Diabetes type 2 kan je zelf genezen!

door | 22 november 2016 | Column William | 5 reacties

Ongeveer een miljoen Nederlanders lijden aan diabetes type 2, een ernstige chronische ziekte waarvan vrijwel alle artsen en diëtisten nog steeds denken dat deze ongeneeslijk is. Dit laatste is echter onjuist want je kan diabetes type 2 namelijk meestal wel omkeren!

De methode en de daarbij behorende voeding en recepten staan uitgebreid beschreven in beschreven in de recent verschenen boeken Hoe word je 100? – Het actieboek en Hoe word je 100? – Het kookboek (zie hieronder). Hieronder vind je de hoofdzaken van de methode in vijf concrete en simpele stappen.

De huidige behandeling door artsen en diëtisten is meestal verkeerd

Diabetes wordt door de artsen doorgaans behandeld met orale antidiabetica al of niet in combinatie met insuline injecties en een dieet waarbij gewoonlijk de calorieën en vetten worden beperkt. Vaak wordt ook nog het advies gegeven om diverse malen per dag kleine hoeveelheden te eten om zo de consumptie van glucose zo veel mogelijk te spreiden en daarmee glucosepieken in het bloed te voorkomen.

Diabetes type 2 wordt zo echter een chronische ziekte met geleidelijk aftakelende lichaamsfuncties. De gaandeweg optredende complicaties gaan de kwaliteit van je leven letterlijk en figuurlijk meer en meer verzieken en je levensverwachting met vele jaren bekorten.

Tachtig procent van diabetes type 2 kan worden omgekeerd

Gelukkig komen steeds meer onderzoekers en artsen tot de conclusie dat diabetes type 2 anders moet worden behandeld waardoor niet alleen de medicatie kan worden afgebouwd maar in pakweg 80% van de gevallen ook kan worden gesproken van omkering van de ziekte.

Bovendien zorgt de verbetering van diabetes er ook voor dat diverse door diabetes veroorzaakte risicofactoren verminderen zoals die voor hart- en vaatziekten, kanker en dementie. De belangrijkste stappen bij deze succesvolle methode kunnen vrij eenvoudig door jezelf worden ondernomen door je voeding te veranderen en door meer te gaan bewegen.

hoewordje100_stap1

Het wegnemen van de oorzaak

De directe oorzaak van diabetes type 2 is de overmatige consumptie van de in onze moderne voeding zichtbare maar vaak ook verborgen hoeveelheden suiker en overige snel verteerbare koolhydraten en het tekort aan vetten in de magere, halfvolle en light producten.

De remedie is eenvoudig te bewerkstelligen door de verkeerde voeding te schrappen en te vervangen door voeding die je lichaam wel kan verdragen. Dit betekent dat suiker en industriële voeding die ik altijd typeer met “voeding uit een pakje” moeten worden vervangen door verse voeding. Ook dienen producten te worden vermeden waar veel koolhydraten in zitten zoals rijst, aardappelen, brood en ontbijtgranen.

Verder kunnen zeker in het begin beter ook bepaalde soorten fruit worden vermeden waarin veel koolhydraten zitten zoals bananen en mango’s. De voedingsmiddelen die wel mogen zijn volvette, natuurlijke en verse producten zoals eieren, kaas, room, yoghurt, vlees, vis, noten, soorten fruit die slechts beperkt koolhydraten bevatten en veel, heel veel groenten.

Je kunt voortaan gewoon drie maal per dag eten. Frisdranken moeten uiteraard totaal worden vermeden en voorlopig ook melk waar immers melksuiker in zit. Drank zal voortaan bestaan uit water, thee, koffie (zonder suiker en het liefst ook zonder kunstmatige zoetjes) en af en toe een glas droge witte of rode wijn.

hoewordje100_stap2

Pas de dosering insuline aan

Indien je insuline afhankelijk bent leert de ervaring dat de behoefte hieraan snel afneemt, eigenlijk al op dezelfde dag dat je met de nieuwe voeding begint! Doorgaan op de oude voet met de volledige dosering insuline betekent dat er gevaar optreedt voor een te laag bloedsuiker. Wees hier dus op voorbereid en overleg vooraf met je arts. Wanneer na verloop van tijd het bloedsuiker normaal is geworden en insuline injecties niet langer noodzakelijk zijn, kan geleidelijk worden begonnen met het (beperkt) proberen van voeding waar wat meer koolhydraten in zitten zoals banaan, zilvervliesrijst, een zoete aardappel, een dik belegde volkoren boterham of cracker en desgewenst een glas (volle) melk.

Of je nu wel of geen insuline nodig hebt, je slikt hoogstwaarschijnlijk orale antidiabetica waarvan metformine de meest bekende is. Deze orale medicatie zal meestal ongewijzigd moeten worden voortgezet gedurende een paar maanden waarna in overleg met je arts geleidelijk aan getracht kan worden om deze af te bouwen.

hoewordje100_stap3

Zorg voor meer lichaamsbeweging

Onderzoek laat steeds weer zien dat lichaamsbeweging niet alleen kan helpen om diabetes te voorkomen maar ook kan zorgen dat bestaande diabetes sneller omkeert. Nu is lichaamsbeweging voor iedereen uitermate gezond, maar dat geldt speciaal voor diegenen met diabetes. Er zijn daarvoor diverse redenen. Allereerst gebruiken spieren glucose waardoor de bloedsuikerspiegel daalt. Bovendien kunnen spieren ook nog eens glucose opslaan en we zien dan ook dat de spieren als een soort ‘schokdemper’ zorgen voor een stabieler bloedsuikerniveau.

Maar lichaamsbeweging heeft ook nog andere gunstige effecten. Zo blijkt dat ook de gevoeligheid voor de nog resterende eigen geproduceerde insuline verbetert (in medische termen: de insulineresistentie neemt af) wat wederom een stabieler bloedsuikerniveau tot gevolg heeft. Eigenlijk kunnen we stellen dat hoe meer spieren je krijgt, hoe meer weerstand je opbouwt tegen diabetes.

Het is sterk individueel bepaald wat de optimale hoeveelheid en intensiteit van lichaamsbeweging is. Houd in elk geval aan dat je elke dag minstens 30 minuten stevig wandelt in een tempo van 5 km per uur of sneller.

hoewordje100_stap4

Verminder waar mogelijk medicatie voor andere aandoeningen

Meestal gaat diabetes gepaard met allerlei ermee verwante chronische aandoeningen zoals overgewicht, hoge bloeddruk, slecht cholesterol, een te hoog gehalte aan triglyceriden, gewrichtspijnen, maagzuurklachten en slapeloosheid. Het is dan ook eerder regel dan uitzondering dat diabetici naast orale antidiabetica en mogelijk insuline ook nog bloeddrukverlagers, pijnstillers, maagzuurremmers, cholesterolverlagers, bloedverdunners en slaapmiddelen slikken.

We zien steeds weer dat wanneer de diabetes voldoende onder controle is niet alleen de specifieke diabetes medicatie vermindert kan worden, maar ook geneesmiddelen voor overige aandoeningen.

hoewordje100_stap5

Houd vol!

Wanneer je diabetes omkeert maar daarna weer geleidelijk aan terugkeert naar het oude voedingspatroon met gebrek aan lichaamsbeweging, zal de diabetes ook weer terugkomen, vaak al binnen een maand. Zorg dus dat je lichaamsbeweging kiest die je leuk vind en de nieuwe voeding zodanig samenstelt dat je deze lekker vind. In Hoe word je 100 – Het kookboek vind je dezelfde heerlijke recepten die onder meer in de televisie serie Hoe word ik 100? zo effectief bleken.

Suikerziekte? Neem zelf de oorzaken weg en keer het om. De beloning bestaat er uit dat je veel gezonder wordt en je levensverwachting met vele jaren kan toenemen.

 

Onderwerpen van deze column:

 

5 Reacties

 1. Monique

  Ik heb beide boeken gekocht, maar zoek nog naar een maaltijdplan, welke de deelnemers wel hebben gekregen. Dit om een leidraad te hebben over wat je mag op een dag.

  Antwoord
  • Ria

   Hi waarom kunnen we dat dagelijkse menuboekje niet krijgen. Ik heb een voorbeeld nodig. Heb bet kookboek van hoe wórdt je 100 maar ik kan niet combineren. Groetjes ria

   Antwoord
 2. Joke

  Goedemiddag ik heb diabetes ik moest insuline spuiten net voor jullie met het programma begonnen had ik al een start gemaakt suikervrije want ik wil van de insuline af had een hekel aan het spuiten ik had ook vaak hypo,s nu 15 kilo lichter hoef ik niet meer te spuiten ben van de metformine 850 naar de 500 en hoop nog verder te kunnen zakken alleen gaan de kilo,s er niet meer af maar ik kijk wel uitvvdat ik niet te veel aankomt want ik wil niet meer spuiten

  Antwoord
 3. Eric Snissaert

  Zoals reeds door iemand anders gevraagd zou ik ook graag een maaltijdplan voor 3 weken willen ontvangen als leidraad, net als wat de deelnemers kregen. Lijkt me makkelijk om hiermee te beginnen.

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Beter eten en meer bewegen kunnen diabetes genezen | Hoe word je 100? - […] Lees hier de column van William: Diabetes type 2 kan je zelf genezen! […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

William Cortvriendt

William Cortvriendt

arts en auteur

William Cortvriendt (1956) heeft na het afronden van zijn artsenstudie bij verschillende medische organisaties directiefuncties vervuld. Ook werkte hij als consultant bij McKinsey & Company en werd een veelgevraagd adviseur.

Hij is tevens auteur van diverse bestsellers  over de relatie tussen leefstijl, gezondheid en ziekte. In 2015 schreef hij Hoe word je 100? over gezond oud worden dat in 2016 werd gevolgd door Hoe word je 100 het kookboek.  In Lichter (2017) behandelde hij overgewicht. 

In het nieuwe boek Kankervrij van William Cortvriendt wordt duidelijk uitgelegd wat kanker is, hoe het ontstaat, hoe we het in de meeste gevallen kunnen voorkomen, en wat we zelf kunnen bijdragen aan onze eigen strijd om kanker te overleven.

William is getrouwd en heeft drie volwassen kinderen. Hij woont en werkt in de Verenigde Staten, Spanje en Malta.

Heb je de smaak te pakken?

 

Bij kanker wordt vaak een belangrijk onderdeel van de behandeling gemist: leefstijl. In Het handboek bij kanker geeft William Cortvriendt praktische handvatten en begeleiding voor het gericht aanpassen van onze leefstijl.

23,99

Meer boeken van William Cortvriendt