In mijn boek Hoe word je 100? Het kookboek staat een uitgebreide lijst met de beoordeling van allerlei voedingsmiddelen en ingrediënten (hier ook gratis op te vragen).

De vraag daarbij is wat je prima kunt eten en wat je beter kunt mijden.

In deze lijst, die ondertussen door vele hulpverleners wordt gebruikt, raad ik aan om de meeste granen liefst niet te vaak te consumeren. Dat leid immers tot hoge bloedsuikerspiegels. Dit is een fenomeen dat een belangrijke rol speelt bij nagenoeg alle welvaartsaandoeningen, van overgewicht en diabetes tot gewrichtsklachten en hart- en vaatziekten.

Een veelgenoemde vraag is daarbij of dat ook geldt voor havermout, vooral omdat Kris Verburgh in zijn boek De voedselzandloper dit juist aanraadt.

Kris Verburgh en ik zijn goede maatjes en het eens over bijna alles, maar bij havermout heb ik een bedenking

Is havermout gezond?

Havermout bevat veel koolhydraten, maar geeft inderdaad duidelijk minder hoge suikerspiegels dan bijvoorbeeld witbrood, omdat het veel goede vezels bevat die de vertering vertragen.

Daarom zie ik eigenlijk geen problemen met havermout indien je gewoon gezond bent en geen overgewicht hebt. Althans, indien je er geen zoetigheid aan toegevoegd zoals honing, jam, suiker of kunstmatige zoetjes.

Als je al een van de welvaartsziekten hebt zoals obesitas, diabetes of chronische gewrichtsklachten kun je havermout (of boekweit) beter niet nemen.

Om van deze aandoeningen af te komen moet je bloedsuiker echt omlaag en eigenlijk is dan het devies zoals ik dat verwoord in mijn boeken: meer vetten, minder koolhydraten en alles vers!

Veel gezonder is het daarom om in plaats van havermout bij het ontbijt te kiezen voor een roerei met bacon, een groenteomelet of Griekse yoghurt met vers fruit. Dergelijke alternatieven zijn veel gezonder (en bovendien volgens mij ook veel lekkerder).