Slapen is goed voor de lijn

door | 12 juli 2018 | Column Koen | 1 reactie

Lukt het niet om af te vallen, hoewel je echt wel op je voeding let? Dan kan slapeloosheid de boosdoener zijn. Arts Aline Kruit schreef er een interessant artikel over.

Van slapeloosheid kom je kilo’s aan. En slapeloosheid is desastreus voor je plannen om af te vallen.

Meer versus minder eten

Hoe kan het dat je aan kunt komen door slecht slapen? Dat komt door twee hormonen: ghreline en leptine.

Ghreline is de gezellige Bourgondische van het stel. Ze houdt van lekker en overdadig eten en is niet snel verzadigd.

Leptine is het gematigde type van de twee. Zij is prima in staat om te stoppen met eten wanneer ze genoeg heeft.

Handig ezelsbruggetje als het over deze hormonen wil hebben op een feestje: ghreline heeft 1 letter meer dan leptine. En dit staat voor meer versus minder eten. Misschien heb je wel eens gehoord van een leptosome lichaamsbouw? Hiermee worden mensen bedoeld die smal gebouwd zijn.

Slechte slapers

Tijdens een normale slaap staat leptine aan het roer. Het lichaam heeft voldoende energie. Je slaapt immers, dus het is niet nodig om te eten.

Bij slechte slapers wordt leptine overruled door een de dominante ghreline.  Je hongergevoel neemt toe waardoor je de neiging hebt om meer te eten dan je nodig hebt, met extra kilootjes tot gevolg. De relatie tussen ghreline en leptine raakt verstoord.

Hoe zorg je ervoor dat de hormonen weer in balans zijn? Dat de één niet de baas speelt over de ander? En wat werkt er juist niet?

Het helpt in elk geval niet om leptine te versterken door voedingssupplementen te slikken die leptine bevatten. De stof wordt namelijk niet opgenomen in het spijsverteringskanaal.

Ook een crashdieet helpt je niet om je overtollige kilo’s kwijt te raken.

Je krijgt vooral honger, wat maakt dat ghreline begint te jammeren om meer en leptine helemaal stil valt. Je verlaagt ook je stofwisseling, want je lichaam gaat zuiniger om met de calorieën die het wel binnenkrijgt.

Resultaat: nóg meer verstoord evenwicht.

Het helpt echt: rust, reinheid en regelmaat

Wat werkt er wel? Tja, daar kom ik weer met mijn stokpaardje: rust, reinheid en regelmaat.

Wat nodig is, is structuur. Dus regelmatige tijden voor gezonde maaltijden, een vast ritme voor waken en slapen en voldoende lichaamsbeweging.

Ghreline en leptine komen weer in balans.

Weltrusten.

Aline Kruit is actief bij Sleepwise, zie de website sleepwise.nu

 

Onderwerpen van deze column:

 

1 Reactie

  1. Joke

    Ik ben wel vaak wakker s,nachts maar ga er niet uit om te eten

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. 7 tips om af te vallen | Hoe word je 100 - […] klinkt gek, maar lees hier het hele verhaal over Ghreline en Leptine als je méér wil weten over slaap…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Koen de Jong

Koen de Jong

auteur en oprichter van sportrusten.nl

Koen de Jong  is oprichter van Sportrusten (sportrusten.nl). Samen met andere auteurs schreef hij niet minder dan zeven boeken over onder andere trainen op hartslag, kou, ademhaling, vogels kijken en een marathon lopen. 

Lees hier columns over de volgende onderwerpen:

Dr. Maaike de Vries vertelt in Burn Baby Burn hoe jij je lichaamseigen vetten verbrandt, op die manier kilo’s verliest en volop energie wint. Met een paar simpele trucks laat zij zien hoe je ervoor zorgt dat je biologie zich niet tegen je keert, maar juist vóór je werkt.

29,95