Een pondje E-nummers? Nee dank u

door | 10 juni 2017 | Column William | 0 Reacties

In een nieuw boek neemt NRC-columnist Rosanne Hertzberger het op voor E-nummers in voedsel. Ze voert de verkeerde discussie: het gaat namelijk niet om E-nummers, maar om de ziekmakende voeding waaraan deze stoffen zijn toegevoegd.

Recent is er een veelbesproken boek uitgegeven met de titel Ode aan de E-nummers. Hierin neemt microbiologe Rosanne Hertzberger het op voor deze toevoegingen aan onze moderne industrieel bereide voeding.

De E-nummers in ons voedsel worden namelijk al jarenlang onder vuur genomen en als ongezond betiteld, onder meer door de vele zogenaamde foodbloggers.

Zijn E-nummers wel zo slecht?

E-nummers zijn hulpstoffen die door de EU zijn goedgekeurd. Ze worden toegevoegd aan industrieel bewerkte voeding, bijvoorbeeld om deze een aantrekkelijke kleur te geven, de smaak te versterken of de houdbaarheid te verbeteren.

Sommige van deze E-nummers zijn kunstmatig, sommige komen ook als zodanig voor in de natuur, zoals melkzuur (E270), vitamine C (E300) en vitamine E (E307) of azijnzuur (E260). De kritiek op diverse E-nummers spitst zich toe op de mogelijke toxiciteit, en vooral op het feit dat ze niet natuurlijk zijn, maar chemisch gefabriceerd – dit geldt bijvoorbeeld voor toegevoegde vitamine C en E. Daardoor zouden deze stoffen andere eigenschappen hebben dan wanneer ze in verse voeding zitten.

Een van de beruchtste E-nummers is mononatriumglutamaat (E621), dat gebruikt wordt als smaakversterker in Aziatische gerechten, maar ook in worsten, zoutjes en bouillon. In diverse gerenommeerde medische tijdschriften is gesuggereerd dat dit middel ongewenste bijwerkingen heeft, zoals hoofdpijn en hartkloppingen, maar deze zijn nooit echt bewezen. Ook voor de mogelijk nadelige invloeden van vele andere E-nummers zijn eigenlijk nooit bewijzen gevonden.

In haar boek betoogt Hertzberger daarom dat de toevoeging van E-nummers aan onze voeding helemaal niet schadelijk of ongezond is, zoals al die door haar getypeerde ‘kruidenvrouwtjes’ in hun blogs beweren.

Natuur

Het is duidelijk dat Hertzberger grote kennis heeft over E-nummers, maar ze voert de zoveelste discussie over het verkeerde onderwerp. Waar het namelijk over dient te gaan, is of de voedingsproducten waar de E-nummers in zijn verwerkt, gezond zijn.

En dat is meestal niet het geval.

Meer en meer onderzoeken laten namelijk zien dat niet zozeer de E-nummers ongezond zijn, maar juist de overige ingrediënten – waar deze E-nummers doorheen zijn geklutst om het industriële voedingsproduct te maken.

Dit lijkt in niets meer op voedsel dat de natuur voortbrengt. Aan dat laatste heeft ons lichaam zich gedurende miljoenen jaren evolutie kunnen aanpassen; aan industriële voeding niet.

“Er wordt afscheid genomen van alle industrieel gefabriceerde voeding, of dit nu margarine betreft, vetarme of halfvolle producten, verpakt in blik, fles, of potje en opgeleukt met wat voor door Hertzberger aanbeden E-nummers dan ook.”

Het eindresultaat is namelijk over het algemeen arm aan vezels, omega 3-vetzuren, verzadigde vetten en diverse zogenaamde micronutriënten, waartoe ook vitaminen en mineralen behoren. En het zit juist vol met goedkope omega 6-vetzuren en snel verteerbare koolhydraten zoals suiker.

Gepubliceerde onderzoeken laten in toenemende mate zien dat juist deze industriële voeding aan de basis ligt van de vele chronische aandoeningen waar inmiddels een op de drie Nederlanders aan lijdt.

Negentien miljard euro per jaar

Hertzberger is helaas niet de enige die haar best doet vragen te beantwoorden die niet over het werkelijke probleem gaan. Zo draaiden de verkiezingsdebatten over de gezondheidszorg voornamelijk om het hete hangijzer van het verplichte eigen risico van de zorgverzekering. Deze discussie ging dus niet over onze gezondheid, maar uitsluitend over de vraag of de kosten van het ziek zijn linksom of rechtsom zouden worden betaald.

De echt relevante vraag die niet werd gesteld, luidt namelijk: “Hoe kunnen we de Nederlandse bevolking gezond houden, en hoe kunnen we het reeds chronisch zieke deel van de bevolking weer gezond(er) maken?”

De moderne wetenschap laat namelijk al jaren zien wat we wel en niet moeten doen om gezond te blijven of om bij ziekte weer gezond te worden. Als die aanbevelingen werden opgevolgd, zouden de kosten voor de gezondheidszorg aantoonbaar met vele miljarden omlaag kunnen, elk jaar weer.

Voormalig minister van Volksgezondheid Ab Klink heeft in een rapport becijferd dat alleen al de kosten van de ondertussen meer dan één miljoen diabetespatiënten in 2020 kunnen oplopen tot negentien miljard euro per jaar!

Dat achter die geweldige kosten ook een hoop chronisch menselijk leed schuilgaat, hoef ik nauwelijks uit te leggen.

Afscheid van industrieel gefabriceerde voeding

Ondertussen is een aantal enthousiaste artsen – waaronder ikzelf – de recente wetenschap in de praktijk gaan toepassen. We behandelen patiënten (met vaak ernstige chronische aandoeningen, zoals een combinatie van obesitas, hoge bloeddruk, slechte cholesterolwaarden, nierfalen, gewrichtsklachten, diabetes type 2 en hartklachten) met uitsluitend verse, volvette en koolhydraatarme voeding.

Er wordt afscheid genomen van alle industrieel gefabriceerde voeding, of dit nu margarine betreft, vetarme of halfvolle producten, verpakt in blik, fles, of potje en opgeleukt met wat voor door Hertzberger aanbeden E-nummers dan ook. Als deze chronisch zieke mensen daarentegen weer gewoon voeding gaan eten zoals de natuur die voortbrengt, worden hun welvaartsziekten teruggedrongen. Vaak genezen zij hier zelfs van.

Hertzberger

Ondertussen zijn er in Nederland al meer dan honderd patiënten op deze manier behandeld en in de VS enkele duizenden. En de resultaten zijn spectaculair, zoals u ook zelf in de tv-serie Hoe word ik 100 (meer informatie over dit programma vind je hier) heeft kunnen zien. Diabetes verdwijnt, de overtollige kilo’s vliegen eraf, gewrichtsklachten nemen af, nierfalen verdwijnt, de cholesterol en andere bloedwaarden worden weer normaal, men voelt zich weer gezond en de meeste geneesmiddelen kunnen de prullenbak in.

Maar ik ben realist genoeg om te beseffen dat politici nog wel even zullen doorgaan met discussiëren over de antwoorden op verkeerde en vaak irrelevante vragen.

Mevrouw Hertzberger weet veel, misschien wel bijna alles van E-nummers. Maar van de ziekmakende effecten van de voeding waar de door haar aanbeden E-nummers doorheen worden geklutst, weet ze helaas niet al te veel af. Eigenlijk helemaal niets.

Afbeelding door Kira Hoffmann van Pixabay.

 

 

Onderwerpen van deze column:

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

William Cortvriendt

William Cortvriendt

arts en auteur

William Cortvriendt (1956) heeft na het afronden van zijn artsenstudie bij verschillende medische organisaties directiefuncties vervuld. Ook werkte hij als consultant bij McKinsey & Company en werd een veelgevraagd adviseur.

Hij is tevens auteur van diverse bestsellers  over de relatie tussen leefstijl, gezondheid en ziekte. In 2015 schreef hij Hoe word je 100? over gezond oud worden dat in 2016 werd gevolgd door Hoe word je 100 het kookboek.  In Lichter (2017) behandelde hij overgewicht. 

In het nieuwe boek Kankervrij van William Cortvriendt wordt duidelijk uitgelegd wat kanker is, hoe het ontstaat, hoe we het in de meeste gevallen kunnen voorkomen, en wat we zelf kunnen bijdragen aan onze eigen strijd om kanker te overleven.

William is getrouwd en heeft drie volwassen kinderen. Hij woont en werkt in de Verenigde Staten, Spanje en Malta.

Heb je de smaak te pakken?

 

Bij kanker wordt vaak een belangrijk onderdeel van de behandeling gemist: leefstijl. In Het handboek bij kanker geeft William Cortvriendt praktische handvatten en begeleiding voor het gericht aanpassen van onze leefstijl.

23,99

Meer boeken van William Cortvriendt