Plofkop

door | 13 januari 2017 | Column William | 4 reacties

Op eerste kerstdag werd ik zoals iedereen wakker met het nieuws dat George Michael op slechts 53-jarige leeftijd plotseling was overleden ten gevolge van hartfalen.

George Michael was ongetwijfeld een van de meest getalenteerde musici van de afgelopen decennia die bovendien fantastisch kon zingen, ook als het om composities van anderen ging. Iedereen die zijn indrukwekkende liveversies van Queen’s ‘Somebody to love’ en Elton John’s ‘Goodbey yellow brick road’ heeft gehoord zal dit beamen.

George Michael overleden aan slechte voeding?

De gezondheid van George Michael was al een paar jaar eerder in het nieuws vanwege een levensgevaarlijke longontsteking, maar verder hoorden we niet veel meer over hem. Tot eerste kerstdag dus. Nog diezelfde dag verschenen op het internet vrij recente foto’s van hem waarna ik het meteen wist: George Michael was overleden aan de gevolgen van chronische voedselvergiftiging door verkeerde voeding! Hij zag er dik en vermoeid uit met een bijna onherkenbaar, ernstig opgeblazen gezicht. Wat was hier aan de hand?

George Michael leed bijna zeker aan het zogenaamde metabool syndroom. Dat is de benaming die medici tegenwoordig gebruiken voor een stofwisselingsstoornis met een combinatie van allerlei symptomen zoals verstoorde bloedwaarden van suiker, cholesterol en triglyceriden, verhoogde bloeddruk en veelal overgewicht. Meestal gaat dit gepaard met een toegenomen buikomvang, verminderde weerstand tegen infecties en een overigens meestal niet genoemd gezwollen gezicht. Lezers van mijn boeken zullen weten dat de diepere oorzaak ligt in het totaal uit balans zijn van het voedingspatroon door de consumptie van te veel industrieel bereide voeding en te weinig verse voeding. Daardoor ontstaat een tekort aan natuurlijke vetten en krijgt het lichaam juist te veel suiker en overige koolhydraten binnen.

Vers, vetrijk en koolhydraatarm

Door de combinatie van een te hoog bloedsuiker en daardoor het hoge gehalte aan insuline worden zout en vocht vastgehouden, wat een van de verklaringen is voor de vaak gevonden hoge bloeddruk en het gezwollen gezicht. Wanneer mensen vervolgens overstappen op verse, vetrijke en koolhydraatarme voeding treedt bijna altijd binnen twee weken bloeddrukverlaging op met een onmiddellijk verlies aan (overtollig) gewicht van meerdere kilo’s. Dit komt vooral door het snelle verlies van het teveel aan zout en water en (nog) niet zozeer door de pas later optredende afname van vetweefsel.

Ook de deelnemers aan de tv-serie Hoe word ik 100 leden allemaal in meer of mindere mate aan het metabool syndroom. Net als twee derde van de Amerikaanse volwassenen en ongeveer de helft van de Nederlandse en Belgische bevolking! Na zijn succesvolle behandeling drukte deelnemer John van der Heiden het kernachtig uit met de volgende woorden:

‘Ik wil nooit meer zo’n plofkop hebben als vroeger!’

John is ondertussen van zijn vele symptomen verlost waaronder hoge bloeddruk, cholesterol, pijnklachten en diabetes. In het filmpje hieronder vertelt hij erover.

Waarschijnlijk heeft hij het nooit geweten

Helaas is George Michael er waarschijnlijk nooit op gewezen hoe betrekkelijk eenvoudig hij van zijn gezwollen uiterlijk en alle andere onderliggende symptomen af had kunnen komen. En waarmee ook zijn plotselinge hartfalen bijna zeker voorkomen had kunnen worden. Hij had in dat geval waarschijnlijk nog decennialang kunnen genieten van zijn uitzonderlijke talenten en verworven rijkdom.

 

 

 

Onderwerpen van deze column:

 

4 Reacties

 1. Bianca Smit

  Belachelijk dat je een diagnose denkt te moeten stellen bij iemand alleen op basis van een (bewerkte?)foto. Daarbij doen mensen dit soms ook min of meer bewust en weet hij echt wel waar hij mee bezig is geweest, hij was niet zwakbegaafd. Ik vind je dieet- ideeën ok, maar je moet niet alle nieuws willen ombuigen voor je eigen reclame.
  Daarbij weet jij helemaal niet of hartfalen werkelijk de oorzaak was.

  Antwoord
  • Marjolein

   Helemaal mee eens! Waarschijmlijk was het GM niet eens op die ene foto die gepubliceerd is. Ik meld me meteen weer af voor de nieuwsbrief als ik nog meer van dit soort enge “reclame” tegenkom!

   Antwoord
  • Jan

   Vreemd verhaal: eerst kraak u de auteur af op zijn diagnose en vervolgens geeft u zelf een diagnose door te zeggen dat hij weet waar hij mee bezig is en niet zwakbegaafd is. Ik kan vast stellen dat u niet weet waar over u praat en maar wat brabbelt.

   Antwoord
 2. Jolanda

  Ik weet hoe belangrijk het is voor het hart om goede voeding te eten . Ik heb medicijnen tegen hartfalen en een betablokker. Als ik eet wat ik normaal at krijg ik ook een dikker hoofd, word ik benauwd en gaat mijn bloeddruk omhoog … Ik krijg pijn in mijn benen omdat elke cel zich vult met vocht en dat gaat knellen in mijn lichaam . Als ik me op mijn goede voeding richt en ik hou me aan mijn soort van dieet van puur eten zonder suiker en makkelijke koohydraten , blijf ik veelvuldig plassen en word mijn hoofd minder dik binnen 10 dagen . Ik voel me dan ook veel beter . Ik probeer me aan deze voeding te houden , soms lukt dat niet en val ik weer terug …. Dan heb ik het zwaar te verduren en als het te lang duurt kom ik mezelf weer tegen . Nu zit ik weer op het goede pad en ik probeer me daarop te houden . Ik zie deze column niet als reclame omdat ik het zo voel en ervaar jammergenoeg .

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hoe word je 100 column Cortvriendt Kennedy en Nixon | Hoe word je 100? - […] Vervolgens kreeg ik van een paar lezers de enigszins verontwaardigde reactie dat het niet mogelijk is om op basis…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

William Cortvriendt

William Cortvriendt

arts en auteur

William Cortvriendt (1956) heeft na het afronden van zijn artsenstudie bij verschillende medische organisaties directiefuncties vervuld. Ook werkte hij als consultant bij McKinsey & Company en werd een veelgevraagd adviseur.

Hij is tevens auteur van diverse bestsellers  over de relatie tussen leefstijl, gezondheid en ziekte. In 2015 schreef hij Hoe word je 100? over gezond oud worden dat in 2016 werd gevolgd door Hoe word je 100 het kookboek.  In Lichter (2017) behandelde hij overgewicht. 

In het nieuwe boek Kankervrij van William Cortvriendt wordt duidelijk uitgelegd wat kanker is, hoe het ontstaat, hoe we het in de meeste gevallen kunnen voorkomen, en wat we zelf kunnen bijdragen aan onze eigen strijd om kanker te overleven.

William is getrouwd en heeft drie volwassen kinderen. Hij woont en werkt in de Verenigde Staten, Spanje en Malta.

Heb je de smaak te pakken?

 

Bij kanker wordt vaak een belangrijk onderdeel van de behandeling gemist: leefstijl. In Het handboek bij kanker geeft William Cortvriendt praktische handvatten en begeleiding voor het gericht aanpassen van onze leefstijl.

23,99

Meer boeken van William Cortvriendt