Is havermout gezond of niet?

door | 4 januari 2018 | Column William | 4 reacties

In mijn boek Hoe word je 100? Het kookboek staat een uitgebreide lijst met de beoordeling van allerlei voedingsmiddelen en ingrediënten.

De lijst is hier ook gratis op te vragen.

De vraag daarbij is wat je prima kunt eten en wat je beter kunt mijden.

In deze lijst, die ondertussen door vele hulpverleners wordt gebruikt, raad ik aan om de meeste granen liefst niet te vaak te consumeren. Dat leid immers tot hoge bloedsuikerspiegels. Dit is een fenomeen dat een belangrijke rol speelt bij nagenoeg alle welvaartsaandoeningen, van overgewicht en diabetes tot gewrichtsklachten en hart- en vaatziekten.

Een veelgenoemde vraag is daarbij of dat ook geldt voor havermout, vooral omdat Kris Verburgh in zijn boek De voedselzandloper dit juist aanraadt.

“Kris Verburgh en ik zijn goede maatjes en het eens over bijna alles, maar bij havermout heb ik een bedenking.”

Is havermout gezond?

Havermout bevat veel koolhydraten, maar geeft inderdaad duidelijk minder hoge suikerspiegels dan bijvoorbeeld witbrood, omdat het veel goede vezels bevat die de vertering vertragen.

Daarom zie ik eigenlijk geen problemen met havermout indien je gewoon gezond bent en geen overgewicht hebt. Althans, indien je er geen zoetigheid aan toegevoegd zoals honing, jam, suiker of kunstmatige zoetjes.

Als je al een van de welvaartsziekten hebt zoals obesitas, diabetes of chronische gewrichtsklachten kun je havermout (of boekweit) beter niet nemen.

Om van deze aandoeningen af te komen moet je bloedsuiker echt omlaag en eigenlijk is dan het devies zoals ik dat verwoord in mijn boeken: meer vetten, minder koolhydraten en alles vers!

Veel gezonder is het daarom om in plaats van havermout bij het ontbijt te kiezen voor een roerei met bacon, een groenteomelet of Griekse yoghurt met vers fruit. Dergelijke alternatieven zijn veel gezonder (en bovendien volgens mij ook veel lekkerder).

 

Afbeelding: pixabay.com.

 

 

Onderwerpen van deze column:

 

4 Reacties

 1. Monica

  Bedankt voor je advies en inzichten William. Ik vind jouw ideeen heel inspirerend. Hoe kan ik het beste ontbijten als ik geen dierlijke eiwitten wil eten? Volgens mij moet ik dan toch aan de havermout?

  Antwoord
  • Cecilia vanTuijl

   Dank William voor je openbreken van aannames.
   Ik ben op zoek naar dieet-oplossingen voor een te hoog cholesterol.
   Hoe is jouw advies in deze?

   Groeten van Cecilia

   Antwoord
 2. JT

  Beste William. Hoe denkt u over kokosmeel? Hiermee kun je ook een smakelijk ontbijtje maken in combinatie met fruit. Graag hoor ik van u.

  Antwoord
 3. Mo

  Ik zie inderdaad niet zo heel veel verschil met de voedselzandloper. Ze hanteren dezelfde uitgangspunten. Het is dus wat spreekt je het meeste aan.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

William Cortvriendt

William Cortvriendt

arts en auteur

William Cortvriendt (1956) heeft na het afronden van zijn artsenstudie bij verschillende medische organisaties directiefuncties vervuld. Ook werkte hij als consultant bij McKinsey & Company en werd een veelgevraagd adviseur.

Hij is tevens auteur van diverse bestsellers  over de relatie tussen leefstijl, gezondheid en ziekte. In 2015 schreef hij Hoe word je 100? over gezond oud worden dat in 2016 werd gevolgd door Hoe word je 100 het kookboek.  In Lichter (2017) behandelde hij overgewicht. 

In het nieuwe boek Kankervrij van William Cortvriendt wordt duidelijk uitgelegd wat kanker is, hoe het ontstaat, hoe we het in de meeste gevallen kunnen voorkomen, en wat we zelf kunnen bijdragen aan onze eigen strijd om kanker te overleven.

William is getrouwd en heeft drie volwassen kinderen. Hij woont en werkt in de Verenigde Staten, Spanje en Malta.

Heb je de smaak te pakken?

 

Bij kanker wordt vaak een belangrijk onderdeel van de behandeling gemist: leefstijl. In Het handboek bij kanker geeft William Cortvriendt praktische handvatten en begeleiding voor het gericht aanpassen van onze leefstijl.

23,99

Meer boeken van William Cortvriendt