Calorieën tellen is onzin

door | 26 april 2018 | Hoe word je 100 videoserie | 0 Reacties

In de natuur eten dieren altijd zoveel als ze maar kunnen. Maar hoeveel ze ook eten, ze worden nooit te dik. Terwijl wij mensen, als we zoveel zouden eten als we opkunnen, heel snel gaan lijden aan overgewicht. Hoe zit dat?

En hoe zit het eigenlijk met calorieën tellen. Heeft dat wel zin? Bekijk dit korte filmpje (iets onder de vier minuten) van William Cortvriendt. Deel drie in de serie.

 

In de natuur komt geen overgewicht voor…

In de natuur eten dieren altijd zoveel als ze maar kunnen. Ze houden er altijd rekening mee dat er in de toekomst niet genoeg voedsel zou kunnen zijn. Het rare is echter: hoeveel ze ook eten, ze worden nooit te dik. Terwijl wij mensen, als we zoveel zouden eten als we opkunnen, heel snel gaan lijden aan overgewicht.

… Tot de mens dieren ging voeden

Het wordt echter anders zodra wij de dieren gaan voederen, zoals dieren op de boerderij en in dierentuinen. Ondanks dat deze dieren vaak afgewogen hoeveelheden krijgen, met exact bepaalde hoeveelheden calorieeen, hebben deze dieren heel vaak last van overgewicht. Hoe kan dit?

Hoe het zit met Calorieën?

We hebben allemaal geleerd dat we, als we willen afvallen, de calorieën in onze voeding moeten tellen. Als we minder calorieën eten dan we verbranden, dan vallen we af. En daarnaast moeten we lekker bewegen om slank te worden. Toch?

Maar nee, telkens lukt het ons maar niet om blijvend af te vallen. Hoe komt dat? Dat komt omdat niet alle calorieën gelijk zijn. Calorieën uit verschillende voedingsbronnen blijken totaal verschillende effecten te hebben op ons lichaam.

De ene calorie is de andere niet

Laten we eens gaan kijken naar vier verschillende voedingsmiddelen, namelijk een stronk broccoli, een halve avocado, een blikje Coca Cola en een blikje Coca Cola Zero. De eerste drie bevatten allen 140 kcal, de vierde bevat nul calorieen.

Er is goed onderzoek gedaan naar de effecten van deze vier voedingsmiddelen op ons gewicht. En wat blijkt? Het eten van broccoli en avocado heeft geen enkel dikmakend effect, maar eenzelfde hoeveelheid calorieen in Coca Cola is juist enorm dikmakend. En om de verrassing compleet te maken: alle light dranken met kunstmatige zoetstoffen – zoals Coca Cola zero – blijken nog dikmakender te zijn dan de normale calorierijke Cola!

Hoe kan dit?

Er klopt dus iets niet.

Blijkbaar zijn niet alle calorieën gelijk!

Weliswaar zijn alle calorieen in theorie gelijk, maar blijkbaar is dat voor ons lichaam niet het geval. Hoe kan dit?

Er zijn calorieën afkomstig uit koolhydraten, uit vetten en uit eiwitten.

Koolhydraten worden heel efficient verteerd en in energie omgezet. Bij eiwitten en vetten is het heel anders: deze worden niet rechtstreeks gebruikt voor energie, maar als bouwstof  gebruikt voor hersenweefsel, celmembranen en spieren.

Dus calorieën uit ontbijtgranen – koolhydraten – vergelijken met calorieën uit verse vis – eiwitten en vet – is onzin, want je lichaam gebruikt de energie compleet anders.

Het blijkt dus: We worden sneller dik van de calorieën uit koolhydraten dan van de calorieën uit eiwitten en vetten!

Bovendien is het zo dat vetten en eiwitten veel sneller tot verzadiging leiden dan koolhydraten, dus je eet er minder van.

De conclusie luidt dat niet de hoeveelheid calorieën je gewicht bepaalt maar welk voedsel je eet

We hebben dus geconcludeerd dat het voor ons lichaam een groot verschil uitmaakt of een calorie uit broccoli afkomstig is of uit frisdrank.

Daarom is het misleidend als diëten uitgaan van het tellen van calorieen. Daarmee val je niet automatisch af! In plaats van calorieën tellen, moet je gaan kijken naar het soort voedsel dat je eet.

En hoe zit het dan met Cola light, hoe kan het dat we daar dik van worden? Dat vertellen we een volgende keer.

Bekijk ook aflevering 1 in deze videoserie: Waarom zou je afvallen?.

Bekijk ook aflevering 2 in deze videoserie: Wanneer ben je eigenlijk te dik? 

Wanneer ben je te dik

 

 

 

 

Onderwerpen van deze column:

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

webredactie

webredactie

 

De webredactie is verantwoordelijk voor het ‘Hoe word je 100’ blog over gezonde voeding en gezonde leefstijl.

Heb je de smaak te pakken?

 

Dr. Maaike de Vries vertelt in Burn Baby Burn hoe jij je lichaamseigen vetten verbrandt, op die manier kilo’s verliest en volop energie wint. Met een paar simpele trucks laat zij zien hoe je ervoor zorgt dat je biologie zich niet tegen je keert, maar juist vóór je werkt.

29,95

Meer boeken van William Cortvriendt