De kerstmaaltijd is vaak de gezondste maaltijd van het jaar

door | 22 december 2016 | Column William | 0 Reacties

Elk jaar opnieuw zien we dezelfde artikelen opduiken over het schuldgevoel dat we zouden moeten hebben over onze kerstmaaltijd en hoe we het daardoor aangekomen gewicht in het nieuwe jaar in de sportschool of met een dieet kunnen kwijtraken.

Wat zijn we met zijn allen gehersenspoeld door deze en andere onzin over onze voeding! Ik zal uitleggen waarom we juist veel gezonder worden en vele chronische ziektes kunnen genezen als we het hele jaar eten alsof het kerst is.

Overgewicht en andere welvaartsziekten

Dat onze dagelijkse voeding is ontspoord beseft iedereen wel. Intussen heeft de helft van alle volwassenen last van overgewicht en niet helemaal toevallig lijden ook 8 miljoen Nederlanders aan chronische welvaartsziekten die met medicijnen niet beter worden. Hoe anders verliep het met de deelnemers aan de tv-serie Hoe word ik 100 die in een aantal maanden met andere voeding hun overgewicht, hoge bloeddruk, verkeerde cholesterol, gewrichtspijnen en diabetes kwijtraakten. En hoe dan wel?

Door elke dag te eten alsof het kerst is!

De afgelopen vijftig jaar hebben onze overheden en officiële medische instanties ons op basis van slecht en soms zelfs onbestaand onderzoek gewaarschuwd voor de gevolgen van de in onze voeding aanwezige natuurlijke vetten. Vetten die ons in de natuur gedurende miljoenen jaren hebben gevoed en waarmee we uiteindelijk succesvol zijn geëvolueerd tot mensen. Het resultaat van deze voedingsadviezen was in elk land waar deze zijn doorgevoerd steeds weer hetzelfde: een onmiddellijke toename van overgewicht, gevolgd door diabetes, kanker en allerlei vroege symptomen van hart- en vaatziektes zoals hoge bloeddruk en verkeerd cholesterol. De natuurlijke vetten en smaakstoffen die zich vooral in dierlijke vetten bevinden worden in de fabriek uit onze voeding gehaald en vervangen door ongezonde vetten (zoals zonnebloemolie), kunstmatige smaakstoffen, zout, suiker en andere snel verteerbare koolhydraten.

Tijdens kerst durven we wel van eten te genieten

Hoe anders is het met kerst. Geen snelle voeding uit pakjes of blik, geen chemisch bereide margarines en bakolies en geen goedkope worsten met nauwelijks echt vlees. We koken eindelijk zelf en gebruiken daarvoor verse ingrediënten zoals vlees, vette vis, groenten, paddenstoelen, vers fruit, eieren en noten. We gebruiken voor die ene keer nu eens niet magere industriële producten, maar we durven te genieten van volle room, boter en vette kaas. En laat dit nu precies het algemene voorschrift zijn waarmee we ondertussen een dossier hebben opgebouwd van meer dan honderd mensen die zijn genezen van hun welvaartsziekten.

Kortom, geniet volop met kerst. Kook thuis met verse producten die vol zitten met natuurlijke dierlijke vetten en laat de koolhydraten die overvloedig aanwezig zijn in voorbewerkte voeding zo veel mogelijk staan. Of beter nog: zet die pakjes en blikken met industrieel bereide voeding en smeersels bij het chemisch afval. In Hoe word je 100 – het kookboek. treft je een overvloed aan recepten aan waarmee het elke dag weer een beetje kerst is. Niet toevallig zijn dat ook nog eens exact dezelfde recepten die van chronisch zieke mensen met overgewicht zoals John, Ria, Gelein, Marian, Caroline en Lesley weer slanke en gezonde mensen hebben gemaakt. Vrij van welvaartsziekten en met veel minder medicijnen.

In het onderstaande filmpje zie je een prachtig verslag van hoe het met John gaat, enige maanden na de opnames van de tv-serie Hoe word ik 100.

Ik wens iedereen een mooie kerst met uiteraard een heerlijke kerstmaaltijd!

William

 

 

Heeft u ook zo’n zin in de kerst?

Put inspiratie uit een mooi, praktisch en gezond kookboek! Alle recepten die te zien zijn in het televisieprogramma Hoe word ik 100? staan ook in het Hoe word je 100 kookboek.

 

Onderwerpen van deze column:

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

William Cortvriendt

William Cortvriendt

arts en auteur

William Cortvriendt (1956) heeft na het afronden van zijn artsenstudie bij verschillende medische organisaties directiefuncties vervuld. Ook werkte hij als consultant bij McKinsey & Company en werd een veelgevraagd adviseur.

Hij is tevens auteur van diverse bestsellers  over de relatie tussen leefstijl, gezondheid en ziekte. In 2015 schreef hij Hoe word je 100? over gezond oud worden dat in 2016 werd gevolgd door Hoe word je 100 het kookboek.  In Lichter (2017) behandelde hij overgewicht. 

In het nieuwe boek Kankervrij van William Cortvriendt wordt duidelijk uitgelegd wat kanker is, hoe het ontstaat, hoe we het in de meeste gevallen kunnen voorkomen, en wat we zelf kunnen bijdragen aan onze eigen strijd om kanker te overleven.

William is getrouwd en heeft drie volwassen kinderen. Hij woont en werkt in de Verenigde Staten, Spanje en Malta.

Heb je de smaak te pakken?

 

Bij kanker wordt vaak een belangrijk onderdeel van de behandeling gemist: leefstijl. In Het handboek bij kanker geeft William Cortvriendt praktische handvatten en begeleiding voor het gericht aanpassen van onze leefstijl.

23,99

Meer boeken van William Cortvriendt