In gesprek met William Cortvriendt over zijn nieuwe boek Kankervrij

door | 10 september 2020 | Kankervrij | 2 reacties

William Cortvriendt schreef een opzienbarend boek over de relatie tussen leefstijl en kanker, getiteld Kankervrij. Net als in de bestsellers 'Hoe word je 100?' en 'Lichter' pleit William voor een gezonde leefstijl.

Maar dit boek gaat eigenlijk verder.

Het gaat niet alleen over hoe je met een gezonde leefstijl kanker (meestal) kunt voorkomen, het merendeel van het boek is gewijd aan hoe je met bepaalde maatregelen – die je zelf kunt nemen – je kans om kanker te overleven aanmerkelijk kunt verbeteren.

Een gesprek met de auteur over hoe dit precies zit en waarom deze constatering ronduit spectaculair is.

Je hebt ondertussen al diverse boeken geschreven over de relatie van leefstijl met gezondheid en het behandelen van ziekte. Vanwaar nu een boek over kanker?
In de afgelopen tien jaar heb ik waarschijnlijk wel 10.000 wetenschappelijk publicaties gelezen over de relatie tussen leefstijl, gezondheid en ziekte. En behalve de relatie van leefstijl met overgewicht/obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten staat ook altijd kanker in dat rijtje – zonder dat we de reden daarvoor goed begrepen. Ik wilde uitzoeken hoe dat zit en vooral ook hoe we kanker beter kunnen behandelen.

De titel Kankervrij klinkt alsof we met je nieuwe boek kanker volledig kunnen overwinnen.
Was dat maar waar! Zover zijn we helaas nog lang niet. Wat ik met de titel wel probeer uit te drukken is dat het onze ambitie moet zijn dat we kanker volledig de baas worden. Mijn boek voegt aan het bestaande arsenaal van de oncoloog zoals chirurgie, chemotherapie en radiotherapie een grote diversiteit aan maatregelen toe die we zelf kunnen uitvoeren. En de bewijzen stapelen zich op dat hetgeen je zelf kan doen een groot verschil kan uitmaken in je kans om kanker te overleven. En ook in toename van je kwaliteit van leven.

Kankervrij boek William Cortvriendt

Kun je kort uitleggen waarom kanker zo moeilijk te genezen valt?
Kankercellen hebben als gemeenschappelijke kenmerk dat de normale regulering van hun groei niet meer werkt. Kankercellen zijn misschien het best te vergelijken met een auto waarvan het gaspedaal volledig is ingedrukt en de remmen niet meer werken. Het gevolg bij kanker is ongecontroleerde groei. Daarbij zijn kankercellen dermate zwaar beschadigd dat ze nooit meer normale cellen kunnen worden. Kanker is dus alleen te genezen als je alle kankercellen kunt verwijderen en/of kunt doden.

Waarom ben je er zo zeker van dat leefstijl en kanker met elkaar te maken hebben?
De relatie van kanker met roken en schadelijke straling is natuurlijk al langer bekend. Maar we weten ondertussen ook dat er tegenwoordig veel meer zaken voorkomen die kanker kunnen uitlokken. Zo hebben archeologen en andere wetenschappers in prehistorische skeletten nooit aanwijzingen van kanker kunnen vinden, terwijl kanker juist vaak uitzaait naar de botten en de gevolgen dus zichtbaar zouden moeten zijn. Tegelijkertijd zien we dat kanker steeds meer voorkomt en aan een sterke opmars bezig is.

Enerzijds kan dit verklaard worden doordat we ouder worden, anderzijds zien we ook een toename per leeftijdsgroep. Iemand die na 1960 is geboren heeft al meer dan 50% kans om kanker te krijgen. Dit zijn alarmerende ontwikkelingen en de enige resterende verklaring voor de steeds verdere toename van kanker is leefstijl in onze moderne maatschappij.

Denk dan aan overgewicht/obesitas, te weinig bewegen, het eten van industrieel bewerkte voeding, suikerhoudende dranken, te hoge bloedsuikergehaltes, chronische stress, en onregelmatig en/of te weinig slapen.

“Chemotherapie en bestraling werken beter als deze worden ingezet in combinatie met het ketogeen dieet en kortdurend vasten.”

Hoe werkt de relatie tussen het ontstaan en de groei van kankercellen, en je leefstijl?
De allesoverheersende opvatting is dat kanker wordt veroorzaakt door beschadigingen van onze genen in de celkern, die enerzijds ontstaan door pure pech en anderzijds door schadelijke invloeden zoals bepaalde chemische stoffen en straling.

Er begint echter steeds meer onderzoek te komen dat wijst op andere factoren die de stofwisseling van de cel kunnen beschadigen waardoor het DNA versneld beschadigd raakt en ook veel gevoeliger wordt voor chemicaliën en straling. En deze metabole stoornissen blijken te worden veroorzaakt door voedingsstoffen en hormonen zoals glucose, fructose, insuline, cortisol en adrenaline – allemaal gevolgen van onze leefstijl.

Verder blijken bij zowel de preventie als de behandeling van kanker sommige supplementen (zoals vitamine D) belangrijk.

Hoe groot zijn de effecten die je van leefstijl mag verwachten?
Voor zover we nu kunnen overzien in elk geval relevant en in sommige gevallen zelfs heel groot.

Zo weten we dat chemotherapie en bestraling beter werken als deze worden ingezet in combinatie met het ketogeen dieet en kortdurend vasten – dit leg ik allemaal uit in het boek. Stressreductie en meer slapen hebben ook een anti-kankerwerking, net als voldoende hoge bloedspiegels van vitamine D die het risico op borstkanker met wel meer dan een factor drie kunnen verlagen.

Van voldoende bewegen constateer ik in mijn boek dat de media het van de daken zouden schreeuwen dat er een sensationele doorbraak in de behandeling van kanker is geboekt als het effect van beweging in de vorm van een nieuwe gepatenteerde pil op de markt zou komen.

Je eigen vrouw Stacey heeft kanker gehad en daarover schrijf je in je boek.
Ik heb mijn boek opgedragen aan Stacey en het voorwoord over haar geschreven. Stacey werd al op erg jonge leeftijd gediagnostiseerd met een astrocytoom, een kwaadaardige hersentumor. Bovendien bleek de kanker in een zeer vergevorderd stadium, op een nagenoeg onmogelijk te verwijderen locatie. De prognose was dat ze hooguit nog een paar weken te leven had. Tegen alle verwachtingen in heeft zij de kanker overleefd en is nu al decennialang kankervrij.

Ik heb in mijn boek de voor haar zeer toepasselijke quote van Churchill aangehaald:

Never give up. Never, never, never! “ 

Geïnteresseerd?

Je kan het eerste boek hier bestellen

Je kan het tweede boek hier bestellen.

 

Onderwerpen van deze column

 

2 Reacties

  1. Cor de Koning

    Een interessant boek ‘kankervrij’ dat ik nu aan het lezen ben. Een paar vragen hierover:
    1 ik heb diabetes en moet moeite doen om geen ondergewicht te krijgen. Toch zou vasten of ketogeen eten mijn bloedsuiker positief kunnen beïnvloeden. Maar loop ik dan geen risico teveel af te vallen en/of onvoldoende voedingsstoffen binnen te krijgen ?
    2 Is het boek `het verzwegen verhaal over kanker´ bekend. En zoja wat vind William hiervan ?
    3 Is het boek “Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden’ bekend ? En zoja wat vind William hiervan ?

    met vriendelijke groeten
    Cor de Koning

    Antwoord
  2. Cor de Koning

    Het betreft diabetes 2

    met vriendelijke groeten
    Cor de Koning

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees ook columns over de volgende onderwerpen

Bij kanker wordt vaak een belangrijk onderdeel van de behandeling gemist: leefstijl. In Het handboek bij kanker geeft William Cortvriendt praktische handvatten en begeleiding voor het gericht aanpassen van onze leefstijl.

23,99

William Cortvriendt stempel

webredactie

arts en auteur

William Cortvriendt (1956) heeft na het afronden van zijn artsenstudie bij verschillende medische organisaties directiefuncties vervuld. Ook werkte hij als consultant bij McKinsey & Company en werd een veelgevraagd adviseur.

Hij is tevens auteur van diverse bestsellers  over de relatie tussen leefstijl, gezondheid en ziekte. In 2015 schreef hij Hoe word je 100? over gezond oud worden dat in 2016 werd gevolgd door Hoe word je 100 het kookboek.  In Lichter (2017) behandelde hij overgewicht. 

In het nieuwe boek Kankervrij van William Cortvriendt wordt duidelijk uitgelegd wat kanker is, hoe het ontstaat, hoe we het in de meeste gevallen kunnen voorkomen, en wat we zelf kunnen bijdragen aan onze eigen strijd om kanker te overleven.

William is getrouwd en heeft drie volwassen kinderen. Hij woont en werkt in de Verenigde Staten, Spanje en Malta.