Hoge bloeddruk? Zelf je bloeddruk verlagen

door | 29 november 2016 | Column William | 2 reacties

Een groot deel van de bevolking lijdt aan een te hoge bloeddruk.  Artsen behandelen hoge bloeddruk doorgaans met bloeddrukverlagende medicijnen.

Het kan echter anders zoals ook is aangetoond in de televisieserie Hoe word ik 100?

We kunnen de oorzaak van de hoge bloeddruk zelf aanpakken door onze voeding aan te passen. Snel verteerbare koolhydraten moeten we laten staan en deze moeten we vervangen door volvette en verse voeding.

Vaak daalt de bloeddruk dan al in een paar weken

Ook lichaamsbeweging, knoflook en dagelijks een stukje pure chocolade verlagen je bloeddruk.

Tijdens mijn studie geneeskunde werd ons geleerd dat bij het toenemen van de leeftijd steeds meer mensen aan hoge bloeddruk lijden en dat hiervoor bijna nooit een oorzaak wordt gevonden. De medische term voor dit fenomeen is zogenaamde ‘essentiële hypertensie’.

Wanneer er eenmaal hoge bloeddruk geconstateerd is, moet deze beslist omlaag worden gebracht. Zelfs een kleine stijging van de bloeddruk boven dat wat als normaal wordt beschouwd, blijkt in grote onderzoeken steeds weer gepaard te gaan met ernstig verhoogde risico’s op allerlei hart- en vaatziektes. Een hartaanval en een beroerte zijn verreweg de meest bekende.

Het is daarbij gebleken dat een succesvolle bloeddrukdaling met geneesmiddelen de verhoogde risico’s op hart- en vaatziektes gelukkig grotendeels wegneemt. Omdat er in 95 procent van de gevallen geen oorzaak voor de hoge bloeddruk wordt gevonden betekent de diagnose ook steeds dat de behandeling met geneesmiddelen eigenlijk altijd levenslang is. Deze geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk behoren daarmee tot de meest voorgeschreven en meest succesvolle medicijnen die de arts tot zijn beschikking heeft!

En nog steeds denken veel artsen dat de oorzaken voor hoge bloeddruk onbekend zijn en dat het daarom niet te voorkomen of permanent te genezen is. Maar is dat wel zo?

Met de jaren stijgt onze bloeddruk

Het blijkt dat tijdens ons leven de bloeddruk geleidelijk toeneemt en dat ongeveer 50 procent van alle vijftigplussers last heeft van een te hoge bloeddruk – een percentage dat oploopt tot boven de 75 procent bij 75-plussers.

Merkwaardig is dat deze hoge percentages alleen worden waargenomen in de westerse maatschappijen en niet of veel minder bij andere culturen. De laatste decennia is steeds meer onderzoek beschikbaar gekomen over de oorzaken van hoge bloeddruk, het voorkomen daarvan en het succesvol behandelen, waarbij het veranderen van bepaalde levensgewoonten een belangrijk aspect is.

De meeste mensen hebben wel gehoord dat zout een belangrijke veroorzaker is van een hoge bloeddruk. En inderdaad verhoogt langdurig en overmatig consumeren van zout de bloeddruk. Dat is echter niet de belangrijkste oorzaak.

De belangrijkste oorzaak van hoge bloeddruk: overmatige consumptie van suiker en overige snel verteerbare koolhydraten

Deze koolhydraten zijn na de vertering verantwoordelijk voor een snelle stijging van de glucosespiegel in het bloed (ook wel bloedsuiker genoemd). Glucose is een stofje dat zich graag bindt aan allerlei eiwitten in het lichaam zoals collageen en elastine. Deze twee eiwitten bevinden zich overal in ons lichaam waar stevigheid en elasticiteit zijn vereist, zoals in onze huid, in het kraakbeen van onze gewrichten en ook in de wanden van onze bloedvaten.

Het vervelende is dat wanneer glucose zich aan deze eiwitten bindt, ze geleidelijk aan hun elastische en stevige eigenschappen verliezen. Dit kunnen we aan onze huid zien doordat deze rimpelig en dunner wordt; daarnaast slijt het kraakbeen in onze gewrichten sneller waardoor we stijve en pijnlijke gewrichten krijgen.

In de wanden van onze bloedvaten zorgen de hoge glucosespiegels ervoor dat de elastische eigenschappen langzamerhand verloren gaan waardoor deze bloedvaten star worden en de bloeddruk vervolgens ook steeds verder stijgt.

Tips om je bloeddruk te verlagen

Als glucose de boosdoener is, zou dit betekenen dat als we minder suiker en koolhydraten eten, we ook minder problemen met de bloeddruk hebben.

En inderdaad, veel onderzoeken tonen aan dat de kans op een hoge bloeddruk belangrijk kan worden verlaagd door te stoppen met het eten van suiker en een groot deel van de overige koolhydraten te vervangen door verse groenten, fruit, noten, eieren en wit vlees zoals gevogelte en vis. Ook blijkt dat door deze dieetmaatregelen een al bestaande hoge bloeddruk belangrijk kan dalen en vaak volledig normaal kan worden.

Eveneens is aangetoond dat lichaamsbeweging onze bloeddruk verder doet dalen, net als de dagelijkse consumptie van een klein stukje pure chocolade van slechts 10 gram. Voor de liefhebbers is het ook niet onbelangrijk dat het dagelijks gebruik van knoflook een belangrijke daling van een te hoge bloeddruk tot gevolg heeft.

Al met al zijn dit instrumenten die samen voor een veel betere conditie van onze bloedvaten kunnen zorgen en vaak de bloeddruk dermate doen dalen dat veel minder geneesmiddelen nodig zijn en zelfs vaak totaal kunnen worden gestopt. Het verloop van je bloeddruk kan desgewenst zelf worden bijgehouden. Er zijn tegenwoordig goede bloeddrukmeters te koop waarmee je de bloeddrukdaling prima thuis kunt bijhouden.

 

Onderwerpen van deze column:

 

2 Reacties

 1. Dorien Obdeijn

  Hallo, dit aan de lijve ondervonden. 15 jaar medicatie geslikt en nu helemaal zonder!!!
  Mijn naam is Dorien, 54 jaar 166 cm lang en een half jaar geleden nog 72 kilo. Ik was het zat, er moest iets gebeuren. Nu koolhydraatbeperkt eten en 16 kilo eraf. Super blij. Sporten doe ik mijn hele leven al en toch kwamen de kilo’s eraan en medicatie verhoging. Nu vrij van extra kilo’s en medicatie! Ik vind het nog steeds bijzonder dat je dit door gezonde voeding kan overkomen!

  Antwoord
  • Nelly

   Blij dat ik dit boek heb gelezen. Snap niet dat vandaag gewoon weer in de krant staat dat je zo min mogelijk vet moet eten, terwijl Willuam Cortvrient juist zegr dat roomboter en verzadigde vetten juist nodig zijn. Ook oorverdovend stil bij de Hartstichting. Zouden dit dan toch weer de financiele belangen van de industrie zijn. Ik kies ondanks alle weerstand toch voor de methode Cortvrient!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

William Cortvriendt

William Cortvriendt

arts en auteur

William Cortvriendt (1956) heeft na het afronden van zijn artsenstudie bij verschillende medische organisaties directiefuncties vervuld. Ook werkte hij als consultant bij McKinsey & Company en werd een veelgevraagd adviseur.

Hij is tevens auteur van diverse bestsellers  over de relatie tussen leefstijl, gezondheid en ziekte. In 2015 schreef hij Hoe word je 100? over gezond oud worden dat in 2016 werd gevolgd door Hoe word je 100 het kookboek.  In Lichter (2017) behandelde hij overgewicht. 

In het nieuwe boek Kankervrij van William Cortvriendt wordt duidelijk uitgelegd wat kanker is, hoe het ontstaat, hoe we het in de meeste gevallen kunnen voorkomen, en wat we zelf kunnen bijdragen aan onze eigen strijd om kanker te overleven.

William is getrouwd en heeft drie volwassen kinderen. Hij woont en werkt in de Verenigde Staten, Spanje en Malta.

Heb je de smaak te pakken?

 

Bij kanker wordt vaak een belangrijk onderdeel van de behandeling gemist: leefstijl. In Het handboek bij kanker geeft William Cortvriendt praktische handvatten en begeleiding voor het gericht aanpassen van onze leefstijl.

23,99

Meer boeken van William Cortvriendt