Wordt doodgaan straks ouderwets?

door | 17 mei 2021 | Column William | 2 reacties

Er zijn stoffen ontdekt die de veroudering van proefdieren tegengaan en levensverlengend werken. Wellicht is dit het begin van revolutionaire doorbraken, waarmee we beschadigd DNA kunnen repareren en veroudering bij mensen zelfs kunnen terugdraaien.

De ondertussen vele miljardairs op aarde hebben elk meer dan een miljard redenen om niet dood te willen gaan. Er is daarom uit die hoek veel geld beschikbaar voor onderzoek om ons – maar vooral henzelf –
onsterfelijk te maken.

En als het dan toch misgaat, kun je tegen veel geld desnoods je overleden lichaam laten invriezen, dat mogelijk in de toekomst weer tot leven kan worden gebracht.

Te zot voor woorden, zult u denken. Maar recent onderzoek toont aan dat we in de niet al te verre toekomst niet alleen veel en veel ouder kunnen worden, maar dat ook onsterfelijkheid weleens binnen handbereik kan komen te liggen.

Zoals de Amerikanen spreekwoordelijk stellen: “Er zijn slechts twee dingen zeker in het leven: belastingen en de dood.” Het is even automatisch als vanzelfsprekend dat we groeien en ons ontwikkelen tot volwassenheid, waarna we geleidelijk aftakelen en uiteindelijk overlijden om plaats te maken voor de nieuwe generaties.

Toch weten we allemaal dat in dat automatisme grote verschillen bestaan. De leeftijd van mijn moeder is ondertussen 102. Ze was altijd energiek en is nooit ziek geweest. Tegelijkertijd zie ik vijftigers met ernstige obesitas en/of diabetes die nog slechts moeilijk kunnen lopen, zich doorgaans moe voelen, vele medicijnen slikken en zowel qua duur als kwaliteit van leven een slechte prognose hebben.

We weten ondertussen maar al te goed waardoor dit komt en wat we ertegen kunnen doen. Het is het onderwerp van een aantal columns en boeken van mijn hand.

We eten verkeerde, industrieel bewerkte voeding, we zijn onderhevig aan chronische stress en we bewegen te weinig.

Niet alleen leven lichamelijk actieve mensen die kiezen voor onbewerkte en liefst koolhydraatarme voeding veel langer, ze blijven doorgaans ook nog eens tot op veel hogere leeftijd gezond, met een grotere kwaliteit van leven.

Geleidelijk aan ontdekken we ook hoe deze leefstijlelementen op onze cellen inwerken en een stevig handvat bieden om via genetische ingrepen en nieuwe supplementen en medicijnen onze veroudering te vertragen, of misschien wel helemaal uit te schakelen.

Tijdens ons leven blijken er namelijk een aantal opmerkelijke veranderingen op te treden. Er treden gaandeweg meer beschadigingen op in een bepaald onderdeel van onze cellen, namelijk de mitochondriën. En vooral deze mitochondriën zijn in toenemende mate onderwerp van onderzoek, om veroudering en de daarmee samenhangende ziekten en symptomen uit te stellen.

“Recent onderzoek toont aan dat onsterfelijkheid weleens binnen handbereik kan komen te liggen.”

Mitochondriën

Mitochondriën zijn de energiecentrales van ons lichaam, door het verbranden van glucose, vetten en ketonen. Naarmate we ouder worden, vermindert de functie van mitochondriën en neemt hun aantal in de cellen af. En we merken dit maar al te goed, doordat ons energieniveau op latere leeftijd afneemt en we sneller moe worden.

Bovendien produceren beschadigde mitochondriën abnormaal veel zogenaamde zuurstofradicalen, die op hun beurt de genen in de celkern beschadigen, veroudering versnellen en tevens leiden tot een veel hogere kans op kanker. Een fenomeen dat ik uitgebreid heb beschreven in mijn recente boek Kankervrij, (meer informatie over dit boek).

Nu blijkt dat we op vrij eenvoudige manieren de mitochondriën jong en gezond kunnen houden. Vooral het vermijden van hoge bloedsuikerspiegels en te hoge spiegels van de hormonen insuline en cortisol blijkt beschadigingen van de mitochondriën te voorkomen.

Ook worden je mitochondriën gezonder door je lichaam regelmatig te laten overschakelen van het verbranden van glucose naar vetzuren en ketonen. Dit doe je door koolhydraatarmer te eten en dagelijks kortdurend te vasten, door meer dan twaalf uur aaneengesloten niet te eten tussen avondeten en het ontbijt van de volgende dag.

Bovendien kun je meer mitochondriën in de cellen aanmaken door dagelijks voldoende te bewegen.

Onsterfelijkheid

Ondertussen heeft het onderzoek naar onsterfelijkheid van cellen en later op proefdieren, vooral door de bekende wetenschapper David Sinclair, auteur van het boek Langer gezond leven, al geleid tot een aantal levensverlengende stoffen die nu al beschikbaar zijn als supplement of medicijn.

Het is gebleken dat de combinatie van resveratrol en NMN (nicotinamide mononucleotide) effectief is om veroudering bij proefdieren af te remmen. Ook is gebleken dat het bekende geneesmiddel metformine, dat veel bij diabetes type 2 wordt voorgeschreven, een dergelijk effect heeft.

Op dit moment is het bij proefdieren aangetoonde effect overigens nog niet bij mensen aangetoond, maar toch heeft sinds de publicatie van het boek van Sinclair de verkoop van supplementen met resveratrol en NMN een hoge vlucht genomen.

In elk geval zijn de ouderdomsonderzoekers zelf al overtuigd.

Op een wetenschappelijk congres over veroudering werd de aanwezige geleerden gevraagd of er iemand in de zaal al dergelijke supplementen nam, waarna het merendeel van de aanwezigen bevestigend de vinger in de lucht stak. Ook Sinclair is druk in de weer om zelf zo lang mogelijk te leven.

Naast een leefstijl die ook ik graag aanbeveel, met dagelijkse lichaamsbeweging, verse koolhydraatarme voeding en een lange periode tussen diner en ontbijt, neemt hij zijn dagelijkse portie resveratrol, NMN en metformine. En toegegeven, Sinclair is ondertussen een midden-vijftiger die eruitziet alsof hij nauwelijks de veertig heeft bereikt.

We gaan in de komende jaren nog veel over levensverlenging vernemen. We staan aan de vooravond van echt revolutionaire doorbraken, omdat we beschadigd DNA zullen kunnen repareren en steeds meer de specifieke genen kunnen beïnvloeden die veroudering regelen.

Tegelijkertijd zal de discussie losbarsten over wat dit gaat betekenen voor de samenstelling van de bevolking en het aantal mensen, als een levensverwachting van ver boven de honderd de nieuwe standaard wordt. Om nog maar niet te spreken over wat er gebeurt als we ooit veroudering volledig kunnen stopzetten of mogelijk zelfs terugdraaien en we uiteindelijk zelf voor God kunnen spelen.

Voor nu is dat al dan niet aantrekkelijke toekomstmuziek.

Wat iedereen wel zou moeten aanspreken is dat je nu al zelf met betrekkelijk eenvoudige ingrepen in je leefstijl niet alleen meer jaren, maar vooral ook meer kwaliteit aan je leven kunt toevoegen.

 

Afbeelding afkomstig van Pixabay.

 

 

Onderwerpen van deze column:

 

2 Reacties

  1. Aaltjen

    Welke supplementen zijn aan te raden? Die laag radio’s ontstekingen en ook veroudering tegen gaan ?

    Antwoord
    • Aaltjen

      Ik bedoelde natuurlijk laag gradige ontstekingen

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

webredactie

webredactie

arts en auteur

William Cortvriendt (1956) heeft na het afronden van zijn artsenstudie bij verschillende medische organisaties directiefuncties vervuld. Ook werkte hij als consultant bij McKinsey & Company en werd een veelgevraagd adviseur.

Hij is tevens auteur van diverse bestsellers  over de relatie tussen leefstijl, gezondheid en ziekte. In 2015 schreef hij Hoe word je 100? over gezond oud worden dat in 2016 werd gevolgd door Hoe word je 100 het kookboek.  In Lichter (2017) behandelde hij overgewicht. 

In het nieuwe boek Kankervrij van William Cortvriendt wordt duidelijk uitgelegd wat kanker is, hoe het ontstaat, hoe we het in de meeste gevallen kunnen voorkomen, en wat we zelf kunnen bijdragen aan onze eigen strijd om kanker te overleven.

William is getrouwd en heeft drie volwassen kinderen. Hij woont en werkt in de Verenigde Staten, Spanje en Malta.

Heb je de smaak te pakken?

 

Bij kanker wordt vaak een belangrijk onderdeel van de behandeling gemist: leefstijl. In Het handboek bij kanker geeft William Cortvriendt praktische handvatten en begeleiding voor het gericht aanpassen van onze leefstijl.

23,99

Meer boeken van William Cortvriendt