Mijn moeder wordt deze maand 100 jaar en daar sta ik graag bij stil, als ode aan mijn moeder, maar ook zodat we er lering uit kunnen trekken.

Mijn ouders zijn geboren in 1919 en 1920, hebben altijd zelfstandig kunnen wonen en zijn tot op hoge leeftijd gezond gebleven waarbij mijn vader vorig jaar vrij plotseling overleed aan de gevolgen van een longontsteking. Dat het gezond oud worden in de genen zit van mijn ouders heb ik daarbij al ontelbare keren gehoord. Maar is dat wel zo?

Zit het in de genen?

Mijn moeder was de oudste van 10 kinderen waarvan naast mijn moeder alleen haar jongste zus nog in leven is. Haar overige broers en zussen zijn allemaal overleden op vaak (te) jonge leeftijd aan ziekten die we allemaal goed kennen zoals kanker en hart- en vaatziekten. Ook de vijf broers en zussen van mijn vader overleden op een vroegere leeftijd dan hijzelf. Misschien waren er toch andere redenen voor de buitengewone gezondheid van mijn ouders dan alleen hun genen.

Wat speciaal is aan mijn ouders is dat ze altijd juist zo gewoon en onopvallend zijn geweest. Mijn vader was een enthousiaste boer en zijn dagelijkse werk was wat hem het meest plezierde. Van het voorjaar tot aan de herfst zorgde hij voor de gewassen en in de winter was hij bezig met het onderhouden en repareren van zijn landbouwmachines. Mijn moeder deelde zijn enthousiasme voor de boerderij en haar bloemen- en groentetuin. Nooit heb ik mijn ouders laat naar bed zien gaan, overmatig zien eten of drinken en nooit hadden zij last van overgewicht.

Gezonde levensstijl

In tegendeel, mijn ouders waren altijd in goede lichamelijke conditie door hun dagelijkse werkzaamheden op de boerderij. Hun maaltijden bestonden doorgaans uit heel gewone zaken zoals volkorenbrood, volle melkproducten, aardappelen, kip en varkensvlees door de week, vis op vrijdagen, biefstuk op zondag en altijd veel, heel veel verse groenten uit de eigen groetentuin. Af en toe bezochten ze wel eens een restaurant, maar de veelgehoorde opmerking was dat het eten thuis toch lekkerder was.

Vooral mijn moeder had een heel pragmatische manier om met ongewenste stress en teleurstellingen om te gaan. Altijd had zij wel een Plan B beschikbaar onder het motto dat als het niet kon zoals het moest, het dan maar moest zoals het kon.

Onderzoek toont aan dat de kenmerken van die leefstijl inderdaad de sleutel vormen om gezond te blijven en erg oud te kunnen worden

Rijk sociaal leven

Ondanks dat het leven van mijn ouders op deze manier saai lijkt, hadden ze geen eentonig leven. Mijn ouders hadden een rijk sociaal leven met nauwe familiebanden en vele vrienden vooral in de lokale landbouwgemeenschap. Na hun pensioen reisden mijn ouders de hele wereld over, waarbij ze de kans kregen de vele wereldwonderen met eigen ogen te aanschouwen. Ook ontwikkelden ze een passie voor fietsen, wandelen en zwemmen, waarvan ze nagenoeg elke dag wel één activiteit ondernamen.

Het is mij als medicus vooral het laatste decennium duidelijk geworden dat het verhaal van mijn ouders niet toevallig is. In de tussentijd zijn er namelijk gebieden op aarde ontdekt die de Blauwe Zones worden genoemd waar de mensen bijzonder oud worden en op dezelfde manier blijken te leven als mijn ouders. Daarnaast worden er in hoog tempo onderzoeken gepubliceerd die aantonen dat de kenmerken van die leefstijl inderdaad de sleutel vormen om gezond te blijven en erg oud te kunnen worden.

De belangrijkste elementen zijn dingen die voor ons allemaal herkenbaar zijn en in principe ook in te passen in ons dagelijkse leven zoals aandacht voor familie en vrienden, het eten van verse onbewerkte voeding, vermijden van chronische stress, matig alcohol en niet roken, een dagelijkse wandeling van minstens een half uur en niet te vergeten, het altijd hebben van een doel in je leven.

Doel in je leven

Na de dood van mijn vader is het leven van mijn moeder behoorlijk veranderd. Ze mist zijn levendigheid en dat ze er samen met de auto nog geregeld op uit gingen om ergens een kopje koffie te drinken, bij familie of vrienden langs te gaan of om zomaar even de gewassen te bekijken op de boerderijen in de omgeving. Ondanks dat mijn moeder in de watten wordt gelegd door iedereen die haar kent en door de dagelijkse thuishulp gewoon in haar huis kan blijven wonen is de rijkdom uit haar leven verdwenen.

Nu mijn vader haar liefde, aandacht en zorg niet meer nodig heeft is er geen echt doel meer in haar leven. Maar behalve dat ze lichamelijk nog gezond is blijft ze ook geestelijk sterk. Ze praat ook regelmatig over de dood. Mijn moeder kan terugzien op een voltooid leven en ze is er zich elke dag van bewust dat het goed is geweest. Zoals haar man is heengegaan wil zij eigenlijk ook. Zonder pijn en zonder lijden, het liefst dat ze op een avond naar bed gaat en niet meer wakker wordt.

Mijn moeder ziet vooruit naar het feest van haar honderdste verjaardag. Ze zal mijn vader op die dag zeer missen, maar mijn moeder is gelovig en weet dat het vast geen jaren meer zal duren voordat ze opnieuw met mijn vader herenigd zal zijn.