzuurgas (CO2) in onze longen en ons bloed onder de norm. Een tekort aan koolzuur versterkt de binding tussen hemoglobine en de zuurstof, zodat de zuurstof slecht wordt afgescheiden om bij onze cellen terecht te komen (het effect van Bohr). Hoe dieper de ademhaling is, des te minder zuurstof komt er in de lichaamscellen terecht.

    3. De stofwisseling neemt door hyperventilatie niet toe. Met andere woorden, ons lichaam is geen stookplaats waarin hoe meer je blaast, des te beter het brandt. Het tegenovergestelde is waar: hoe dieper en intensiever de ademhaling is, des te slechter wordt de zuurstofvoorziening van het lichaam. Diepe ademhaling veroorzaakt een tekort aan zuurstof (hypoxia) met als gevolg onvoldoende oxidatie van stofwisselingsprodukten. Vervolgens ontwikkelt zich een verstoring van de stofwisseling, verstoring van het zuurbase evenwicht, pH van het bloed verschuift naar de base (alkalische) kant en in het bloed worden producten van onvoldoende oxidatie opeengehoopt en als gevolg daarvan ontstaat er stofwisselingsacidose.

    In de 1-e fase van hyperventilatie ontstaat er respiratoire alkalose (gasalkalose) als gevolg van het koolzuurtekort.

    In de 2-e fase ontwikkelt zich de stofwisselingsacidose als gevolg van opeenhoping van producten van onvoldoende oxidatie en als compenserende reactie tegen respiratoire alkalose.
    Mensen met hyperventilatie hebben respiratoire alkalose en stofwisselingsacidose die elkaar compenseren. Hun zuurbase evenwicht is normaal of bijna normaal, maar hun stofwisseling is verstoord. Vermindering van de ademhaling bij de Buteyko-training veroorzaakt eerst een zekere toename van de verzuring als gevolg van de stijging van koolzuur en dit leidt tot de verbetering van de zuurstofopname. Door de oxidatie van melkzuur, pyrodruivenzuur en andere producten vermindert de stofwisselingsacidose. Dit betekent dat door het normaliseren van de ademhaling de stofwisseling en het zuurbase evenwicht in de norm komen.

    De 3-e fase: als gevolg van de veranderingen in de 1-e en de 2-e fase verandert de activiteit van alle enzymen en vitaminen. Dit leidt tot de verstoring van alle soorten van de stofwisseling. Als gevolg daarvan ontstaat suikerziekte. Suikerziekte is niets anders dan een verstoring van koolhydratenstofwisseling. Suikerziekte ontstaat door hyperventilatie en door een tekort aan CO2 in het lichaam.

    Een tekort aan CO2 veroorzaakt een breed scala van stofwisselingsstoornissen en de onderdrukking van de functies van alle lichaamssystemen, ook op het celniveau.
    Buteyko noemt hyperventilatie “stress voor het gehele lichaam”.

    Stress, emotionele overspanning, zowel negatieve als positieve emoties maken onze ademhaling onvermijdelijk dieper. Waarom? Dit is een oeroude reactie van ons lichaam. In stress-situaties windt ons centrale zenuwstelsel zich op, het lichaam mobiliseert zich en bereidt zich voor op de lichamelijke inspanning. Deze reactie is bedoeld om te zorgen dat je snel kunt reageren in een stress-situatie.

    Een dier gaat in een stress-situatie rennen, bijten of aanvallen (dit heet “vluchten of vechten reactie”). De lichamelijke inspanning tijdens de stress-situatie activeert de stofwisseling en vergroot de CO2-productie in het lichaam. Tijdens lichamelijke inspanning is de diepe ademhaling normaal ten opzichte van de toegenomen stofwisseling. Maar in onze geciviliseerde maatschappij gaan wij niet meer vluchten of vechten. Bij stress-situaties blijven wij in de leunstoel zitten. Als je in de stress-situatie niet beweegt, daalt de hoeveelheid CO2 in het lichaam aanzienlijk met alle negatieve gevolgen daarvan. Daarom is de emotionele opwinding die geen uitlaatklep in lichamelijke inspanning vindt schadelijk voor het lichaam.

    Echter als de mens in de stress-situatie zijn ademhaling bewust vermindert, wordt zijn zenuwstelsel snel gekalmeerd en verdwijnen ook de negatieve gevolgen van de stress op ons lichaam. Daarom werkt de Buteyko-methode zo effectief tegen stress.

    In stress-situaties produceert het lichaam psychotrope stoffen zoals adrenaline, noradrenaline en andere om onze reacties van vechten en vluchten te stimuleren, onze spierkracht te vergroten etc. Maar de productie van insuline wordt in de stress-situatie onderdrukt, de hoeveelheid daarvan in ons bloed daalt.

    De reacties die in het lichaam als gevolg van diepe ademhaling ontstaan, stimuleren de verhoging van het suikergehalte in het bloed met als doel de normale doorstroming van energetische processen te ondersteunen. Wanneer er voldoende insuline aanwezig is, is deze verhoging van de suiker in het bloed nuttig, want daardoor neemt de toestroom van energie naar onze spieren en onze hersenen toe om hun functies te optimaliseren. Echter als de diepe ademhaling lang duurt, verandert deze compenserende reactie in pathologie, omdat er en tekort aan insuline ontstaat die samen met een tekort aan kooldioxide tot de verstoring van alle soorten van stofwisseling leidt.

    Diepe ademhaling veroorzaakt stijging van stoffen, bijvoorbeeld glucagon, die de verhoging van het suikergehalte in het bloed stimuleren. De Krebs cyclus verandert zijn richting en andere chemische processen worden verstoord met als doel het afbreken van suiker tegen te gaan en de hoeveelheid daarvan in het bloed te verhogen. Er ontstaat een systeem van biochemische processen die de suikerspiegel in het bloed verhogen. Buteyko beschouwt hyperglycemia (te hoge suikerspiegel in het bloed) in combinatie met een tekort aan insuline als een compenserende reactie van het lichaam tegen het energietekort.

    Buteyko heeft bewezen dat krampachtige vernauwing van bronchiën en bloedvaten, de verhoging van cholesterolproductie, de verhoging van de bloeddruk en andere reacties van het lichaam beschermende processen zijn die ontstaan om andere tekorten in het lichaam te compenseren. Deze visie heeft Buteyko ook ten opzichte van hyperglycemia.

    Niet alleen een tekort aan insuline, maar een heel complex van diverse processen leidt tot de toename van de suikerspiegel in het bloed. Daaruit volgt zijn conclusie: men dient de hoeveelheid van insuline in het bloed niet alleen door de hoeveelheid suiker in het bloed te bepalen. Tot nu toe wordt de dosis van insuline in de praktijk van de geneeskunde uitsluitend door het suikergehalte bepaald, maar dit is volgens Buteyko een grove fout.

    Buteyko demonstreert dat hyperventilatie de hoofdoorzaak van een breed scala van aandoeningen van het hormonale systeem is. Diepe ademhaling veroorzaakt verstoring van de stofwisseling in de systemen die ons hormonale systeem regelen, vooral in de hypothalamus en de hypofyse.

    Een tekort aan CO2 in het lichaam die door hyperventilatie ontstaat, veroorzaakt:
    – verstoring van biosynthese van aminozuren, purines, pyrimidines, vetzuren en koolhydraten;
    – versterking van de binding tussen hemoglobine en zuurstof, zodat de zuurstof slecht wordt afgescheiden (het effect van Bohr)
    – ontlading van het transmembraanpotentiaal van de cellen;
    – uitputting van de buffersystemen van het cytoplasma;
    – verandering pH van het bloedplasma en van de cellen.

    Als gevolg daarvan ontstaat er:

    – verstoring van biosynthese van eiwitten, waaronder enzymen, antilichamen, nucleinezuren, lipiden en polysachariden;
    – een tekort aan zuurstof in de weefsels;
    – verstoring in de communicatie tussen de cellen;
    – veranderingen in de enzymenactiviteit en vermindering van de verwantschap tussen antilichamen en antigenen; op het niveau van het gehele lichaam laat het zich zien in de vorm van de verstoring in de werking van het systeem van hart en bloedvaten, het humorale systeem, het immuunsysteem, het hormonale systeem, spijsverteringssysteem en in de werking van het zenuwstelsel. Als gevolg van deze processen ontstaat de verstoring van de stofwisseling in de hormonale cellen zelf.

    Bij mensen met hormonale storingen en vooral bij mensen met suikerziekte is hyperventilatie duidelijk aanwezig. Hun controle pauze varieert tussen 5 en 15 seconden. Dit betekent dat het CO2-gehalte in hun bloed ongeveer 32-34 mmHg is, wat aanzienlijk minder dan de norm is. “Dit feit toont ons”, zegt Buteyko, “dat de hoofdoorzaak van suikerdiabetes hyperventilatie is. Bekend is dat bij de patiënten met suikerziekte zich arteriosclerose, aderverkalking ontwikkelt met als gevolg infarct, beroerte, tromboflebites, aderontsteking etc. De verhouding tussen de diepe ademhaling en het ontstaan van deze aandoeningen is bewezen door wetenschappelijke onderzoeken”.

    Mensen met suikerziekte hebben een verminderde reactie op de test met diepe ademhaling. Hun lichaam heeft meestal nauwelijks capaciteit om de bloedvaten krampachtig te vernauwen als antwoord op de diepe ademhaling. (De krampachtige vernauwing van bloedvaten is een sterke beschermende reactie van het lichaam tegen hyperventilatie). Daarom voelen deze mensen minder goed wat voor hen gezond en niet gezond is. Het komt ook vaak voor dat mensen met suikerziekte geen pijn voelen, terwijl er wel degelijk een zuurstoftekort van hun hartspier bestaat.

    Traditioneel wordt aan de suikerpatiënten suikerarm dieet aanbevolen. Suiker, vooral geraffineerde suiker in grote hoeveelheden maakt de ademhaling inderdaad dieper en verslechtert daarom de situatie. Wat minder bekend is dat ook proteïnerijk voedsel (zoals melk en melkproducten, eieren, kip, vis en vlees) de gezondheidstoestand van suikerpatiënten verslechtert en de ziekte verergert. Waarom gebeurt dit eigenlijk? Het proteïnerijke rijke voedsel maakt onze ademhaling aanzienlijk dieper. Als mensen met hyperventilatie minder proteïnerijk voedsel gaan eten, bevordert dit hun herstel. Een klassiek “Buteyko-dieet” bestaat uit volle granen en groenten. Het toepassen van zo’n dieet verbetert snel de toestand van patiënten met suikerdiabetes.

    Antwoord
  6. bdb

    Quote from Sergey Altukhov, director of the Centre for the Effective Study of Dr K.P. Buteyko’s Method:
    “It seems no time since the summer of 1989, when my dear Clara Lagunova conducted a successful state clinical trial of the Method on 50 of the most chronic diabetics, at Dr Buteyko’s behes, in the Novosibirsk University Complex. She provided official proof to the whole world – even people who knew nothing about the trial – that the VEDB Method can completely eradicate sugar diabetes.”

    Antwoord
  7. bdb

    De controle pauze:
    How can we identify the extent of incorrect breathing?
    By measuring “the control pause” and pulse. All known publications describe measuring of the control pause quite vaguely. Below is a clearer description:
    The control pause should be preferably measured in standard conditions, after a 10 minute breath-equalizing rest.
    Sit conveniently. Take a beautiful, correct posture, spread out your shoulders. The stomach will straighten up. Inhale normally, relax the stomach. Involuntary exhalation will come out by itself. As the exhalation is finished, note the position of the second hand visually and hold breath. During the time of measuring, do not follow the hand, just focus on a spot in front of you or shut your eyes. Do not breathe in until it gets difficult, i.e. until diaphragm’s “push” up. Simultaneously, stomach and neck muscles get push too: patients normally describe this condition as a “push in the throat”. Read of the second hand’s position at the “push” point, and continue breathing. Do not inhale deeper than prior to breath-holding.
    Thus measured pairs of stable values “control pause – pulse” determine the stage of your disease by the following rule:
    -​longer than 40 sec with the pulse below 70 – healthy.
    -​from 20 sec (pulse 80) to 40 sec – first stage.
    -​from 10 sec (pulse 90) to 20 sec – second stage.
    -​shorter than 10 sec – third stage.
    Stability of values is the “repeatability” of such values within the range corresponding to a specific stage of the disease during at least several days.

    Antwoord
  8. bdb

    Quote from Sergey Altukhov, director of the Centre for the Effective Study of Dr K.P. Buteyko’s Method:
    In 1990-1991, by order of the Deputy Minister of the USSR Public Health A.A. Baranov, approval tests of the technique were carried out in patients with severe insulin-dependent type 1 diabetes mellitus at the Central Clinical Hospital of the Siberian Branch of the USSR Academy of Sciences, which proved high efficiency of the Buteyko Breathing Method in the treatment of this type of pathology. Being applied as a part of the combination therapy, the technique enabled patients with a long history of diabetes mellitus to reduce the dose of daily consumed insulin in half within the first six months, thus preventing the risk of severe complications of the hormone substitution therapy and total pancreatic atrophy.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Koen de Jong

Koen de Jong

auteur en oprichter van sportrusten.nl

Koen de Jong  is oprichter van Sportrusten (sportrusten.nl). Samen met andere auteurs schreef hij niet minder dan zeven boeken over onder andere trainen op hartslag, kou, ademhaling, vogels kijken en een marathon lopen. 

Lees hier columns over de volgende onderwerpen:

William Cortvriendt legt in Kankervrij uit wat kanker is en gaat op zoek naar de onderliggende oorzaken voor het ontstaan van deze ziekte. Het boek biedt belangrijke handvatten voor wat je zelf kunt doen ter preventie en hoe je zelf je kansen op het overleven van kanker aanmerkelijk kunt verbeteren.

29,95