Wuhan, China. November 2019

door | 15 januari 2021 | Verbeter je weerstand | 0 Reacties

Op 1 december 2019 werden bij een man in de miljoenenstad Wuhan symptomen geconstateerd die een nieuwe vorm van virale longontsteking deden vermoeden. Al snel doken er in Wuhan meer vergelijkbare ziektegevallen op, die snel opliepen naar 266 gevallen op 31 december.

Het bleek dat we met een geheel nieuw virus te maken hadden dat behoort tot de SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) familie van de grote groep Corona-virussen. De naam als Corona is afgeleid van de vorm van het virus, die door de vele uitsteeksels op een kroon lijkt. De term ‘Corona-virus’ is dus een naam die naar een hele serie virussen kan verwijzen. De momenteel gehanteerde benaming van het virus is Covid-19 waarbij het getal naar het ontdekkingsjaar 2019 verwijst. Wetenschappers gebruiken overigens ook wel de benaming SARS-CoV-2.

Volgens de Chinese autoriteiten was een deel van de ziektegevallen terug te leiden naar een bezoek aan een markt waar levende dieren werden verkocht en/of geslacht. De gedachte was dat een bepaald virus op deze markt van dier op mens zou zijn overgesprongen. Dit werd echter in eerste instantie ontkend door dezelfde Chinese autoriteiten toen tests lieten zien dat het virus niet bij dieren op de markt kon worden gevonden, waardoor het minder waarschijnlijk werd dat de markt de bron was van de uitbraak.

Op 28 december 2019 werd door een Chinees laboratorium gemeld dat de oorzaak van de nieuwe vorm van longontsteking een nieuw virus was, behorende tot de groep van Coronavirussen. Dit werd echter in eerste instantie opnieuw door de Chinese regering ontkend. De arts Li Wenliang die zijn collega-artsen waarschuwde voor deze nieuwe infectieuze virusziekte, werd op 3 januari 2020 opgepakt wegens het verspreiden van valse informatie en overleed korte tijd daarna zelf aan de gevolgen van de opgelopen infectie met Covid-19.

Hoewel verschillende Amerikaanse regeringsbronnen al spoedig de informatie verspreidden dat Covid-19 mogelijk een experimenteel synthetisch virus betrof dat ontsnapt zou zijn uit een Chinees laboratorium, is hiervoor nooit enig bewijs geleverd.

De meest waarschijnlijke verklaring is dat Covid-19 een natuurlijke oorsprong heeft bij vleermuizen en daarna is overgesprongen op andere dieren. Vervolgens zou de overdracht op mensen hebben plaatsgevonden door het slachten van deze dieren voor humane consumptie op de eerdergenoemde markt in Wuhan. Uiteindelijk is gebleken dat tweederde van de Covid-19-ziektegevallen in december 2019 een directe of indirecte link hadden met deze markt. Onderzoek toonde verder aan dat het in eerste instantie niet als Covid-19 herkende ziektegeval waarschijnlijk al op 7 november 2019 in China had plaatsgevonden.

Latere analyses van afvalwater in Turijn en Milaan toonden overigens aan dat medio december het virus zich al wereldwijd aan het verspreiden was. Ook in Frankrijk werd (achteraf) in bloedmonsters van december 2019 antilichamen tegen Covid-19 aangetroffen bij een man die niet kort daarvoor had gereisd, en dus de infectie in Frankrijk van iemand anders had opgelopen.

 

 

Onderwerpen van deze column:

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

William Cortvriendt

William Cortvriendt

 

De webredactie is verantwoordelijk voor het ‘Hoe word je 100’ blog over gezonde voeding en gezonde leefstijl.

Heb je de smaak te pakken?

 

Verbeter je weerstand tegen corona is een actieboek tegen Covid-19 en de volgende pandemieën dat William Cortvriendt gratis beschikbaar stelt. Iedereen heeft er immers mee te maken.

Verbeter je weerstand tegen corona is een actieboek tegen Covid-19 en de volgende pandemieën dat William Cortvriendt gratis beschikbaar stelt. Iedereen heeft er immers mee te maken.

29,95

Meer boeken van William Cortvriendt

Verbeter je weerstand tegen corona

Voorwoord

Ik schrijf al bijna tien jaar over het belang van leefstijl voor onze gezondheid en levensverwachting. Ondertussen beseffen we dat ook de ernst van de Corona pandemie sterk samenhangt met onze leefstijl. Kortweg gezegd, onze leefstijl bepaalt hoe goed onze weerstand is en die bepaalt in sterke mate of we ziek worden door het Covid-19 virus en of we snel en volledig herstellen, of juist niet en we mogelijk zelfs overlijden.

Ik heb gemeend dat het mijn plicht is om de relevante wetenschap over leefstijl en de corona pandemie in een toegankelijk boekje op te schrijven en dit voor iedereen gratis ter beschikking te stellen.

Bij deze!

William Cortvriendt 

December 2020

 

Inhoud

Deel I Wat we weten over Covid-19

 

Inleiding

 1. Wuhan, China. November 2019
 2. Wat er zoal is gebeurd met Covid-19 in 2020
 3. Een virus, wat is dat eigenlijk?
 4.  Veelgebruikte termen bij infectieziekten
 5. Wie heeft met een hoger risico op besmetting?
 6. Hoe kun je voorkomen dat je besmet raakt met Covid-19?
 7. De zin en onzin van groepsimmuniteit
 8. Het ziektebeeld van Covid-19
 9. De geneesmiddelen tegen Covid-19
 10. De ontwikkeling van een vaccin
 11. Raken we Covid-19 kwijt door vaccinaties?
 12. De volgende pandemie is een kwestie van tijd

Columns over corona

 

Enkele columns over hetzelfde onderwerp:

Deel II Wat je zelf met leefstijl kunt doen tegen Covid-19 en andere infecties

 

 1. De kracht van vitamine D
 2. De goede adviezen vanuit de Blauwe zones
 3. Covid-19 en onderliggende aandoeningen
 4. Het metabool syndroom
 5. De mismatch tussen onze genen en de moderne voeding
 6. Hoe overgewicht tot gezondheidsproblemen leidt
 7. Wat te doen als je overgewicht hebt?
 8. Waarom minder eten niet werkt om overgewicht te verliezen
 9. Praktische punten om blijvend gewicht te verliezen
 10. Als gewicht verliezen onvoldoende lukt
 11. Omschakelen naar gezondere vetten
 12. Diabetes type 2 omkeren
 13. Zelf je bloedruk verlagen
 14. Je ontstekingsgraad verminderen
 15. Stress verminderen
 16. Je weerstand extra stimuleren door koudetraining
 17. Zoek de natuur op
 18. Meer bewegen
 19. Beter slapen en meer melatonine
 20. Stoppen met roken en minderen met alcohol
 21. Het belang van een goede mondverzorging
 22. Samenvatting
 23. Geraadpleegde bronnen en boeken om verder te lezen