Wim Tilburgs valt 40 kilo af en geneest van diabetes

door | 1 maart 2018 | Column Koen | 7 reacties

Als ik niet anders was gaan eten, dan was ik nu dood geweest.

 

Het is het enige moment in het gesprek van anderhalf uur dat Wim Tilburgs even stil valt en naar het lepeltje op zijn koffieschoteltje staart. Hij laat de woorden boven tafel hangen, en hij lijkt zich af te vragen hoe het is om dood te zijn.

Maar Tilburgs is springlevend en vertelt graag over zijn voorgeschiedenis.

Nog maar drie jaar geleden woog Tilburgs 125 kilo en is hij zwaar diabeet.

Drie keer per dag injecteert hij zichzelf kortwerkende insuline en hij is moe. Altijd moe.

Tot hij bij RTL Late Night eerst de Amerikaanse Professor Robert Lustig en later arts William Cortvriendt hoort vertellen dat stress en het eten van teveel koolhydraten en suikers de oorzaak zijn van diabetes. Tilburgs vindt die verklaring van diabetes eigenlijk heel logisch, omdat hij zijn eigen bloedsuikerwaarden al meet, en ziet dat zijn waarden stijgen na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd.

Als hoge bloedsuikerwaarden de oorzaak is van diabetes type II, dan is de oplossing dus om ervoor te zorgen dat je bloedsuikerwaarden laag blijven.

Hoe?

Anders eten: meer vetten, minder koolhydraten en alles vers.

Zelf vat hij zijn dieet eenvoudig samen

 ‘Als mijn eten heeft geleefd, dan zit het goed. Als mijn eten uit een fabriek komt, dan laat ik het staan. Dus wel planten en dieren, maar geen chemisch voedsel.’

Wat blijkt?

Zijn toewijding en discipline worden beloond. Tilburgs valt af; van 125 naar 85 kilo. En zijn diabetes is weg.

Weg!

Geen medicijnen meer en hij voelt zich helemaal geen patiënt meer.

Wim Tilburgs geneest van diabetes

 

Wim met zijn vrouw Saïda

 

Tilburgs leert in zijn zoektocht dat zijn dieet al bekend is onder de naam ketogeen.  

En hij gaat serieus te werk. De voormalige militair leest dat je met een ketogeen dieet ook kunt meten of je daadwerkelijk je vetten als brandstof in gaat zetten, zodat je bloedsuikerspiegel laag kan blijven zonder dat je moe wordt. Tilburgs gebruikt daarvoor ketonensticks en meet dat hij in ketose raakt. Ook houdt hij zijn bloedglucose bij en zijn aanpak wordt beloond: overtollige kilo’s verdwijnen en hij voelt zich fitter dan ooit.

Zijn metamorfose van patiënt naar fitte echtgenoot maakt hem enthousiast. Hij beschrijft zijn zoektocht en zijn gevonden kennis op www.jeleefstijlalsmedicijn.nl.

Tilburgs leert Nederlandse kopstukken kennen op het gebied van diabetes type II en gezondheidsadvies zoals sportartsen Hans van Kuijk en Tessa Backhuijs, Prof. Hanno Pijl, cardioloog Remko Kuipers en Dr. Ben van Ommen.

‘Mijn droom is om mensen van hun diabetes type II af te krijgen’ zegt Tilburgs:

‘Er zijn veel deskundigen die uren in discussie gaan en het dan overal over oneens zijn. Wat moet ik dan als patiënt? Wachten?’

“Ik zou willen dat die artsen en deskundigen op een eiland gingen praten en voor mijn part elkaar de hersens inslaan en dan terugkwamen met duidelijke richtlijnen. Maar dat doen ze niet. Dus moeten wij de boodschap van Cortvriendt, Tim Noaks en professort Lustig duidelijk de wereld inbrengen. Kijk naar mij. En niet alleen bij mij, maar bij duizenden anderen ook. Het werkt. Dus ik ga door.”

Draagvlak

Na mijn gesprek met Tilburgs heb ik een ambivalent gevoel. Zijn enthousiasme is aanstekelijk en hij bewijst dat je met anders eten, minder stress en meer bewegen je diabetes type II kan omkeren.

Da’s mooi.

Maar van zijn huisarts kreeg hij weinig steun. Hij heeft alles zelf uit moeten pluizen via internet en zijn arts heeft niet eens aan Tilburgs gevraagd hoe hij 35 kilo is afgevallen en zijn diabetes heeft aangepakt.

Ik hoor het vaak van mensen die op eigen houtje afvallen en succesvol genezen: de huisarts is niet geïnteresseerd.

Toch spreek ik ook vaak bevlogen huisartsen die patiënten aanmoedigen om gezond te eten en meer te bewegen, maar dat er niets van terecht komt: patiënten willen toch gewoon een pilletje en ze willen zelf niet veranderen.

Voor Wim Tilburgs heeft een uitzending van Humberto Tan in ieder geval zijn leven gered.

Meer vetten. Minder koolhydraten. Alles vers.

Zo ingewikkeld is het niet.

 

Onderwerpen van deze column:

 

7 Reacties

 1. Anke Moolenaar

  Ik ga het ook proberen Wim
  Hartelijke groeten van
  Anke

  Antwoord
 2. Jeanine

  Fijn dat het zo goed met je gaat, Wim. Ik heb wel een paar vragen bij dit verhaal: het beroemde Dr. Atkins dieet werkte volgens hetzelfde principe: ketogeen, vet verbranden in plaats van koolhydraten. Nu zie ik het verschil wel met Atkins, die beslist geen nadruk legde op verse groenten en fruit, maar ik lees in het boek van Verburgh dat een ketonen giftige stoffen bevatten die op den duur nog meer schade aanrichten dan een hoog bloedsuiker. Ik ben dus wel enigszins sceptisch over het effect op lange termijn op de gezondheid. Is daar iets over bekend?

  Antwoord
  • Wim Tilburgs

   Ikzelf heb het bijna 3 jaar gedaan en ik voel me nog steeds uitstekend en laat me jaarlijks uitgebreid testen bij de sportarts. Daarnaast zou ik zeggen luister eens naar de podcast in de link deze wetenschapper doet het al vanaf 1995. Maar ik wil er wel aan toevoegen dat het ketogeen dieet een goede tool voor mij was om snel veel af te vallen en om mijn diabetes om te keren. Het is zeker niet mijn plan om eeuwig in ketose te zijn. https://www.ihmc.us/stemtalk/episode-50/

   Antwoord
 3. ben van der Velden

  over besparing in de Gezondheidszorg gesproken ?

  Antwoord
 4. Pau

  Ik heb het boekje van Matty Barnhoorn The New Food Koolhydraatarm eten zo doe je dat! in huis. Dat is dezelfde manier van eten?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Koen de Jong

Koen de Jong

auteur en oprichter van sportrusten.nl

Koen de Jong  is oprichter van Sportrusten (sportrusten.nl). Samen met andere auteurs schreef hij niet minder dan zeven boeken over onder andere trainen op hartslag, kou, ademhaling, vogels kijken en een marathon lopen. 

Lees hier columns over de volgende onderwerpen:

Dr. Maaike de Vries vertelt in Burn Baby Burn hoe jij je lichaamseigen vetten verbrandt, op die manier kilo’s verliest en volop energie wint. Met een paar simpele trucks laat zij zien hoe je ervoor zorgt dat je biologie zich niet tegen je keert, maar juist vóór je werkt.

29,95