Hoe gaat het met de kandidaten van het televisieprogramma Hoe word ik 100? Is hun levensstijl daadwerkelijk veranderd, houden ze het vol, gebruiken ze minder medicijnen?

Wij zijn hier benieuwd naar en daarom elke maand een Q&A met één van de kandidaten. Deze maand spreken we Gelein!

Naam

Gelein Ruts

Leeftijd

67 jaar

Reden voor deelname aan het programma

In eerste instantie was er helemaal geen reden om mee te doen. Ik stond op het punt een gastric bypass te ondergaan. Maar op het laatste moment heb ik daarvan af gezien. Een paar dagen daarna las ik in de krant een artikel over ‘Hoe word ik 100?’ en daar heb ik meteen op gereageerd. Ik wist toen nog helemaal niet wat me te wachten stond.

Hoeveel kilo’s ben je verloren tijdens het programma?

Ik ben tijdens de opnames ongeveer 16 kg kwijtgeraakt. Een aantal heb ik inmiddels weer teruggevonden. Ik weeg nu rond de 90 kilo en dat zijn er ongeveer 4 meer dan de 86 kg die ik woog aan het eind van de opnames.

Hoe voelde je je na het programma?

Ik heb me zowel voor als na het programma alleen maar moe gevoeld. Ik word daar ook voor behandeld in het ziekenhuis. Ik heb een groot ijzertekort, heb daar pillen voor geslikt maar die helpen me niet veel. Daarbij heb ik ook een vitamine D gebrek. Ik ben gestopt met het slikken van vitamine D toen ik in de bijsluiter las dat mijn gezicht ervan kon opzwellen. Binnenkort heb ik weer een bezoek aan de specialist en dan hoor ik meer.

Wat heb je overgehouden aan het televisieprogramma?

Wat ik over gehouden heb aan het programma is dat ik nu weet hoe ik er een gezondere levensstijl op na kan houden, daarbij sport ik meer en verder zijn de mensen waarmee ik aan het programma heb meegedaan nog steeds vrienden. We hebben nog zeer geregeld contact met elkaar!

Meer energie heb ik er niet aan overgehouden. Ook heb ik een aantal allergieën ontwikkeld. Ik blijk allergisch voor eieren, kippenvlees, tomaten, pinda’s en nog wat meer. Ik at nagenoeg geen varkens- of rundvlees, ik vind het gewoon niet lekker meer. Kip gaat nog wel, maar dat mag ik dus eigenlijk niet meer. Wat ik dus heb heet een Angio of quincke’s-oedeem. Ik heb dit overigens al 40 jaar hoor, maar het heeft de kop weer opgestoken nadat de opnames waren beëindigd.

Hoe gaat het nu met je?

Matig. De vermoeidheid wil niet weg en ik slaap veel te kort (ongeveer 4 uur per nacht).

Onderhoud je nog steeds een gezonde levensstijl?

Het eten vind ik moeilijk, de groentes groeien inmiddels mijn oren uit. Ik krijg ze echt niet meer naar binnen. Ik doe het wel, maar met grote tegenzin. Ik eet ook weer af en toe brood en soms een aardappel. Ik sport nog wel! Ik loop, als het weer mee zit, 5 km hier bij mij in de polder. Sinds kort ben ik ook weer in de sportschool te vinden en heb de intentie daar drie keer in de week naar toe te gaan en de andere dagen te lopen.

Is het lastig om een gezonde levensstijl vast te houden?

Het is inderdaad lastig vol te houden, zoals bijna bij elke levensstijl-verandering. Ik mis de begeleiding. We zijn na de opnames min of meer in het diepe gegooid zonder dat we eigenlijk goed konden zwemmen. Voor mijn gevoel waren we ‘slechts’ een middel om te laten zien dat het mogelijk was om met een gezondere levensstijl van kwalen af te komen. Maar toen dat aan het eind van het programma aangetoond was gingen de deuren weer dicht. Mensen met chronische aandoeningen hebben ondersteuning nodig, wij dus ook. In mijn geval dreigt de insuline weer.

Je hebt dus nog contact met de andere kandidaten?

Ja, er is nog steeds contact! Niet meer elke dag, maar nog steeds meer dan wekelijks. We ondersteunen elkaar nog steeds daar waar mogelijk.

Heb je nog contact met de begeleiders?

Nee, ik heb geen contact meer met de begeleiders.

Tot slot: heb je een boodschap voor andere mensen die kampen met welvaartsziekten?

Weet goed waar je aan begint! Beginnen aan een dergelijk programma is geen wondermiddel. Het is hard werken om een beklijvend resultaat te krijgen. Het is een leven lang.

Andere deelnemers

Wil je weten hoe het met de andere deelnemers aan het programma gaat?  Lees de updates van:

Caroline
Ria
Lesley